(Nie) zwykłe kanapki! Kanapka z grillowanym bakłażanem, kozim serem i rukolą.

kanapka z grillowanym bakłażanem, kozim serem i rukolą

Kanapki mogą kojarzyć się z banałem i przewidywalnością. Masło, szynka, ser, pomidor – powiało nudą, prawda? Tyle, że ja nie znoszę nudy, w kuchni również, więc zaczynam serię wpisów o (nie) zwykłych kanapkach, które zatrzęsą Waszymi kubkami smakowymi! Cały cykl ma zaszczyt otworzyć prawdziwa petarda, niezwykła kanapka z grillowanym bakłażanem, kozim serem i rukolą. Zrobiłam jej 50 (!) zdjęć. Była tego warta.

W moim rodzinnym domu od zawsze przygotowywaliśmy niebanalne kanapki. Zazwyczaj były wysokości najlepszego hamburgera i było na nich wszystko, co tylko się zmieściło. Podczas ich jedzenia, nie było mowy o tym, żeby składniki pozostały na swoim miejscu. Wszystko leciało na talerz (albo na podłogę), ale to była największa frajda! A po jednej takiej kanapce człowiek jest syty i nic mu do szczęścia już nie jest potrzebne. Do dzisiaj skomlę, kiedy z braku laku muszę zjeść coś na szybko, a lodówka świeci pustkami i pada na kromkę z serem żółtym i keczupem. Okej, uwielbiam ser żółty, keczup też lubię, ale tak zwany sandwicz ma swoim smakiem powalać na łopatki. Nie ma tu miejsca na monotonię! Spróbuję chociaż w niewielkim stopniu odczarować te codzienne, oklepane śniadania, które już dawno przestały Nas zaskakiwać i zachwycać swoim smakiem. Proszę Państwa, przed Wami kanapka z grillowanym bakłażanem, kozim serem i rukolą – kanapka, na której cześć jestem w stanie pisać wiersze.

kanapka z grillowanym bakłażanem, kozim serem i rukolą

kanapka z grillowanym bakłażanem, kozim serem i rukolą

kanapka z grillowanym bakłażanem, kozim serem i rukolą

Składniki:

  • dowolne pieczywo (skłaniałabym się na zdrowy wybór)
  • garść rukoli
  • 4 dosyć grube plastry bakłażana
  • odrobina sera koziego
  • 3 czarne oliwki
  • pół malutkiej garstki pestek słonecznika
  • kilka kropel oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Plastry bakłażana posypać solą i odstawić na 15-20 minut, żeby pozbyły się goryczy. Po tym czasie przepłukać owe plastry i osuszyć papierowym ręcznikiem. Posmarować bakłażana oliwą z oliwek za pomocą specjalnego pędzelka (tak będzie najwygodniej i nie przesadzimy z oliwą) i grillować z obu stron na mocno rozgrzanej patelni grillowej, aż na jego powierzchni pojawią się specyficzne ślady po grillu. W tym czasie na drugiej patelni zrumienić pestki słonecznika. Na pieczywo wyłożyć sporo rukoli, plastry grillowanego bakłażana, pokruszyć ser kozi, dodać przekrojone wzdłuż oliwki i posypać całość słonecznikiem.

kanapka z grillowanym bakłażanem, kozim serem i rukolą

Brakuje Wam tu czegoś? Czyżby przypraw? Ta kanapka ich nie potrzebuje i to jest najlepsze! Spróbujcie i sami się przekonajcie.

Moje rady:

  • podane składniki wystarczą na przygotowanie jednej, dużej kanapki;
  • bakłażana grillujcie na dosyć mocnym ogniu i krótko, nie zróbcie z niego sflaczałej dętki;
  • uwaga na połączenie patelni i pestek słonecznika – to wygląda tak: długo, długo nic, odrywacie wzrok dosłownie na sekundę, po czym słonecznik jest już przypalony – uważajcie;

kanapka z grillowanym bakłażanem, kozim serem i rukolą

kanapka z grillowanym bakłażanem, kozim serem i rukolą

Tagi:

PODOBNE WPISY