Tort z malinami i jagodami

tort z malinami i jagodami
Nie mogę doczekać się już świeżych malin, truskawek, jeżyn, jagód. To wspaniałe owoce, które można jeść garściami, a przy okazji wyczarować same cuda w kuchni. Ze względu na moje zniecierpliwienie, postanowiłam chwilowo ulżyć swoim mękom i upiekłam tort z malinami i jagodami, otulone cytrynowym kremem.

Muszę Wam się przyznać, że nie lubię tortów. Może sprecyzuję, nie lubię ich pod postacią suchego biszkoptu, mdłej masy i kompletnego braku owoców. Dodajmy jeszcze słodkie jak diabli, pełne chemii ozdoby cukrowe i wyłania się z tego mały tortowy koszmarek. Nigdy z tym nie walczyłam i zazwyczaj ich po prostu nie jadłam.

tort z malinami i jagodami

Okazało się, że trafiałam na te niewłaściwe. Postanowiłam z tym walczyć i poczułam chęć odczarowania tortów – sama dla siebie, żebym mogła powiedzieć Noooo, ten tort naprawdę mi smakuje! No i tak wyszło, że długo nie musiałam czekać, bo już tort straciatella okazał się strzałem w 10tkę, ale dzisiejszy wypiekł dosłownie uszczęśliwił moje kubki smakowe! Biszkopt jest puszysty i nasączony sporą ilością cytrynowej wody, masa posiada w swoim składzie skórkę i sok z cytryny, no i te owoce… Całość jest orzeźwiająca, nieprzesadnie słodka i co najważniejsze owocowa! To kolorowe cudeńko powstało specjalnie na urodziny mojego wspaniałego męża. Starałam się, żeby wszystko wyszło idealnie, ponieważ zależy mi tym, żeby moja Druga Połowa dostawała to, co najlepsze. Chociaż wiem, że nawet, gdyby tort kompletnie mi nie wyszedł, On i tak powiedziałby z uśmiechem na twarzy, że jest pyszny. Dlatego nie jest obiektywny :) Mam nadzieję, że mój T. będzie zadowolony (impreza jeszcze przed Nami!) i tu przy wszystkich życzę Mu, żeby zawsze był sobą, bo takiego Go pokochałam i takiego pragnę kochać do końca moich dni.

tort z malinami i jagodami

Ocierając łezkę z oka, muszę się Wam do czegoś przyznać – nie potrafię piec tortów. Nie zliczę, ile razy coś mi nie wyrosło, coś się zwarzyło, coś nie zastygło i coś nie smakowało. Nienawidziłam ich piec. Zawsze jednak marzyłam, żeby posiąść tę umiejętność. Przyszedł chyba czas, kiedy czuję się na siłach, żeby spróbować pokochać torty – i piec, i jeść.

Niech zatem ten tort z malinami i jagodami rozpocznie moją przygodę z tymi wypiekami, a przed Wami otworzy bramy smakowego raju :D

tort z malinami i jagodami

tort z malinami i jagodami

Składniki:

Biszkopt*:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
Masa:
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • sok wyciśnięty z dwóch cytryn
  • skórka otarta z dwóch cytryn
Do nasączenia biszkoptu:
  • 1/2 szklanki wody
  • sok z cytryny
Dodatkowo:
  • 250 g borówki amerykańskiej
  • 250 g malin

Sposób przygotowania:

Biszkopt:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielić białka od żółtek i ubić je (białka) na sztywną pianę. Pod koniec dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku i każdorazowo ubijać. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać do masy (najlepiej robić to częściowo), wymieszać całość szpatułką lub drewnianą łyżką. Nie polecam używać na tym końcowym etapie miksera.
Dno formy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy i piec 35 minut w temperaturze 165 stopni C.

Po upieczeniu wyciągnąć ostrożnie formę z biszkoptem i upuścić na podłogę z wysokości około 50 cm. Dzięki temu pęcherzyki powietrza się ulotnią i biszkopt nie opadnie. Zostawić do ostudzenia w temperaturze pokojowej. Po wystygnięciu delikatnie oddzielić nożem biszkopt od boków formy, a następnie wyciągnąć go z niej. Pokroić na 2 blaty.

Masa:

Serek mascarpone i śmietanę kremówkę (powinny być bardzo zimne) włożyć do miski i ubijać na wysokich obrotach miksera, aż masa stanie się puszysta i zwarta. Pod koniec ubijania stopniowo wsypywać cukier, skórkę z cytryny i cienkim strumieniem wlewać sok z cytryny. Ubijać już bardzo krótko, tylko do połączenia się składników.

Nasączanie biszkoptu i przekładanie tortu:

Do wody wycisnąć tyle soku z cytryny, ile uważacie za stosowne. W moim przypadku było to mniej niż z jednej połówki. Pierwszy blat położyć na paterę i nasączyć go częścią przygotowanej do tego wody, wyłożyć 1/2 masy i połowę malin oraz jagód. Przykryć tę część drugim blatem, nasączyć go pozostałą wodą, wyłożyć resztę kremu i wysypać pozostałe owoce na środek tortu. Wstawić tort do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.

Moje rady:
  • biszkopt wyrośnie również bez proszku do pieczenia, jest to zasługa dobrze ubitych białek i ostatniemu etapowi mieszania z mąką bez pomocy miksera;
  • nie bójcie się upuścić formę z ciastem, ja kładę na podłogę ręcznik i na ten ręcznik upuszczam formę;
  • zauważyłam, że biszkopt lepiej kroi się nożem z ząbkami, aniżeli zwykłym;
  • pieczcie go do tzw. suchego patyczka;
  • powinien całkowicie ostygnąć przed jakimkolwiek działaniem;
  • serek mascarpone i śmietana kremówka muszą być naprawdę zimne, ja kilka minut przed ich ubijaniem włożyłam je do zamrażarki, żeby obniżyć ich temperaturę;
  • nie ubijajcie kremu zbyt długo, żeby się nie zwarzył (pisownia jest prawidłowa :) )
  • do nasączenia blatów korzystam z łyżki, żeby efekt był w miarę równomierny;
  • masę cytrynową wykładajcie niedbale, w tym przypadku nie trzeba się starać, a efekt „poszarpania” jest zamierzony;

tort z malinami i jagodami

tort z malinami i jagodami

 

* Moim źródłem przepisu na biszkopt w takiej formie jest blog Doroty Świątkowskiej – www.mojewypieki.com

Tagi:

PODOBNE WPISY

  1. Odpowiedz

    Paulina

    9 kwietnia 2015

    Uwielbiam torty. Ten wygląda cudownie i do tego moje ulubione owoce i mascarpone <3

    • Odpowiedz

      Jola Piasta

      15 kwietnia 2015

      Ślicznie dziękuję ;) Dodatek owoców w tortach lubię najbardziej!

  1. Odpowiedz

    Tort malinami i borówkami – paulettasis

    27 czerwca 2017

    […] https://jolapiasta.pl/2015/03/28/tort-z-malinami-i-jagodami/ […]

ZOSTAW KOMENTARZ