Sernik z sezonowymi owocami

sernik z sezonowymi owocami 6

Lubię obdarowywać ludzi. Czy to ma być jakiś prezent, polne kwiaty, uśmiech. Liczy się gest, prawda? Nie dostaniesz ode mnie apartamentu na Manhattanie, najdroższej biżuterii, czy wyjazdu na Bali (przynajmniej nie teraz).

Mogę Ci za to podarować swój czas. Żeby Cię wysłuchać. Swoje ramię, żebyś mogła się wypłakać. Obdaruję Cię uśmiechem i doprowadzę do łez radości i bólu brzucha. Dam Ci poczucie bezpieczeństwa. Żebyś wiedziała, że jesteś bezpieczna. Że cokolwiek się zdarzy, masz mnie i możesz na mnie liczyć. Dam ci możliwość obudzenia mnie w środku nocy i zwierzenia się ze swoich problemów i wątpliwości. Podaruję Ci spacer, filmową noc i rozmowę nad ranem. Tak! Rozmowę! Dam Ci tyle rozmowy, ile będziesz chciała. Będę Twoim kompanem, kiedy zacznie świtać. Mogę Ci sprezentować chwile, w których będziemy zaśmiewały się do rozpuku i chwile, w których będziemy milczały bez żadnego skrępowania. Chwile, w których będzie słychać tylko spadające łzy na podłogę, a my nie będziemy się spieszyć z ich wytarciem. Chwile, w których będzie trudno cokolwiek powiedzieć, więc po prostu się przytulimy.

Podaruję Ci bezkresne morze dobroci i niezliczoną ilość poczucia humoru. Moją pomoc i niezawodne rady, którymi rzucamy jak kiepskimi żartami, a które okazują się zawsze trafione w punkt i nie raz ratowały Nas z opresji. Dam Ci wieczory na balkonie z winem i gwiazdami, kiedy będziemy bełkotały, jak bardzo się kochamy. Dam Ci motywację do życia i energię do działania. Podaruję Ci najlepsze śniadanie, jakie jadłaś. Dam Ci też ładowarkę, kiedy Twój telefon padnie. Mogę podarować Ci zdjęcia, które zawsze robię. Wspomnienia. Najpiękniejsze i te najbardziej przerażające. Podaruję Ci swoją tajemnicę. I sernik z sezonowymi owocami Ci dam.

Podaruję Ci siebie. Czy to wystarczy?

Sernik z sezonowymi owocami

sernik z sezonowymi owocami 6

sernik z sezonowymi owocami 6

Składniki:

  • 600 g sera
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 4 łyżki miodu
  • 3 jajka (średnie)

Sposób przygotowania:

Do miski przełożyć ser, serek mascarpone, miód, jogurt. Miksować składniki dodając budyń. Po kilku sekundach dodawać po jednym jajku. Po każdym kolejnym jajku miksować całość przez kilka sekund. Mieszać masę serową tylko do połączenia się składników. Nie napowietrzajcie jej niepotrzebnie, ponieważ wtedy sernik szybko urośnie, ale niestety jeszcze szybciej opadnie po wyłączeniu piekarnika.

Masę serową wylać do tortownicy o średnicy 16 cm, której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia, a boki pozostawiono suche.

Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez godzinę i 20 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na pół godziny. Wyciągnąć sernik i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, następnie za pomocą noża bardzo delikatnie oddzielić boki od tortownicy i zdjąć obręcz tortownicy. Sernik trzymać w lodówce co najmniej przez 4 godziny, a najlepiej przez całą noc.

Udekorować dowolnymi, sezonowymi owocami.

sernik z sezonowymi owocami 6

sernik z sezonowymi owocami 6

sernik z sezonowymi owocami 6

sernik z sezonowymi owocami 6

Smacznego!


∗∗∗

Jeżeli ten wpis Ci się spodobał, bądź aktywnym czytelnikiem i wyślij go w świat za pomocą przycisków, które widnieją poniżej. Z góry dziękuję!

PODOBNE WPISY