Skip to content
Menu
0
Twój koszyk jest pusty

Kaszotto z kurczakiem i orzeźwiającą sałatką

Wiadomo, że kasza jest zdrowa. Nie przypuszczałam jednak, że może być jednocześnie tak smaczna. Kaszotto z kurczakiem, które poczyniłam, idealnie współgra z prostą sałatką, która miała na celu wzbogacić smak potrawy. Przyznam,  że spisała się w tej roli bez zarzutu.

Nigella Lawson, w którejś ze swoich książek napisała, że przygotowywanie takich dań jak na przykład risotto, działa na nią uspokajająco i relaksująco. Przyznaję jej rację! Jest coś w tym całym mieszaniu, co wycisza skołatane nerwy. Jeżeli zatem chcecie się zrelaksować w kuchni, a przy okazji nakarmić kilka głodomorów całkowicie zdrowym obiadem, to ten przepis jest wprost stworzony dla Was! Przed Państwem kaszotto z kurczakiem w towarzystwie zdrowej sałatki.

kaszotto z kurczakiem

kaszotto z kurczakiem

Składniki:

Kaszotto:
  • 300 g kaszy gryczanej
  • 600 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,2 litra bulionu
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • mały pęczek natki pietruszki
  • duża szczypta ziół prowansalskich
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz, mielone płatki chili
Sałatka:
  • kilka liści sałaty lodowej
  • garść roszponki
  • garść rukoli
  • pomidor
  • kawałek ogórka zielonego
  • 40 g sera typu feta
  • garstka łuskanego słonecznika
Dressing:
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • sok wyciśnięty z niecałej połówki cytryny
  • sól, pieprz, mielone płatki chili

Sposób przygotowania:

Kaszotto:
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i obtoczyć w wędzonej papryce. W garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażać ją na średnim ogniu przez kilka minut, często mieszając. Następnie dodać umyty i pokrojony w grubsze plastry por, wycisnąć czosnek, posypać zioła i podsmażać kolejne kilka minut. W tym czasie podgrzać bulion (niech będzie gorący) i dolać do niego ocet balsamiczny. Do garnka dorzucić kurczaka i smażyć, aż przestanie być surowy. Kolejno wsypać kaszę i podsmażać około minuty ciągle mieszając. Wlać pół szklanki bulionu, zamieszać. Po odparowaniu wlać kolejną porcję bulionu – postępować tak aż do końca. Podczas tego etapu warto często mieszać kaszę. Na koniec wyłączyć ogień, dodać łyżkę masła i posiekaną natkę pietruszki, wszystko dobrze wymieszać.

kaszotto z kurczakiem

kaszotto z kurczakiem

kaszotto z kurczakiem

Dressing:

Wycisnąć do miseczki czosnek, posypać solą i delikatnie rozetrzeć całość łyżką lub w moździerzu. Dodać ocet balsamiczny, ocet winny, cukier, wycisnąć sok z cytryny, doprawić pieprzem i płatkami chili. Na końcu cienkim strumieniem wlewać oliwę z oliwek, ciągle mieszając. Wszystko powinno się ładnie połączyć.

Sałatka:
Na suchej patelni zrumienić pestki słoneczka. Porwać liście sałaty lodowej, wsypać je wraz z rukolą i roszponką do miski. Dodać pokrojonego na mniejsze części pomidora oraz obranego i pokrojonego w plastry ogórka. Wszystko delikatnie wymieszać, posypać pokrojonym w kostkę serem feta i zrumienionymi pestkami słonecznika. Polać z góry gotowym dressingiem.

kaszotto z kurczakiem

kaszotto z kurczakiem

Udostępnij:

Komentarze

4 komentarze

  1. Kamil Macher Mr K.
    4 marca 2015 @ 16:27

    Nie wiem jak się to stało, ale jestem świeżo po obiedzie, a patrząc na te zdjęcia zgłodniałem :/

    Reply

    • Jola Piasta
      5 marca 2015 @ 23:44

      Czyli mój cel został osiągnięty :D Bardzo się cieszę ;)

      Reply

  2. Magda (lifebymada.pl)
    4 marca 2015 @ 10:37

    Dałaś mi pomysł na dzisiejszy obiad.:) Uwielbiam kaszotta i risotta, choć u mnie zawsze królują w wersji wegetariańskiej.
    Pozdrawiam:)

    Reply

    • Jola Piasta
      5 marca 2015 @ 23:43

      Wersje wegetariańskie są również bardzo smaczne. Niedługo na blogu pojawi się pomysł na kaszotto z samymi warzywami :)

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *