Skip to content
Menu
0
Twój koszyk jest pusty

Puree z dyni – jak zrobić?

Dynia króluje w naszych domach. Nadszedł jej czas, a ona wykorzystuje swoje 5 minut w iście królewski sposób. Wiele pysznych potraw wychodzi spod jej skrzydeł. Jednak do większości zazwyczaj potrzebne jest puree z dyni. Jak je sprawnie przygotować podpowiadam w tym wpisie.

Warto upolować większych rozmiarów dynię i przerobić ją na puree. Zamrażarka będzie w tej sytuacji naszą największą przyjaciółką (okej, zamrażarka ZAWSZE jest naszą przyjaciółką). Ja w tym roku walczyłam z okazem, który ważył grubo ponad 20 kilogramów. Powstały z tego same pyszności, a jeszcze więcej tego pomarańczowego cuda zamroziłam i będę z niego dumnie korzystać podczas zimowych wieczorów. Jestem z siebie dumna i chcę być dumna z Was, więc proszę brać wszystkie dynie w obroty i zaczynamy!

puree-z-dynii-MLT 2

puree z dynii

puree z dynii

Składniki:

  • dynia (cóż za odkrywczość!)

Sposób przygotowania:

Kroję dynię na pół, a później na mniejsze kawałki. Oczyszczam ją z pestek, zostawiając sam miąższ. Kroję całość na kilkucentymetrowe kawałki (dosyć duże). Wykładam je na blasze do pieczenia, skórą do dołu i piekę 30 – 50 minut lub do miękkości w 180 stopniach C. Po upieczeniu odkładam do ostygnięcia. Odcinam skórkę małym nożykiem, a miąższ miksuję za pomocą blendera na gładki mus.

Moje rady:

  • dynia puści wodę, więc dobrym pomysłem jest przełożenie jej kawałków na sitko;
  • nadmiar można spokojnie mrozić;
  • jeżeli chodzi o gramaturę, zazwyczaj puree z dyni jest połową z całości (u mnie wyglądało to tak: 2,7 kg kawałków ze skórą włożonych do piekarnika dało mi 1,2 kg puree z dyni)
Udostępnij:

Komentarze

4 komentarze

  1. Pat.
    10 listopada 2014 @ 15:28

    Przyznam się szczerze, że jeszcze nie jadłam nic z dyni, na prawdę! W sumie nie wiem dlaczego, mam jakieś opory.. dobra jest? :)

    Reply

    • Jola Piasta
      12 listopada 2014 @ 20:33

      Sama dynia nie jest ciekawa w smaku. Jest dosyć mdła i nijaka. Jednak w połączeniu z odpowiednimi składnikami, przyprawami potrafi pozytywnie namieszać w naszych kubkach smakowych! Ja też długo miałam opory przed dynią, ale jak raz spróbujesz w jakiejś kombinacji, to nie pożałujesz. Jutro na blogu przepis na niesamowicie smaczne ciasto z dyni (bardzo proste), więc zapraszam i może przełamiesz w końcu lody z zacną dynią :D ;) Pozdrawiam!

      Reply

  2. Kamil Macher Mr K.
    9 listopada 2014 @ 22:52

    Pyszności ; )

    Reply

    • Jola Piasta
      12 listopada 2014 @ 20:31

      Pyszności dopiero z tego powstaną ;) :D

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *