Skip to content
Menu
0
Twój koszyk jest pusty

Krem z kalafiora i pietruszki z musem szpinakowym i chipsami z jarmużu

Moża przygotować krem z kalafiora. I będzie pyszny. Można dodać do niego pietruszkę i seler naciowy – podbicie smaku gwarantowane. Można wpaść na pomysł zmiksowania liści szpinaku z kilkoma aromatycznymi dodatkami i wymieszać go z zupą. Żeby nie było nudno, można też, bo dlaczego nie, wrzucić do piekarnika na kilka minut jarmuż i posypać nim dzisiejszy obiad. Jeżeli mamy do nakarmienia głodomorów i mięsożerców, to można posmażyć kiełbasę i dodać do całości.

Och możnaby też wkroić ser feta, czy pokropić krem z kalafiora smakową oliwą, na przykład taką z chili. No, można. Ale po co zawracać sobie tym wszystkim głowę. Zwykła kalafiorowa też jest spoko.

No jest.

Ale można spróbować ją w kilku krokach odczarować. No, faktycznie można.

[fb_button]

[dropshadowbox align=”center” effect=”lifted-both” width=”260px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#be9656″ ]Krem z kalafiora i pietruszki z musem szpinakowym i chipsami z jarmużu[/dropshadowbox]

krem z kalafiora i pietruszki

Składniki

Krem z kalafiora i pietruszki:

  • 1 cebula
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pietruszki
  • 400 g kalafiora (ja użyłam mrożonego)
  • 3 ziemniaki
  • 1 łyżeczka oregano, tymianku, imbiru, lubczyku
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej, papryki słodkiej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1,5 – 2 l. bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Mus szpinakowy:

  • 100 g liści szpinaku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Chipsy z jarmużu:

  • garść liści jarmużu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki i tymianku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Cebulę, seler i czosnek poszatkować i podsmażać na oliwie 3 minuty. Pietruszkę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dorzucić wraz ze wszystkimi przyprawami do garnka. Smażyć na średnim ogniu kolejne 3 minuty. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Po tym czasie dodać kalafior i gotowac jeszcze ok. 7 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Delikatnie ostudzić i zblenderować na gładki krem.

Liście szpinaku umyć i wraz z wyciśniętym ząbkiem czosnku oraz pozostałmi składnikami dokładnie zblerować, aż do uzyskania musu o pięknym kolorze.

Liście jarmużu umyć i osuszyć. W razie potrzeby pozbyć się twardych łodyg. Dokładnie wymieszać je z oliwą i przyprawami. Piec przez ok. 6-8 minut w temperaturze 180 stopni C.

Krem z kalafiora i pietruszki podawać z musem ze szpinaku, chipsami z jarmużu, odrobiną sera feta. Można dla urozmaicenia dodać podsmażoną kiełbasę i skropić smakową oliwą – ja wybrałam tę z chili.

krem z kalafiora i pietruszki

Smacznego!

∗∗∗

Jeżeli ten wpis Ci się spodobał, bądź aktywnym czytelnikiem i wyślij go w świat za pomocą przycisków, które widnieją poniżej. Z góry dziękuję!

Udostępnij:

Komentarze

3 komentarze

  1. Ania Ulanicka
    20 marca 2017 @ 20:34

    Zupa dołącza do zestawu moich kremów, a chipsy z jarmużu mam nadzieję zastąpią mi z okazji wiosny te paprykowe prosto z pieca! :D

    Reply

    • Jola Piasta
      20 marca 2017 @ 21:09

      Tylko ich nie przypal (a o to łatwo), bo będą faktycznie prosto z pieca :D
      Daj znać, jak już wypróbujecie przepis :*

      Reply

      • Ania Ulanicka
        20 marca 2017 @ 21:17

        Hahaha, dobrze, że wspominasz o tym zawczasu, bo ja mam skłonności do zapominania o potrawach, które przygotowuję. :D
        Dam znać, a jak wyjdzie pysznie i ładnie, to może nawet pokuszę się o jakąś fotkę! Niestety nie wszystkie moje kuchenne eksperymenty na to zasługują, więc miejmy nadzieję, że ta fota jednak będzie. :D

        Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *