Burger z grillowaną cukinią, cebulą i sosem pomidorowym

burger z grillowaną cukinią, cebulą i sosem pomidorowym

Lubię czasem wgryźć się w porządnego burgera. Problem tylko w  tym, że zazwyczaj te na mieście mi nie podchodzą. Nie to, że jestem jakimś znawcą, żadne takie. Smak mam swój i po prostu trudno mnie zadowolić w tej kwestii. No i lubię połączenia trochę inne, niż sławetny ogórek, pomidor i ser żółty. Och, taki burger też jest smaczny, ale czasami potrzeba zmiany, prawda?

I naszła mnie ochota przeogromna na wypasione, domowe burgery w tamtym tygodniu. Ale żeby nie pochłaniać go późną nocą, musiałam poczekać na weekend. Zatem w sobotę wieczorem upiekłam domowe bułki pełnoziarniste (jeżeli śledzicie mnie na Instagramie i oglądacie czasem moje Stories, to już o tym wiecie). A w niedzielę przyszedł czas na decyzję, z czym ja do cholery tego burgera przygotuję? I panika, i szaleństwo w oczach, i załamanie nerwowe w jednym czasie mnie dopadły. Bo pomysłu szukać ze świecą w dłoni. Ale dałam sobie chwilę, wyszłam poza utarty schemat, przestałam myśleć stereotypami i tak spod mojej ręki wyszedł konkretny burger z wyrazistym sosem pomidorowym, grillowaną cukinią, grillowaną cebulą i roztopioną mozzarellą. Mężowi memu dodałam jeszcze grillowaną paprykę, za którą ja nie przepadam jakoś szczególnie. A zabawną historię z tą właśnie papryką w roli głównej przeczytacie na moim Facebooku!

Może ja nie będę opisywać, jakie to było dobre. Może po prostu sami się skusicie i spróbujecie? Bo wiecie co? Te burgery wyszły tak pyszne, że nawet gdybym chciała, to nie byłabym tego w stanie opisać. Taka jestem skromna!

Kolejny będzie włoski, już zacieram ręce!

Burger z grillowaną cukinią, cebulą

i sosem pomidorowym

burger z grillowaną cukinią, cebulą i sosem pomidorowym

Składniki:

Sos pomidorowy:

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 0,5 łyżeczki lubczyku, chili, imbiru
  • 1 łyżeczka bazylii, słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Burgery:

  • 0,5 kg mięsa mielonego (wołowego lub wołowo-wieprzowego)
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • 4 bułki
  • 0,5 cukinii
  • 1 duża cebula lub 2 małe
  • 1 mozzarella
  • duża garść rukoli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Bułki upiekłam posiłkując się przepisem Asi z Kwestii Smaku z tym, że zamieniłam mąkę pszenną na mąkę pełnoziarnistą.

Sos: Na rozgrzaną oliwę wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać wszystkie przyprawy, pastę curry, przecież pomidorowy i smażyć przez 1 minutę. Następnie wlać pomidory, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i redukować sos przez ok. 6-8 minut, aż do uzyskania bardzo gęstej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem.

Cukinię umyć, cebulę obrać. Pokroić warzywa na plasterki i obtoczyć dokładnie w oliwie z solą i pieprzem. Grillować na rozgrzanej patelni, aż pojawią się dobrze widoczne ślady po grillu. Przełożyć do miseczek.

Mięso posolić, popieprzyć i ugniatać przez chwilę. Uformować 4 burgery, delikatnie je spłaszczyć i smażyć na średnim ogniu po 4 minuty z każdej strony. Przy końcu, na każdy kawałek mięsa położyć plastry mozzarelli i poczekać, aż się roztopi, ale niech nie trwa to zbyt długo, bo ten ser jest bardzo delikatny i może szybko spłynąć całkiem z Naszych burgerów.

Bułkę przekroić, najpierw nakładać suto sosu, następnie umytą rukolę, mięso, cukinię i cebulę.

burger z grillowaną cukinią, cebulą i sosem pomidorowym

burger z grillowaną cukinią, cebulą i sosem pomidorowym

burger z grillowaną cukinią, cebulą i sosem pomidorowym

Smacznego!

∗∗∗

Jeżeli ten wpis Ci się spodobał, bądź aktywnym czytelnikiem i wyślij go w świat za pomocą przycisków, które widnieją poniżej. Z góry dziękuję!

Tagi: ,

PODOBNE WPISY

  1. Odpowiedz

    themomentsbyela.pl

    28 marca 2017

    Ale mi zrobiłaś smak na burgera, chyba przez piękne zdjęcia apetycznych burgerów. Już wiem, co będę robić dzisiaj na kolację. Dzięki za super podpowiedź.

    http://www.themomentsbyela.pl

    • Odpowiedz

      Jola Piasta

      7 kwietnia 2017

      Cieszę się bardzo! Polecam to połączenie – można odlecieć podczas obiadu :D

ZOSTAW KOMENTARZ