Nie wiem dlaczego, ale w tym roku wyjątkowo chciałam, aby jesień przybyła jak najszybciej.
W sumie nie musiałam długo czekać i już od jakiegoś czasu można już chyba powiedzieć, że bardzo stanowczo zaznaczyła swoją obecność. Z czego jestem bardzo uradowana.
Myślę, że to potrzeba wyciszenia się, uspokojenia, przemyślenia wielu spraw. Ponownego wyznaczenia priorytetów. Tak się składa, że ten czas jest dla mnie oczyszczający. Powstają wtedy nowe pomysły, koleje plany i cele do zrealizowania. Myślę, piszę, zaznaczam, czytam i działam.
Podchodzę do wszystkiego z większą motywacją i energią, na przekór pogodzie i aurze.
Czuję, że wiele mogę w tych miesiącach poprawić, nad wieloma sprawami popracować i ulepszyć sporo aspektów.
Mówiłam Wam, że po tej ciszy, która zapanowała z mojej strony, a która była konsekwencją bardzo ważnych zdarzeń w moim życiu, nadejdzie moment, na który bardzo mocno czekam. Nie będę robiła wielkich powrotów, nie wrócę „ze zdwojoną siłą”. Będę. Po prostu. A co z tego wyniknie i czy to moje istnienie doprowadzi mnie i Was do czegoś większego – okaże się. Nie obiecuję, nie zapowiadam, nie nakręcam bezsensownie machiny słowami.
Zawsze to czyny liczą się najbardziej.
Mam nadzieję, że dacie mi kredyt zaufania, a ja zapracuję na to, o czym długo już marzę.
Nareszcie nauczyłam się działać w ciszy. Zobaczmy zatem, czy moje sukcesy będą krzyczeć.
W sumie mogę Wam jedno obiecać, bo dlaczego nie. Uwaga, jeżeli przygotujecie i zjecie te tosty z kurkami i cukinią, to doświadczycie na kilka minut błogiego szczęścia, Wasi bliscy będą Wam dozgonnie wdzięczni, a Wy obejmiecie w domu stanowisko króla przekąsek.
Chyba warto, prawda?
Tosty z cukinią i kurkami
Składniki:
- 6 kromek ulubionego pieczywa
- kawałek pora
- 2 ząbki czosnku
- 6 plasterków cukinii ok 1 cm
- 250 g kurek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- Szczypta ostrej papryki
- ½ łyżeczki curry
- 1 łyżeczka tymianku
- natka pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kromki chleba opiec w tosterze lub w piekarniku, aż delikatnie się zrumienią.
Por pokroić w półplasterki, czosnek w cienkie plasterki, cukinię w kostkę. Wszystko podsmażać kilka minut na oliwie, często mieszając.
Kurki oczyścić. Ostrzegam, że to żmudna praca. Można to zrobić za pomocą pędzelka na sucho. Inny sposób to posypanie obficie grzybów solą, zalanie bardzo gorącą wodą i delikatne przemieszanie łyżką. Piach i pozostałości po lesie powinny opaść na dno naczynia. Po kilku sekundach wyłowić kurki za pomocą łyżki cedzakowej. W razie potrzeby powtórzyć czynność. A zapewne taka potrzeba zajdzie J
Do składników na patelnię dorzucić grzyby i smażyć 2-3 minuty na dosyć mocnym ogniu.
Posypać całość wszystkimi przyprawami i natką pietruszki, dokładnie przemieszać.
Grzyby z cukinią nakładać na tosty.
Smacznego!
∗∗∗
Jeżeli ten wpis Ci się spodobał, bądź aktywnym czytelnikiem i wyślij go w świat za pomocą przycisków, które widnieją poniżej. Z góry dziękuję!
themomentsbyela.pl
3 października 2017 @ 09:06
Fajnie że wróciłaś. Ja również cieszę się z nadejścia jesieni. Po cichutku liczę, że pogoda jednak zmieni plany i będziemy mogli cieszyć się piękną pogodą. Las o tej porze roku wygląda bajecznie, liście zaczynając zmieniać kolory mieniąc się czerwienią, żółcią i resztkami zieleni. Leśne grzyby jesienią smakują najlepiej z koszyczka po długim spacerze.
Twoje tosty wyglądają obłędnie i muszą smakować jeszcze lepiej. Przepis wypróbuję w najbliższy weekend.
Buziaki.
Ela
http://www.themomentsbyela.pl