Skip to content
Menu
0
Twój koszyk jest pusty

Muffiny pełnoziarniste z kremem cytrynowym i czekoladą

Lubię mówić, kiedy ktoś słucha. Kiedy widzę czyjeś zainteresowanie. Lubię rozmawiać. Lubię czuć połączenie między dwojgiem ludzi, które się wytwarza podczas tych kilku chwil. Elektryzujące jest to, kiedy czujesz, że zostajesz wysłuchany.

Rozmowa działa na mnie zbawiennie. Potrafię prowadzić dialog całą noc. Nie zwracam wtedy uwagi na mijające godziny, kolejne kubki wypitej herbaty, czy drugie wino, które jakoś samo się otworzyło i nalało do lampek. Uwielbiam ubierać swoje myśli w słowa, tworząc tym samym nowe historie. Podczas takich momentów dzielę się z drugą osobą swoimi obawami, radościami i wątpliwościami. Ulga i spokój, jakie czuję po rozmowie są nie do opisania. W ten jedyny sposób rozmawiam tylko z najbliższymi mi osobami. Czuć w powietrzu intymność, która gęsto zapełnia pomieszczenie. Prawdziwa rozmowa między dwojgiem ludzi to najlepsze, co mamy. O ileż mniej kłótni, nieporozumień i oskarżeń mogłoby być w Naszym życiu, gdybyśmy tylko potrafili szczerze ze sobą rozmawiać.

[fb_button]

Nic tego nie zastąpi, żadne komunikatory, telefony, połączenia wideo – nic nie zastąpi tej iskry, która rozpala się w czasie rozmowy twarzą w twarz. Uwielbiam mieć na to czas – nie lubię rozmawiać w biegu, spiesząc się i stresując. Potrzebuję spokoju, chcę wiedzieć, że na pewno zostanę dokładnie wysłuchana i że będę w stanie kogoś wysłuchać do końca.

Rozmawiajmy jak najczęściej. Śmiejmy się, debatujmy, wymieniajmy spostrzeżenia, zdania. Sprzeczajmy się i kłóćmy twarzą w twarz – bo w każdej chwili przecież można krzyknąć do ukochanego pieprz się i pocałować go chwilę po tym z całą namiętnością, jaka w Nas wzrastała. A telefonem możemy jedynie rzucić o podłogę. Marne zastępstwo.

Muffiny pełnoziarniste z kremem

cytrynowym i czekoladą

muffiny pełnoziarniste

[fb_button]

Składniki:

Muffiny:

  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego/z pestek winogron/stopionego masła
  • 2 łyżki miodu

Krem:

  • 150 g mascarpone
  • 150 g serka kanapkowego
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu

Dodatkowo:

  • kawałek czekolady
  • mała garstka pestek granatu

Sposób przygotowania:

Jajka zmiksować z maślanką, olejem i miodem. Do osobnej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. Mokre składniki wlać do suchych i bardzo delikatnie, wymieszać. Nie miksować. Masa nie może być idealnie gładka – muffiny wtedy opadną.

Formę na muffiny wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić je ciastem do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni (góra dół bez termoobiegu) 23 minuty.

muffiny pełnoziarniste

muffiny pełnoziarniste

muffiny pełnoziarniste

muffiny pełnoziarniste

muffiny pełnoziarniste

Smacznego!

∗∗∗

Jeżeli ten wpis Ci się spodobał, bądź aktywnym czytelnikiem i wyślij go w świat za pomocą przycisków, które widnieją poniżej. Z góry dziękuję!

Udostępnij:

Komentarze

2 komentarze

  1. Magdalena Węcławek
    24 marca 2017 @ 14:16

    Ile babeczek wyjdzie?

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *