Tartaletki z bananami i kajmakiem

tartaletki z bananami i kajmakiem

Nieprzyzwoicie słodkie, śmiem twierdzić, że pyszne i bardzo kuszące. Takie są tartaletki z bananami i kajmakiem. Jeżeli chciałabym użyć określenia „foodporn”, to zdecydowanie pasuje ono do dzisiejszego przepisu. Zapraszam Was na kawałek grzechu.

Przygotowując ten wpis, rozsmakowuję się właśnie w jednej z tych obłędnych mini tart, popijam je gorzką herbatą i jestem w niebie. Kruchy spód jest naprawdę…kruchy. I przyjemnie chrupiący. Banany są delikatne i miękkie, kajmak niesamowicie pociągający swoją słodyczą, a gorzka czekolada i orzechy równoważą całość.

To był mój eksperyment (żadna nowość) i jestem z niego bardzo zadowolona. Moje kubki smakowe są mi wdzięczne, domownicy również. Na talerzu pozostały już tylko smutne okruszki…no cóż, w takim razie zmuszona jestem podać w końcu przepis.

tartaletki z bananami i kajmakiem

tartaletki z bananami i kajmakiem

Składniki:

Spód:
  • 230 g mąki
  • 20g cukru pudru
  • 130 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

UWAGA: użyłam połowy ciasta, a resztę zamroziłam; z połowy porcji wyszło 6 tartaletek o średnicy 8 cm;

Nadzienie:
  • 2 banany
  • 400 g kajmaku (mała puszka)
  • 6 orzechów
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Spód:
Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiewam do miski lub na stolnicę. Dodaję sól i masło pokrojone na drobne kawałeczki. Wszystko siekam nożem, następnie robię dołek i wbijam jajko. Delikatnie mieszam jajko z całością i zagniatam szybko ciasto. Owijam je w folię i wstawiam do lodówki na 30-60 minut. Po tym czasie wysmarowuję formę na tartaletki masłem, rozwałkowuję ciasto, podsypując w razie potrzeby odrobiną mąki. Wykrawam z ciasta odpowiedniej średnicy koła i wylepiam nimi dno oraz boki formy. Wstawiam całość do lodówki na 15 minut. Po wyjęciu ciasta nakłuwam jego spód widelcem, wykładam kawałkami  papieru do pieczenia i wsypuję na to suchą fasolę. W takiej postaci wkładam foremkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekę 12 minut, po czym usuwam folię oraz fasolę i dopiekam jeszcze około 5-6 minut (w zależności od grubości rozwałkowanego ciasta) Wyjmuję spody z piekarnika i pozwalam  im całkowicie ostygnąć.

tartaletki z bananami i kajmakiem

Nadzienie:

Kajmak przekładam z puszki do rondelka i podgrzewam go na małym ogniu razem z masłem. Po kilku minutach, kiedy masa staje się widocznie rzadsza, odstawiam rondel z ognia. Banany kroję na mniejsze kawałki, orzechy rozłupuję i siekam na drobniejsze kawałki, ale nie na proszek – mają być wyczuwalne. Czekoladę również siekam nożem lub ścieram na tarce o drobnych oczkach. Na ostudzone spody nakładam po jednej łyżeczce masy kajmakowej, dalej wypełniam je plastrami bananów, posypuję czekoladą i ponownie nakładam kajmak. Na końcu posypuję całość orzechami i wkładam tartaletki do lodówki na 30-60 minut.

Moje rady:

  • WAŻNE: masło musi być zimne, a ciasto powinno mieć jak najmniejszy kontakt z ciepłymi dłońmi (siekam wszystko nożem), dlatego wyrabiajcie je w ekspresowym tempie;
  • nakłuwamy spód ciasta po to, żeby powietrze miało ujście;
  • do obciążenia spodu podczas pieczenia możecie użyć fasoli, ryżu, specjalnych kulek ceramicznych;
  • zamiast papieru do pieczenia możecie użyć folii aluminiowej (błyszczącą stroną do dołu!), rękawa foliowego;
  • te tartaletki są bardzo słodkie – miejcie to na uwadze;
  • ja użyłam masy kajmakowej o smaku czekoladowym;
  • koła z ciasta miały 12 cm średnicy;

tartaletki z bananami i kajmakiem

Tagi:

PODOBNE WPISY

  1. Odpowiedz

    Blog To Wake Up Baby

    7 marca 2015

    wyglądają przepysznie :)

  2. Odpowiedz

    Beata Redzimska

    1 marca 2015

    Kusza te Twoje kolory grzechu i to jeszcze jak. Powinnas napisac w tytule; z pustym zoladkiem nie ogladac. pozdrawiam serdecznie Beata

    • Odpowiedz

      Jola Piasta

      2 marca 2015

      Hahaha, Beatko bardzo mi miło :) Poprawiłaś mi humor ;)

  3. Odpowiedz

    Katsunetka

    28 lutego 2015

    Ale mi apetytu narobiłaś. Chyba mam nawet mieszankę na kruche ciasto bezglutenowe. :)

    • Odpowiedz

      Jola Piasta

      28 lutego 2015

      Brzmi idealnie ;)

  4. Odpowiedz

    Dessideria

    26 lutego 2015

    ojej, wyglądają tak smakowicie… :)))
    Już zapisuję przepis w zakładce i szukam foremek na te pyszności.

    • Odpowiedz

      Jola Piasta

      28 lutego 2015

      Jedno słowo – warto :D

  5. Odpowiedz

    Healthy Life Connoisseur

    25 lutego 2015

    Wyglądają bosko!pewnie smakują jeszcze lepiej!

    • Odpowiedz

      Jola Piasta

      26 lutego 2015

      Ja naprawdę nie lubię się chwalić, ale były naprawdę boskie! Czuję, że bardzo szybko je powtórzę :D

  6. Odpowiedz

    haukotella

    25 lutego 2015

    O rany! Uwielbiam takie tartaletki. Już wiem co będę robiła w weekend <3

    • Odpowiedz

      Jola Piasta

      26 lutego 2015

      Bardzo mnie to cieszy! Są tego warte ;)

  7. Odpowiedz

    Iwona Matuszewska

    25 lutego 2015

    Jak zwykle coś pysznego ! :D Gdzie kupiłać taką formę ??:)

    • Odpowiedz

      Jola Piasta

      26 lutego 2015

      Kochana, już odpisane na priv :*

  1. Odpowiedz

    Podsumowanie tygodnia #2 |

    1 marca 2015

    […] Tartaletki z bananami i kajmakiem. Gdy zobaczyłam je na instagramie moje kubki smakowe oszalały. Zresztą, nie trudno o to patrząc na którekolwiek z kulinarnych zdjęć Joli! :) […]

ZOSTAW KOMENTARZ