Schodzę na boso po schodach. Udało mi się wcześniej wstać. Korzystam z tej chwili, bo nie zdarza się ona nagminnie. Jednak pierwsze skrzypce rano gra On.
Ale dziś to ja budzę się pierwsza.
Śniadanie – to zaprząta mi głowę od razu po otworzeniu oczu. Jedzenie w ogóle jest stałym elementem w moich rozmyślaniach. Co dziś zjem, czym to przyprawię. Na słodko, czy jednak wytrawnie? Kasza, czy makaron? Dodam tymianek, czy lepsze będzie oregano? Obierać, czy zostawić skórkę? Posypać wędzoną papryką, czy to już będzie przesada? Jakie warzywa zjem na kolację? I tak w kółko. Ciągle. Namiętnie rozmyślam o jedzeniu.
Włączam więc w kuchni radio, przeciągam się. Spoglądam na to, co dzieje się za oknem. Dziś mgła.
Słodkie śniadanie chodzi mi po głowie. Kłębi się, miesza, dekoncentruje. Owsianka, placuszki, bułka z masłem i dżemem?
Och nie, dziś naleśniki! I miód. Dużo miodu. Niech się leje, niech się złoci, niech mnie pociesza. Wiem! Naleśniki z serem, bananem, borówkami i miodem cynamonowym.
Połączenie całkiem zwykłe, bo naleśniki z serem. Ale kiedy dodaję borówki, polewam wszystko ciekawym miodem cynamonowym i przełamuję słodkość skórką z limonki, to zwykłe śniadanie przeistacza się z ucztę dla podniebienia. I nie boję się napisać, że czerpałam czystą przyjemność z jedzenia tych pysznych naleśników.
Wy też możecie, do czego Was zachęcam.
[fb_button]
Naleśniki z twarogiem, bananem, borówkami i miodem cynamonowym
Składniki:
Ciasto naleśnikowe przygotujcie według dowolnego przepisu lub skorzystajcie z moich propozycji:
Nadzienie:
- 150 g twarogu
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki miodu
Dodatkowo:
- miód
- cynamon
- banan
- garść borówek
- skórka otarta z jednej limonki
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto zmiksować i odstawić na 20 minut. Po tym czasie w razie potrzeby dolać odrobinę wody lub mleka, gdyby ciasto zbyt mocno zgęstniało.
Naleśniki smażyć na średnio rozgrzanej patelni do delikatnego zrumienienia się.
Twaróg zblendować dokładnie z mascarpone do uzyskania puszystej konsystencji, dodać miód.
Drugą część miodu wymieszać z odrobiną cynamonu (ok. pół łyżeczki).
Naleśniki smarować serem, zawijać wedle upodobania i podawać z pokrojonym bananem, posypując borówkami, otartą skórką z limonki. Polać miodem cynamonowym.
Smacznego!
∗∗∗
Jeżeli ten wpis Ci się spodobał, bądź aktywnym czytelnikiem i wyślij go w świat za pomocą przycisków, które widnieją poniżej. Z góry dziękuję!
Martyna Bra Bar
25 lipca 2017 @ 20:55
OMG niebo! Zaraziłaś mnie książkami Moyes!:)
Sylwia Bazylińska
24 lipca 2017 @ 13:03
Muszą być pyszne:)