Sernik dyniowy

sernik dyniowy

Dostałam od przyjaciela dynię ważącą około 10 kilogramów. Ostatnio przerobiłam ją prawie całą na puree. Zamroziłam te pomarańczowe paczuszki, żeby cieszyć się radosnym smakiem, aż do kolejnego sezonu. Na pierwszy ogień poszedł sernik dyniowy. Nigdy jeszcze takiego nie przygotowywałam, więc przy jego pieczeniu w swoim zeszycie skrzętnie notowałam wszystkie czynności i dokładne ilości składników, których użyłam, żeby później w razie sukcesu móc się podzielić przepisem. Muszę przyznać, że ten wypiek zaskoczył mnie bardzo pozytywnie! Lubię, kiedy sernik jest nieoczywisty. Nie tylko taki z tłustego twarogu, z dziesięcioma jajkami i rodzynkami w środku. Fakt, takie tradycyjne serniki uwielbiam (chociaż jednak bez tych rodzynek), ale bardzo lubię eksperymentować ze smakami i wcale nie uważam, żeby było to pogwałcenie tradycji. Sernik dyniowy, który proponuję ma w sobie absolutną delikatność i puszystość. Nie jest ciężki, ani zbity. Wręcz przeciwnie – trzeba go dobrze schłodzić przed podaniem, ponieważ jest nad wyraz delikatny. Do tego smakuje naprawdę nieziemsko. Z dodatkiem kalorycznej polewy jest spełnieniem idealnego popołudnia przy filiżance kawy. No, ewentualnie przy wiadrze kawy, ale to już tak na marginesie.

[dropshadowbox align=”center” effect=”lifted-both” width=”110px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#be9656″ ]Sernik dyniowy[/dropshadowbox]

sernik dyniowy

Składniki:

Masa serowa:

  • 700 g sera do serników/ tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 250 g serka mascarpone
  • 350 g puree z dyni
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  •  łyżki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 cukier waniliowy
  • sok z jednej cytryny

Polewa:

  • 200 g śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Do miski przełożyć ser, serek mascarpone, cukier, cukier waniliowy, przyprawę do piernika, cynamon. Zacząć miksować składniki dodając mąkę i budyń. Po kilku sekundach dodawać po jednym jajku. Po każdym kolejnym jajku miksować całość przez kilka sekund. Następnie wmieszać delikatnie jogurt, sok z cytryny, a na samym końcu puree z dyni. Mieszać masę serową tylko do połączenia się składników. Nie napowietrzajcie jej niepotrzebnie, ponieważ wtedy sernik szybko urośnie, ale niestety jeszcze szybciej opadnie po wyłączeniu piekarnika.

Śmietanę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.

Masę serową wylać do tortownicy o średnicy 25 cm, której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia, a boki pozostawiono suche.

Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez godzinę i 15 minut. Po tym czasie delikatnie wylać na sernik śmietanę i piec jeszcze 15 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na pół godziny. Wyciągnąć sernik i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, następnie za pomocą noża bardzo delikatnie oddzielić boki od tortownicy i zdjąć obręcz tortownicy. Sernik trzymać w lodówce co najmniej przez 4 godziny, a najlepiej przez całą noc.

sernik-dyniowy-mlt-3

sernik dyniowy

sernik dyniowy

sernik dyniowy

Smacznego!

PODOBNE WPISY