Sałatka z gorgonzolą, szynką szwarcwaldzką i tymiankiem

sałatka z gorgonzolą szynką szwarcwaldzką i tymiankiem

Sałatka z gorgonzolą, szynką szwarcwaldzką i tymiankiem jest prosta i szybka. Dodatkowo ma ciekawy smak, który na pewno docenią Wasi domownicy.

Lubię mocniejsze aromaty. Moje kubki smakowe od zawsze kochały jedzeniowy rock’n’roll. W tej sałatce dominujących smaków nie brakuje. Jest szynka szwarcwaldzka, gorgonzola i zielone oliwki wypełnione paprykową pastą. Jest tak, jak lubię. Jest odrobinę zaczepnie i z pazurem. Cała misa pyszności będzie gotowa w kilka minut. Jeżeli macie ochotę na coś niestandardowego i ciekawego, to nie pozostaje Wam nic innego, jak wypróbowanie mojej wariacji. Dodatkowo dressing ubogaciłam w ostry smak chili, czosnku i musztardy, ale jednocześnie zachowałam równowagę wybierając na bazę jogurt grecki. Nie będę się rozpisywać, bo i nie ma sensu. Spróbujcie i dajcie znać, jak wrażenia!

A oto mój przeuroczej urody krzak tymianku.

sałatka z gorgonzolą szynką szwarcwaldzką i tymiankiem

sałatka z gorgonzolą szynką szwarcwaldzką i tymiankiem

sałatka z gorgonzolą szynką szwarcwaldzką i tymiankiem

sałatka z gorgonzolą szynką szwarcwaldzką i tymiankiem

sałatka z gorgonzolą szynką szwarcwaldzką i tymiankiem

Składniki:

  • pół główki sałaty lodowej
  • kilka listków sałaty masłowej
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 15 oliwek – ulubiony rodzaj
  • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • 100 g. sera gorgonzola
  • mały pęczek koperku
  • garść pokrojonego szczypiorku
  • 4 gałązki świeżego tymianku

Dressing:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pełne łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 6 łyżek oliwy extra vergine
  • odrobina pieprzu
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 5-6 kropli pikantnego sosu chili

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Obydwa rodzaje sałat poszarpać i wrzucić do przygotowanego naczynia. Dodać przekrojone na pół pomidory i oliwki, pokrojoną na mniejsze kawałki gorgonzolę, posiekany koperek i szczypiorek. Szynkę porwać na mniejsze kawałki i dodać do naczynia. Wszystko bardzo delikatnie wymieszać i posypać listkami tymianku. Do osobnego mniejszego naczynia wycisnąć czosnek, dodać jogurt, pieprz, musztardę, sos chili, zioła prowansalskie. Na końcu lekkim strumieniem wlewać oliwę cały czas mieszając. Sos ma się idealnie połączyć i ma być jedwabiście gładki. W tym celu pomocna może się okazać kuchenna trzepaczka. Gotowe!

Moje rady:

  • ja użyłam delikatniejszego w smaku sera – „dolce”;
  • musztarda typu „dijon” będzie idealna;
  • NIE MIESZAJCIE SAŁATKI Z SOSEM PRZED PODANIEM NA STÓŁ – dressing podajcie w osobnym naczyniu, żeby każdy mógł po niego sięgnąć wedle uznania;
  • szynka, oliwki i ser to na tyle mocne i słone smaki, że nie radziłabym dodatkowo solić całości lub sosu;
  • zamiast pikantnego sosu chili możecie użyć mielonych płatków chili;

sałatka z gorgonzolą szynką szwarcwaldzką i tymiankiem

sałatka-z-gorgonzolą-szynką-szwarcwaldzką-i-tymiankiem-MLT 8

 

Tagi:

PODOBNE WPISY

ZOSTAW KOMENTARZ