Sorbet truskawkowy z nektarynkami i rozmarynem

sorbet truskawkowy z nektarynkami i rozmarynem

Jestem niezwykle niecierpliwa, dlatego też podczas zimy błagałam o wiosnę, a kiedy ta już zawitała do Nas na dobre, to nie mogę się wprost doczekać lata. Bo jestem niecierpliwa – niezwykle niecierpliwa. Na ukochaną porę roku muszę jeszcze poczekać, dlatego postanowiłam przywołać ją deserem, którym jest sorbet truskawkowy z nektarynkami i rozmarynem. Zajmuje miejsce między smoothie, a lodami.

Powyższy sorbet jest mocno owocowy, mocno zimny i mocno letni. Dzień był piękny, więc postanowiłam po powrocie do domu zafundować sobie coś nietypowego. Podjęłam decyzję, podjechałam na szybkie zakupy i przygotowałam to cudo o intensywnym kolorze. Na zdjęcia wybiegłam do ogrodu przed godziną 20:00. No cóż, okazało się, że pogoda „delikatnie” się zmieniła. Zmarzłam, zasmarkałam się, ręce przylgnęły mi do aparatu, ale doprowadziłam sprawę do końca. Później ubrana w ciepłe dresy, futrzane skarpetki i opatulona kocem, smakowałam ten mój sorbet truskawkowy z nektarynkami i rozmarynem i wyobrażałam sobie, że to słońce mnie tak grzeje…a nie skarpety. I cieszyłam się jak głupi do sera. Lubię kolekcjonować wspomnienia, jeszcze bardziej te absurdalne. Te są najciekawsze.

sorbet truskawkowy z nektarynkami i rozmarynem

sorbet truskawkowy z nektarynkami i rozmarynem

sorbet truskawkowy z nektarynkami i rozmarynem

Wracając do tematu, proszę Was tak bardzo mocno, nie bójcie się i dodajcie śmiało rozmaryn do tej mieszanki. Ja zaryzykowałam i przepadłam! To był absolutny strzał w dziesiątkę. Idealnie podbija smak owoców, jednocześnie w żadnym wypadku nie kradnąc całego przedstawienia. Nie pożałujecie!

Składniki:

  • 400 g mrożonych truskawek 
  • 2 nektarynki
  • 1 banan
  • mała gałązka rozmarynu

Sposób przygotowania:

Do blendera wrzucić truskawki, obrane i wypestkowane nektarynki, obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki banana. Wszystko dokładnie zmiksować. Posiekać dokładnie rozmaryn i dodać do sorbetu, wymieszać. Podawać od razu, kiedy jest najbardziej zimny i gęsty.

Moje rady:

  • Potrzebna będzie tutaj duża moc blendera (najlepiej wolnostojącego), ponieważ będzie musiał się zmierzyć z zamrożonymi truskawkami – mój prawie wyszedł sam z domu podczas blenderowania!;
  • rozmaryn proponuję posiekać osobno i dopiero później dodać do całości, raczej nie chcecie natknąć się w sorbecie na dużą igłę rozmarynu;
  • ze świeżych truskawek da się również przygotować sorbet rzecz jasna, trzeba je wcześniej włożyć na trochę do zamrażarki lub umieścić w niej już gotowy sorbet na jakieś 40 minut;

sorbet truskawkowy z nektarynkami i rozmarynem, sorbet, letni deser, sorbet truskawkowy, truskawki, sorbet truskawkowy z rozmarynem,

sorbet truskawkowy z nektarynkami i rozmarynem, sorbet, letni deser, sorbet truskawkowy, truskawki, sorbet truskawkowy z rozmarynem,

Tagi:

PODOBNE WPISY

  1. Odpowiedz

    Agata Zejfer

    28 kwietnia 2015

    Przepis dodany do mojego przepiśnika, przy najbiższych zakupach zaopatrzę się w rozmaryn, zwłaszcza, że zrobiłam ostatnio czystkę w swoim ziołowym „ogródku” i bez problemu zmieszczą mi się tam nowe roślinki. Ja do koktajli dodaję pietruszkę i mięte – jeden z przepisów zamieściłam ostatnio nawet na swoim blogu. Uwielbiam smoothie!

    • Odpowiedz

      Jola Piasta

      28 kwietnia 2015

      Bardzo się cieszę!
      Pietruszkę również dodaję do zielonych koktajli zazwyczaj. Na miętę czekam z własnego ogrodu ;)

  2. Odpowiedz

    Kinga Kupczak

    27 kwietnia 2015

    Aż mi ślinka cieknie. Ostatnio robiłam coś podobnego z borówkami i wiśniami. Było nieziemsko dobre :)

    • Odpowiedz

      Jola Piasta

      28 kwietnia 2015

      Borówki…ach <3

ZOSTAW KOMENTARZ