Lubię czasem wgryźć się w porządnego burgera. Problem tylko w tym, że zazwyczaj te na mieście mi nie podchodzą. Nie to, że jestem jakimś znawcą, żadne takie. Smak mam swój i po prostu trudno mnie zadowolić w tej kwestii. No i lubię połączenia trochę inne, niż sławetny ogórek, pomidor i ser żółty. Och, taki burger też jest smaczny, ale czasami potrzeba zmiany, prawda?
I naszła mnie ochota przeogromna na wypasione, domowe burgery w tamtym tygodniu. Ale żeby nie pochłaniać go późną nocą, musiałam poczekać na weekend. Zatem w sobotę wieczorem upiekłam domowe bułki pełnoziarniste (jeżeli śledzicie mnie na Instagramie i oglądacie czasem moje Stories, to już o tym wiecie). A w niedzielę przyszedł czas na decyzję, z czym ja do cholery tego burgera przygotuję? I panika, i szaleństwo w oczach, i załamanie nerwowe w jednym czasie mnie dopadły. Bo pomysłu szukać ze świecą w dłoni. Ale dałam sobie chwilę, wyszłam poza utarty schemat, przestałam myśleć stereotypami i tak spod mojej ręki wyszedł konkretny burger z wyrazistym sosem pomidorowym, grillowaną cukinią, grillowaną cebulą i roztopioną mozzarellą. Mężowi memu dodałam jeszcze grillowaną paprykę, za którą ja nie przepadam jakoś szczególnie. A zabawną historię z tą właśnie papryką w roli głównej przeczytacie na moim Facebooku!
Może ja nie będę opisywać, jakie to było dobre. Może po prostu sami się skusicie i spróbujecie? Bo wiecie co? Te burgery wyszły tak pyszne, że nawet gdybym chciała, to nie byłabym tego w stanie opisać. Taka jestem skromna!
Kolejny będzie włoski, już zacieram ręce!
[fb_button]
Burger z grillowaną cukinią, cebulą
i sosem pomidorowym
Składniki:
Sos pomidorowy:
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 0,5 łyżeczki lubczyku, chili, imbiru
- 1 łyżeczka bazylii, słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Burgery:
- 0,5 kg mięsa mielonego (wołowego lub wołowo-wieprzowego)
- sól, pieprz
Dodatki:
- 4 bułki
- 0,5 cukinii
- 1 duża cebula lub 2 małe
- 1 mozzarella
- duża garść rukoli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Bułki upiekłam posiłkując się przepisem Asi z Kwestii Smaku z tym, że zamieniłam mąkę pszenną na mąkę pełnoziarnistą.
Sos: Na rozgrzaną oliwę wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać wszystkie przyprawy, pastę curry, przecież pomidorowy i smażyć przez 1 minutę. Następnie wlać pomidory, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i redukować sos przez ok. 6-8 minut, aż do uzyskania bardzo gęstej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem.
Cukinię umyć, cebulę obrać. Pokroić warzywa na plasterki i obtoczyć dokładnie w oliwie z solą i pieprzem. Grillować na rozgrzanej patelni, aż pojawią się dobrze widoczne ślady po grillu. Przełożyć do miseczek.
Mięso posolić, popieprzyć i ugniatać przez chwilę. Uformować 4 burgery, delikatnie je spłaszczyć i smażyć na średnim ogniu po 4 minuty z każdej strony. Przy końcu, na każdy kawałek mięsa położyć plastry mozzarelli i poczekać, aż się roztopi, ale niech nie trwa to zbyt długo, bo ten ser jest bardzo delikatny i może szybko spłynąć całkiem z Naszych burgerów.
Bułkę przekroić, najpierw nakładać suto sosu, następnie umytą rukolę, mięso, cukinię i cebulę.
Smacznego!
∗∗∗
Jeżeli ten wpis Ci się spodobał, bądź aktywnym czytelnikiem i wyślij go w świat za pomocą przycisków, które widnieją poniżej. Z góry dziękuję!
themomentsbyela.pl
28 marca 2017 @ 11:12
Ale mi zrobiłaś smak na burgera, chyba przez piękne zdjęcia apetycznych burgerów. Już wiem, co będę robić dzisiaj na kolację. Dzięki za super podpowiedź.
http://www.themomentsbyela.pl
Jola Piasta
7 kwietnia 2017 @ 00:43
Cieszę się bardzo! Polecam to połączenie – można odlecieć podczas obiadu :D