Skip to content
Menu
0
Twój koszyk jest pusty

Muffiny orkiszowe z dynią i serkiem pomarańczowym

Muffiny wszelkiej maści to idealne rozwiązanie dla kogoś, kto spodziewa się gości, a nie ma czasu piec wymyślnych ciast, czy innych słodkości. Suche składniki wrzucić do mokrych, niedbale zamieszać, wyłożyć do papilotek i upiec. czy może być coś prostszego, a jednocześnie tak uroczego?

Można jeszcze końcowy efekt spotęgować. Ja w tym przypadku użyłam ślicznych papilotek i udekorowałam babeczki serkiem miodowo – pomarańczowym. Goście byli zachwyceni! Muffiny orkiszowe z dynią wyglądają na pracochłonne, a są dziecinnie proste i szybkie w przygotowaniu. Dodatkowo mąka orkiszowa trochę ucisza moje sumienie. A połączenie jej z dynią, pomarańczą i korzennymi przyprawami to ukłon w stronę późnej już jesieni.

Czujecie ten zapach?

[fb_button]

[dropshadowbox align=”center” effect=”lifted-both” width=”260px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#be9656″ ]Muffiny orkiszowe z dynią i serkiem miodowo – pomarańczowym[/dropshadowbox]

muffiny-orkiszowe-z-dynia-mlt-1

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 50 g masła
  • 180 g puree z dyni
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  •  1 łyżeczka cynamonu, kardamonu, imbiru

Serek pomarańczowy:

  • 400 g serka naturalnego (dowolnego)
  • 3 łyżeczki miodu
  • 3 łyżeczki soku z pomarańczy

Sposób przygotowania: 

Jajka roztrzepać delikatnie z maślanką, roztopionym i ostudzonym masłem i puree z dyni. Do osobnego naczynia przesiać mąkę. proszek do pieczenia, sodę, przyprawy, dodać cukier. Suche składniki połączyć z mokrymi. Zamieszać całość do pierwszego połączenia się składników. Nie wolno robić tego dokładnie i zbyt długo, bo muffiny opadną. Kilka pociągnięć drewnianą łyżką w zupełności wystarczy.

Ciasto wyłożyć do papilotek i umieścić je w formie. Ja użyłam tych grubszych i większych – wyszło mi 8 sztuk. Muffiny piec 23-25 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce.

Serek wymieszać dokładnie z miodem i sokiem z cytryny. Wyłożyć w dowolny sposób na ostudzone już muffiny, posypać cynamonem.

muffiny-orkiszowe-z-dynia-mlt-3

muffiny-orkiszowe-z-dynia-mlt-4

muffiny-orkiszowe-z-dynia-mlt-5

muffiny-orkiszowe-z-dynia-mlt-6

muffiny-orkiszowe-z-dynia-mlt-7

muffiny-orkiszowe-z-dynia-mlt-8

Smacznego!

∗∗∗

Jeżeli ten wpis Ci się spodobał, bądź aktywnym czytelnikiem i wyślij go w świat za pomocą przycisków, które widnieją poniżej. Z góry dziękuję.

Udostępnij:

Komentarze

7 komentarzy

  1. Sztuka Retuszu || Sit Zone Art
    24 stycznia 2017 @ 18:44

    Orkisz jest mi obcy, z jedzenia specjalizuję się w kanapkach, ale te zdjęcia są takie om nom nom <3

    Reply

    • Jola Piasta
      25 stycznia 2017 @ 14:38

      Dziękuję Ci, to dla mnie normalnie najlepszy komplement *.* I jeszcze od Ciebie – czy dobrze Cię kojarzę z grupy Natalii (Jest Rudo) na Facebooku?

      Reply

      • Sztuka Retuszu || Sit Zone Art
        25 stycznia 2017 @ 17:07

        Ojej, jak miło! :-) Faktycznie możesz mnie stamtąd kojarzyć, bo na kilku facebookowych fotogrupach się udzielam – tam również :-)

        Reply

        • Jola Piasta
          25 stycznia 2017 @ 18:25

          Zawsze wypowiadasz się tam w profesjonalny sposób, więc zwróciłam na Ciebie uwagę ;)

          Reply

          • Sztuka Retuszu || Sit Zone Art
            25 stycznia 2017 @ 20:22

            Miłe skojarzenia zawsze dobre, także cieszę się, że i ja się miło kojarzę! ;-) Staram się gdzieś tam się udzielać i pomagać w znanych mi tematach, jeśli to tylko możliwe. Za to kilka dni temu przeniosłam się tutaj i pewnie teraz będzie mnie nieco więcej w blogosferze niż na FB :-)

  2. Asia Tarkowska
    5 grudnia 2016 @ 22:16

    Jak dobrze, że mam w zamrażarce trochę puree z dyni :) Idealnie się nada :) btw – gdzie kupujesz takie super papilotki?

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *