(Nie) zwykłe kanapki. Kanapka z awokado, jajkiem i tuńczykiem.

kanapka z awokado, jajkiem i tuńczykiem

Kanapki są super, uwierzcie. Nie muszą być nudne, przewidywalne i o powtarzającym się smaku. Potrzeba tylko trochę fantazji, kreatywności i odwagi. Pogońcie lenia, który mówi, że szynka, ser żółty i keczup wystarczą. Może i wystarczą na zabicie głodu, ale szczyt kompozycji smakowej to jednak nie jest. Przychodzę zatem z pomocą i nowymi pomysłami na to, jak urozmaicić nasze śniadania. Dzisiaj kolejna porządna kanapka dołącza do nowej serii na blogu, a mianowicie kanapka z awokado, jajkiem i tuńczykiem.

Wszystkie składniki użyte w tej kanapce mają to do siebie, że są bardzo sycące. W takim wypadku po zjedzeniu jednej zdrowej buły byłam pełna na kolejnych kilka godzin. Jestem z tych, którzy nie jedzą, a pochłaniają. Byłam więc odrobinę zaskoczona, że jedna porcja mogła tak skutecznie zapełnić mój żołądek. Co więcej, nie domagał się on jedzenia pięć minut po skończeniu poprzedniego dania. Jeżeli zatem nie macie wiele czasu na posiłek, potrzebujecie czegoś na wynos (a nie chcecie nosić się z milionami opakowań), czy po prostu macie ochotę na coś bardzo szybkiego, niewymagającego, a jednocześnie smacznego, to nie zostaje Wam nic innego jak spróbowanie tej kombinacji. Co prawda, kanapka z grillowanym bakłażanem ciągle jest moim numerem jeden, ale ta dzisiejsza kanapka z awokado, jajkiem i tuńczykiem daje radę. I to bardzo! Koniecznie do spróbowania.

kanapka z awokado, jajkiem i tuńczykiem

kanapka z awokado, jajkiem i tuńczykiem

kanapka z awokado, jajkiem i tuńczykiem

kanapka z awokado, jajkiem i tuńczykiem

Składniki:

  • dowolne pieczywo (skłaniałabym się na zdrowy wybór)
  • pół awokado
  • 1 jajko
  • około 2 łyżki tuńczyka z puszki (ja wybrałam rozdrobnionego w wodzie)
  • szczypiorek
  • sól, pieprz, mielone płatki chili

Sposób przygotowania:

Awokado przeciąć na pół, obrać ze skórki i pociąć na plasterki. Jajko ugotować na twardo. Tuńczyka odsączyć. Szczypiorek pokroić. Na pieczywo układać kolejno awokado, jajko pokrojone na plasterki, rozdrobnionego tuńczyka, posypać wszystko obficie szczypiorkiem. Doprawić sporą ilością przypraw.

kanapka z awokado, jajkiem i tuńczykiem

Tagi:

PODOBNE WPISY

  1. Odpowiedz

    www.createyourhealth.pl

    13 maja 2015

    Wygląda bardzo apetycznie :-)

  2. Odpowiedz

    kashienka OdkrywającAmerykę

    13 maja 2015

    Ostatnio polubiłam się z awokado więc jestem jak najbardziej na tak :) Tylko polskiego pysznego chleba mi brakuje, bo ten tutaj to taki ekhm… bez smaku :(

    • Odpowiedz

      Jola Piasta

      17 maja 2015

      Może spróbuj w takim razie sama upiec chleb? Bo faktycznie pieczywo w takich kanapkach gra główną rolę.

  3. Odpowiedz

    Healthy Life Connoisseur

    12 maja 2015

    Uwielbiam takie kanapy! <3

ZOSTAW KOMENTARZ