Skip to content
Menu
0
Twój koszyk jest pusty

Kanapki na słodko

Niektórzy nie uznają kanapek na słodko za coś normalnego. Ja tam nie mam nic przeciw takiej pysznej wariacji. Poczynając od nutelli z bananami ( to w te złe dni), przez domowy dżem truskawkowy, a na serku i owocach kończąc. To taka miła odmiana dla codziennych przekąsek lub śniadań. Można to zrobić w zdrowy i rozsądny sposób. Pozamieniać, poprzeplatać tak, żeby wyszło dobrze.

Ja od długiego już czasu uskuteczniam w domu tę metodę i bardzo ją sobie chwalimy. Zdrowe kanapki na słodko rządzą, kiedy mamy ochotę na coś całkiem innego i odlotowego! Chociaż dla równowagi psychicznej zdarza mi się raz na jakiś czas sięgnąć po niepokonane połączenie, o którym już nie będę pisać, bo wyjdzie, że jestem nutelloholiczką.

Spróbujcie, poszalejcie. Dodajcie zioła, orzechy. Działajcie niekonwencjonalnie. Nie ma opcji, że pożałujecie. Nie ma opcji!

[fb_button]

Kanapki na słodko

kanapki na słodko

kanapki na słodko

Składniki:

  • kilka kromek ciemnego chleba
  • 200 g ricotty
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki miodu
  • dowolne sezonowe owoce (u mnie czereśnie, brzoskwinie, truskawki)
  • mała garstka płatków migdałowych
  • kilka kropel syropu klonowego

Sposób przygotowania:

Kromki chleba opiec w tosterze, to nada im przyjemniej chrupkości. Ricottę, jogurt i miód dokładnie ze sobą połączyć. Owoce umyć i odpowiednio przygotować (pozbyć się szypułek, pestek itd.). Płatki migdałowe delikatnie podprażyć na suchej patelni uważając przy tym, żeby się nie przypaliły.

Na kromki wykładać serek, owoce, posypać płatkami i skropić syropem klonowym.

kanapki na słodko

kanapki na słodko

kanapki na słodko

kanapki na słodko

Smacznego!


∗∗∗

Jeżeli ten wpis Ci się spodobał, bądź aktywnym czytelnikiem i wyślij go w świat za pomocą przycisków, które widnieją poniżej. Z góry dziękuję!

Udostępnij:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *