Moża przygotować krem z kalafiora. I będzie pyszny. Można dodać do niego pietruszkę i seler naciowy – podbicie smaku gwarantowane. Można wpaść na pomysł zmiksowania liści szpinaku z kilkoma aromatycznymi dodatkami i wymieszać go z zupą. Żeby nie było nudno, można też, bo dlaczego nie, wrzucić do piekarnika na kilka minut jarmuż i posypać nim dzisiejszy obiad. Jeżeli mamy do nakarmienia głodomorów i mięsożerców, to można posmażyć kiełbasę i dodać do całości.
Och możnaby też wkroić ser feta, czy pokropić krem z kalafiora smakową oliwą, na przykład taką z chili. No, można. Ale po co zawracać sobie tym wszystkim głowę. Zwykła kalafiorowa też jest spoko.
No jest.
Ale można spróbować ją w kilku krokach odczarować. No, faktycznie można.
[fb_button]
[dropshadowbox align=”center” effect=”lifted-both” width=”260px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#be9656″ ]Krem z kalafiora i pietruszki z musem szpinakowym i chipsami z jarmużu[/dropshadowbox]
Składniki
Krem z kalafiora i pietruszki:
- 1 cebula
- 3 łodygi selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 pietruszki
- 400 g kalafiora (ja użyłam mrożonego)
- 3 ziemniaki
- 1 łyżeczka oregano, tymianku, imbiru, lubczyku
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej, papryki słodkiej
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1,5 – 2 l. bulionu warzywnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Mus szpinakowy:
- 100 g liści szpinaku
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki wody
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Chipsy z jarmużu:
- garść liści jarmużu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki i tymianku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Cebulę, seler i czosnek poszatkować i podsmażać na oliwie 3 minuty. Pietruszkę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dorzucić wraz ze wszystkimi przyprawami do garnka. Smażyć na średnim ogniu kolejne 3 minuty. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Po tym czasie dodać kalafior i gotowac jeszcze ok. 7 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Delikatnie ostudzić i zblenderować na gładki krem.
Liście szpinaku umyć i wraz z wyciśniętym ząbkiem czosnku oraz pozostałmi składnikami dokładnie zblerować, aż do uzyskania musu o pięknym kolorze.
Liście jarmużu umyć i osuszyć. W razie potrzeby pozbyć się twardych łodyg. Dokładnie wymieszać je z oliwą i przyprawami. Piec przez ok. 6-8 minut w temperaturze 180 stopni C.
Krem z kalafiora i pietruszki podawać z musem ze szpinaku, chipsami z jarmużu, odrobiną sera feta. Można dla urozmaicenia dodać podsmażoną kiełbasę i skropić smakową oliwą – ja wybrałam tę z chili.
Smacznego!
∗∗∗
Jeżeli ten wpis Ci się spodobał, bądź aktywnym czytelnikiem i wyślij go w świat za pomocą przycisków, które widnieją poniżej. Z góry dziękuję!
Ania Ulanicka
20 marca 2017 @ 20:34
Zupa dołącza do zestawu moich kremów, a chipsy z jarmużu mam nadzieję zastąpią mi z okazji wiosny te paprykowe prosto z pieca! :D
Jola Piasta
20 marca 2017 @ 21:09
Tylko ich nie przypal (a o to łatwo), bo będą faktycznie prosto z pieca :D
Daj znać, jak już wypróbujecie przepis :*
Ania Ulanicka
20 marca 2017 @ 21:17
Hahaha, dobrze, że wspominasz o tym zawczasu, bo ja mam skłonności do zapominania o potrawach, które przygotowuję. :D
Dam znać, a jak wyjdzie pysznie i ładnie, to może nawet pokuszę się o jakąś fotkę! Niestety nie wszystkie moje kuchenne eksperymenty na to zasługują, więc miejmy nadzieję, że ta fota jednak będzie. :D