Wiadomo, że kasza jest zdrowa. Nie przypuszczałam jednak, że może być jednocześnie tak smaczna. Kaszotto z kurczakiem, które poczyniłam, idealnie współgra z prostą sałatką, która miała na celu wzbogacić smak potrawy. Przyznam, że spisała się w tej roli bez zarzutu.
Nigella Lawson, w którejś ze swoich książek napisała, że przygotowywanie takich dań jak na przykład risotto, działa na nią uspokajająco i relaksująco. Przyznaję jej rację! Jest coś w tym całym mieszaniu, co wycisza skołatane nerwy. Jeżeli zatem chcecie się zrelaksować w kuchni, a przy okazji nakarmić kilka głodomorów całkowicie zdrowym obiadem, to ten przepis jest wprost stworzony dla Was! Przed Państwem kaszotto z kurczakiem w towarzystwie zdrowej sałatki.
Składniki:
- 300 g kaszy gryczanej
- 600 g piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 1,2 litra bulionu
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- mały pęczek natki pietruszki
- duża szczypta ziół prowansalskich
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
- sól, pieprz, mielone płatki chili
- kilka liści sałaty lodowej
- garść roszponki
- garść rukoli
- pomidor
- kawałek ogórka zielonego
- 40 g sera typu feta
- garstka łuskanego słonecznika
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
- 1 ząbek czosnku
- sok wyciśnięty z niecałej połówki cytryny
- sól, pieprz, mielone płatki chili
Sposób przygotowania:
Wycisnąć do miseczki czosnek, posypać solą i delikatnie rozetrzeć całość łyżką lub w moździerzu. Dodać ocet balsamiczny, ocet winny, cukier, wycisnąć sok z cytryny, doprawić pieprzem i płatkami chili. Na końcu cienkim strumieniem wlewać oliwę z oliwek, ciągle mieszając. Wszystko powinno się ładnie połączyć.
Kamil Macher Mr K.
4 marca 2015 @ 16:27
Nie wiem jak się to stało, ale jestem świeżo po obiedzie, a patrząc na te zdjęcia zgłodniałem :/
Jola Piasta
5 marca 2015 @ 23:44
Czyli mój cel został osiągnięty :D Bardzo się cieszę ;)
Magda (lifebymada.pl)
4 marca 2015 @ 10:37
Dałaś mi pomysł na dzisiejszy obiad.:) Uwielbiam kaszotta i risotta, choć u mnie zawsze królują w wersji wegetariańskiej.
Pozdrawiam:)
Jola Piasta
5 marca 2015 @ 23:43
Wersje wegetariańskie są również bardzo smaczne. Niedługo na blogu pojawi się pomysł na kaszotto z samymi warzywami :)