Przyznaję się bez bicia, że uwielbiam dynię za jej uniwersalność i wszechstronność. Można ją wykorzystać prawie do wszystkiego! Na słodko, na słono – wszystko, czego tylko dusza zapragnie. Placuszki, ciasta, muffiny, potrawki, curry, zupy. Gotowana, pieczona, a także smażona. Rewelacja powiadam!

A jeżeli nie lubicie dyni, to nic straconego – w większości potraw i wypieków nie czuć jej specyficznego smaku. Jest ubogaceniem dania, ale zazwyczaj go nie dominuje.

W tym roku dorwałam kilka sztuk. Sięgnęłam po dynię zwyczajną, piżmową i hokkaido. Na początku służyły mi jako dekoracje, ale nadszedł czas, żeby z powodzeniem wykorzystać je w kuchni. Zaczęłam od mojego obowiązkowego punktu jesieni, czyli ciasta dyniowego w zdrowszej wersji. Nie pytajcie o przepis, bo go nie spisałam, niestety wszystko robiłam na oko. Plan jest taki, żeby w tym tygodniu jeszcze raz przygotować ciacho, które notabene było przepyszne, ale teraz już wszystko pięknie dla Was uwiecznić. W kolejce jest jeszcze curry, zupa, placuszki, muffiny i kawa. Puree z dyni już czeka w lodówce. Nie pozostaje mi nic innego, jak zabrać się do pracy!

Dzisiaj zdecydowałam się sprawdzić, czy dyniowa owsianka jest jadalna. Otóż jest! Powiem więcej, bardzo mi smakowała. Jest bardziej sycąca niż ta zwykła, mocno aromatyczna, o ciekawym smaku. Wiecie, że dynia i korzenne przyprawy to zgrany duet. Wszystko ze sobą dobrze współgra. Jeżeli więc chcecie jakoś urozmaicić codzienne śniadania, zasmakować czegoś nowego i lubicie nieco mocniejszy klimat, to dyniowa owsianka będzie dla Was idealna!

Jeżeli macie ochotę na inne moje przepisy z dynią w roli głównej, to bardzo proszę, podrzucam kilka! Przy okazji zerknijcie na  moje ówczesne zdjęcia. Na swoją obronę powiem, że przecież każdy kiedyś zaczynał.

Sernik dyniowy

Placuszki dyniowe

Ciasto dyniowe z polewą cytrynową

Kolejne ciasto dyniowe

Muffiny orkiszowe z dynią i serkiem miodowo – pomarańczowym

Zupa z pieczonej dyni i pomidorów

Puree z dyni

Dyniowa owsianka

Składniki

  • 1 ½ szklanki mleka
  • ¾ szklanki płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych)
  • 3 łyżki puree z dyni
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • miód do smaku ( ja dałam jedną łyżkę)
  • kilka orzechów

Sposób przygotowania

Mleko zagotować, wsypać płatki owsiane i zmniejszyć ogień na minimum. Gotować kilka minut aż owsianka widocznie zgęstnieje. Na koniec dodać puree z dyni, przyprawy i miód. Gotową owsiankę posypać pokrojonymi orzechami.

Smacznego!

∗∗∗

To połączenie jest dosyć zaskakujące, ale ciekawe. Myślę, że dyniowa owsianka przyjmie się w Naszym domu bez żadnego problemu. Próbowaliście kiedyś owsianki o takim  korzennym smaku?

∗∗∗

Jeżeli ten wpis Ci się spodobał, bądź aktywnym czytelnikiem i wyślij go w świat za pomocą przycisków, które widnieją poniżej. Z góry dziękuję!

Tagi:

PODOBNE WPISY