Jestem niezwykle niecierpliwa, dlatego też podczas zimy błagałam o wiosnę, a kiedy ta już zawitała do Nas na dobre, to nie mogę się wprost doczekać lata. Bo jestem niecierpliwa – niezwykle niecierpliwa. Na ukochaną porę roku muszę jeszcze poczekać, dlatego postanowiłam przywołać ją deserem, którym jest sorbet truskawkowy z nektarynkami i rozmarynem. Zajmuje miejsce między smoothie, a lodami.
Powyższy sorbet jest mocno owocowy, mocno zimny i mocno letni. Dzień był piękny, więc postanowiłam po powrocie do domu zafundować sobie coś nietypowego. Podjęłam decyzję, podjechałam na szybkie zakupy i przygotowałam to cudo o intensywnym kolorze. Na zdjęcia wybiegłam do ogrodu przed godziną 20:00. No cóż, okazało się, że pogoda „delikatnie” się zmieniła. Zmarzłam, zasmarkałam się, ręce przylgnęły mi do aparatu, ale doprowadziłam sprawę do końca. Później ubrana w ciepłe dresy, futrzane skarpetki i opatulona kocem, smakowałam ten mój sorbet truskawkowy z nektarynkami i rozmarynem i wyobrażałam sobie, że to słońce mnie tak grzeje…a nie skarpety. I cieszyłam się jak głupi do sera. Lubię kolekcjonować wspomnienia, jeszcze bardziej te absurdalne. Te są najciekawsze.
Wracając do tematu, proszę Was tak bardzo mocno, nie bójcie się i dodajcie śmiało rozmaryn do tej mieszanki. Ja zaryzykowałam i przepadłam! To był absolutny strzał w dziesiątkę. Idealnie podbija smak owoców, jednocześnie w żadnym wypadku nie kradnąc całego przedstawienia. Nie pożałujecie!
Składniki:
- 400 g mrożonych truskawek
- 2 nektarynki
- 1 banan
- mała gałązka rozmarynu
Sposób przygotowania:
Do blendera wrzucić truskawki, obrane i wypestkowane nektarynki, obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki banana. Wszystko dokładnie zmiksować. Posiekać dokładnie rozmaryn i dodać do sorbetu, wymieszać. Podawać od razu, kiedy jest najbardziej zimny i gęsty.
Moje rady:
- Potrzebna będzie tutaj duża moc blendera (najlepiej wolnostojącego), ponieważ będzie musiał się zmierzyć z zamrożonymi truskawkami – mój prawie wyszedł sam z domu podczas blenderowania!;
- rozmaryn proponuję posiekać osobno i dopiero później dodać do całości, raczej nie chcecie natknąć się w sorbecie na dużą igłę rozmarynu;
- ze świeżych truskawek da się również przygotować sorbet rzecz jasna, trzeba je wcześniej włożyć na trochę do zamrażarki lub umieścić w niej już gotowy sorbet na jakieś 40 minut;
LUCKY COLA
2 lutego 2024 @ 12:15
Connect with players worldwide and dominate the leaderboards. Lucky Cola Casino
Agata Zejfer
28 kwietnia 2015 @ 13:20
Przepis dodany do mojego przepiśnika, przy najbiższych zakupach zaopatrzę się w rozmaryn, zwłaszcza, że zrobiłam ostatnio czystkę w swoim ziołowym „ogródku” i bez problemu zmieszczą mi się tam nowe roślinki. Ja do koktajli dodaję pietruszkę i mięte – jeden z przepisów zamieściłam ostatnio nawet na swoim blogu. Uwielbiam smoothie!
Jola Piasta
28 kwietnia 2015 @ 23:09
Bardzo się cieszę!
Pietruszkę również dodaję do zielonych koktajli zazwyczaj. Na miętę czekam z własnego ogrodu ;)
Kinga Kupczak
27 kwietnia 2015 @ 15:02
Aż mi ślinka cieknie. Ostatnio robiłam coś podobnego z borówkami i wiśniami. Było nieziemsko dobre :)
Jola Piasta
28 kwietnia 2015 @ 23:09
Borówki…ach <3