Skip to content
Menu
0
Twój koszyk jest pusty

Szaszłyki z kurczakiem, cukinią i pomidorami

Bombarduję Was ostatnio przepisami z cukinią w roli głównej – mam nadzieję, że Was jednak nie zanudzę. Jestem po prostu zakochana w tym warzywie. Jest takie niepozorne, a tak wiele ciekawych dań można stworzyć za jego pomocą. Dzisiaj zatem proponuję szaszłyki z kurczakiem, cukinią i pomidorami.

Nie robiłam szaszłyków chyba milion lat! Jakoś tak o nich zapomniałam. Kilka dni temu przygotowałam obiad składający się z pieczonych ziemniaków i sałaty, a omówmy się nie jest to coś odkrywczego – raczej bezpieczne i znane rozwiązanie. No i właśnie brakowało mi dodatków. Przejrzałam więc lodówkę, wyciągnęlam kilka przypadkowych składników i BAM! Nagle myślami zobaczyłam, jak to wszystko składa się w zgrabne szaszłyki. Naprędce przyprawiłam mięso, obtoczyłam cukinię w ziołach i wrzuciłam wszystko na patelnię grillową. Kilka minut później dorobiłam się pięciu smacznych dodatków, tym samym nasz obiad, w bardzo szybki i przyjemny sposób, doznał całkowitej metamorfozy. Potrzeba naprawdę niewielkiego nakładu sił, a efekt mimo wszystko będzie satysfakcjonujący!

szaszłyki z kurczakiem

szaszłyki z kurczakiem

szaszłyki z kurczakiem

Składniki:

  • 1 mała pierś z kurczaka
  • pół  średniej cukinii
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • duża szczypta curry
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka opłukać, wysuszyć za pomocą ręcznika papierowego, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miseczki. W osobnym naczyniu wymieszać 1 łyżkę oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę tymianku, ostrą paprykę, curry i po szczypcie soli i pieprzu – wlać miksturę do mięsa i dokładnie wszystko wymieszać. Odstawić na 30 minut.

Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w dosyć grube (około 1 cm) kawałki. W małej miseczce wymieszać 1 łyżkę oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę tymianku, sól i pieprz i obtaczać w tej mieszance plastry cukinii.

Cebulę pokroić na mniejsze kawałki, pomidory umyć.

Poszczególne składniki nabijać ostrożnie na patyki do szaszłyków w odpowiedniej dla Was kolejności. Ja starałam się, żeby w każdym szaszłyku były dwa kawałki mięsa i cukinii.

Szaszłyki grillować po kilka minut z każdej strony.

Udostępnij:

Komentarze

2 komentarze

  1. Patrycja
    18 września 2015 @ 10:00

    Takie szaszłyki z grilla chętnie bym zjadła :)

    Reply

  2. Asia Tarkowska
    17 września 2015 @ 20:56

    wygląda bardzo smakowicie :) zdecydowanie zapiszę ten przepis 'do wypróbowania’ przy najbliższej okazji :)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *