Skip to content
Menu
0
Twój koszyk jest pusty

Zupa z pieczonej dyni i pomidorów

Ta zupa zawładnęła moim weekendem. Przygotowując ją pierwszy raz nauczyłam się jednej, acz ważnej rzeczy, a mianowicie zawsze jest jej zbyt mało! Znika w mgnieniu oka, kiedy przychodzisz po dokładkę, to możesz obejść się już tylko smakiem. Jaka jest? Kremowa i aromatyczna, to na pewno. Korzenna, ale bez przesady. Ma wyczuwalną ostrość, którą można wedle życzenia złagodzić łyżką jogurtu naturalnego. Ja oczywiście nic takiego nie robiłam – pokochałam ją w wersji podstawowej. Dodatki robią swoje – jeszcze bardziej podbijają już rewelacyjny smak. Zaliczam ten eksperyment do udanych, zdecydowanie. Teraz ta pomarańczowa ślicznotka będzie częstym gościem w mojej kuchni.

Zupa z pieczonej dyni i pomidorów z dodatkiem prażonych pestek dyni, sera feta, natki pietruszki i oleju z pestek dyni. Nazwa taka wybujała, ale to dlatego, żeby pobudzić Waszą wyobraźnię i poruszyć kubki smakowe. To co, już wiadomo, co dzisiaj będzie na obiad?

[fb_button]

[dropshadowbox align=”center” effect=”lifted-both” width=”240px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#be9656″ ]Zupa z pieczonej dyni i pomidorów[/dropshadowbox]

zupa z pieczonej dyni

Składniki:

  • 900 g dyni
  • 3 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 cebuli
  • 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki, kurkumy, curry, kminu rzymskiego, imbiru
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatkowo:

  • pestki dyni
  • ser feta
  • natka pietruszki
  • olej z pestek dyni

Sposób przygotowania:

Oczyścić dynię z pestek pozostawiając sam miąższ. Pokroić całość na kilkucentymetrowe kawałki (dosyć duże). Pomidory umyć, naciąć górną część na krzyż. Dynię i pomidory wyłożyć na blasze do pieczenia, skórą do dołu (dynia) i piec 30 – 45 minut lub do miękkości w 180 stopniach C. Po upieczeniu odłożyć warzywa do ostygnięcia. Pomidory i dynię obrać ze skórki.

W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Podsmażać przez chwilę często mieszając. Dodać dynię, pomidory, bulion i wszystkie przyprawy. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Doprawić sporą ilością soli i pieprzu i zmiksować całość na delikatny krem.

Do gotowej zupy w talerzach dodać prażone pestki dyni, posiekaną natkę pietruszki i ser feta oraz skropić olejem z pestek dyni.

zupa z pieczonej dyni

zupa z pieczonej dyni

Smacznego!

∗∗∗

Jeżeli ten wpis Ci się spodobał, bądź aktywnym czytelnikiem i wyślij go w świat za pomocą przycisków, które widnieją poniżej. Z góry dziękuję!

Udostępnij:

Komentarze

6 komentarzy

  1. Blue Kangaroo - BLOG STUDENCKI
    11 listopada 2016 @ 19:56

    No to chyba wszyscy wiemy, co mam jutro na obiad. :D

    Reply

    • Jola Piasta
      1 grudnia 2016 @ 21:44

      Była, była?

      Reply

      • Blue Kangaroo - BLOG STUDENCKI
        2 grudnia 2016 @ 23:47

        Tak, ale zapomniałam o tym napisać! Ciekawe jest połączenie dyni i pomidorów. Bardzo! Oczywiście zrobiłam ja trochę po swojemu, jak zawsze, ale pomysł był Twój.:D

        Reply

  2. Madame Malonka
    8 listopada 2016 @ 16:17

    Raz miałam okazję próbować zupę krem z dyni i nieszczególnie mi posmakowała. Jednak Twoja z dodatkiem fety i ziaren brzmi naprawdę obiecująco. Jestem bardzo ciekawa tego połączenia smaków, może się skuszę w weekend.

    Reply

    • Jola Piasta
      1 grudnia 2016 @ 21:44

      Spróbujesz tej (ale obligatoryjnie z tymi dodatkami) i polubisz – zapewniam :)

      Reply

      • Madame Malonka
        3 grudnia 2016 @ 16:52

        Może się skuszę, ale raczej pominę etap robienia z zupy kremu, bo poza tym połączenie brzmi pysznie!

        Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *