Śniadaniowe lowe! Smoothie z mango bananem i pomarańczą

smoothie z mango bananem i pomarańczą

Kolejny poniedziałek i kolejne smoothie na blogu. Dzisiaj energia jest mi niezmiernie potrzebna, bo niestety jeszcze odczuwam skutki zmiany czasu. Zabrana godzina snu, to nie jest to, nad czym chcę się długo rozwodzić, więc zapraszam Was na kolorowe, zdrowe i pyszne smoothie z mango bananem i pomarańczą.

Kolejny pomysł na koktajl w dorobku mojego bloga. Tym razem prowadzącym owocem jest mango. Jego kolor przywodzi mi na myśl rozpalone słońce, którego ostatnio jest jak na lekarstwo. Najlepszym towarzystwem dla smoothie z mango bananem i pomarańczą są zdjęcia z wakacyjnych i ciepłych dni. Takie śniadania uwielbiam.

smoothie z mango bananem i pomarańczą

smoothie z mango bananem i pomarańczą

Składniki:

  • 1 mango
  • 1 banan
  • 1 pomarańcza
  • kilka kropel cytryny cytryny
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka mleka
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • szczypta kurkumy

Sposób przygotowania:

Obieram mango ze skórki i okrawam je kawałkami aż do pestki. Banana obieram i kroję na mniejsze kawałki. Pomarańczę obieram i pozbywam się w całości białej błonki. Wszystkie składniki umieszczam w blenderze, wyciskam sok z cytryny, dodaję jogurt, mleko, miód i kurkumę. Miksuję na gładki koktajl.

Moje rady:

  • WAŻNE: cząstki pomarańczy muszą być całkowicie pozbawione białej skórki i włókien, jeżeli nie macie ochoty bawić się w obieranie, wyciśnijcie sok z owoca i dodajcie go do smoothie;
  • jeżeli macie ochotę na zimny napój, dodajcie kilka kostek lodu, lub włóżcie banana na 15-30 minut do zamrażarki;
  • kurkumę oddaję ze względów zdrowotnych, jak i dla bardziej intensywnego koloru;

smoothie z mango bananem i pomarańczą

PODOBNE WPISY

  1. Odpowiedz

    Dorota Pałka

    20 kwietnia 2017

    przepyszny! przed chwilą wypróbowałam, tylko, że z dwoma pomarańczami (ale małymi), jogurtu naturalnego nie było więc wzięłam brzoskwiniowy ^^ trochę się bałam ale wyszedł super, dziękuję za przepis! :D

  2. Odpowiedz

    mojepokoje

    8 kwietnia 2015

    Wygląda pięknie, ale kupiłam kiedyś mango i bardzo się rozczarowałam, właściwie ledwo je zjadłam :/ A w sokach jest takie dobre… Na co zwracasz uwagę kupując mango? Może po prostu źle wybrałam…

    • Odpowiedz

      Jola Piasta

      9 kwietnia 2015

      Kochana pewnie źle wybrałaś, tak jak napisałaś. Ja musiałam się powstrzymywać, żeby go nie zjeść przed zblenderowaniem – takie było pyszne. Ja zwracam uwagę na to, żeby nie było całe zielone, tylko już odrobinę „zrumienione”, nie może być twarde jak skała – pod naciskiem palca mango powinno być sprężyste i lekko miękkie. Nie powinno się kleić.

      • Odpowiedz

        mojepokoje

        9 kwietnia 2015

        Hmmm… Zaryzykuję w takim razie jeszcze raz wybierając według Twoich wskazówek, bo istotnie, to, które wtedy jadłam, było dość zielone, ale już nie pomnę, czy całkowicie czy tylko w większości. Oby tym razem było pyszne :)

  3. Odpowiedz

    Kasia z Wyspy Inspiracji

    30 marca 2015

    Uwielbiam mango w smoothie :)

  4. Odpowiedz

    Ania Kania

    30 marca 2015

    Ale piramida. :) Fajna propozycja, ja właśnie wypiłam z banana i pomarańczy, ale Twoją wersję też sprawdzę. :)

    • Odpowiedz

      Jola Piasta

      30 marca 2015

      Mam teraz ochotę tylko na różne wariacje na temat smoothie. Uwielbiam takie śniadania :)

  5. Odpowiedz

    Dessideria

    30 marca 2015

    Robię takie zawsze gdy akurat znajdę gdzieś mango. Te smoothie z mango to jedne z moich ulubionych :) Nigdy nie dodawałam do nich jogurtu ani kurkumy, muszę spróbować :)

    • Odpowiedz

      Jola Piasta

      30 marca 2015

      Kurkuma wzmacnia pięknie kolor i jest naprawdę bardzo zdrowa – nie czuć jej w smoothie :)

ZOSTAW KOMENTARZ