Lubicie takie przekąski? Twarożek, serek i dodatki. Całe mnóstwo dodatków. Warzywa, przyprawy, zioła. Dla mnie to nieodłączny element wiosenno – letnich poranków. To pyszna zapowiedź ciepłych dni. Świeżość na talerzu. Mimo, że jesień już bliżej, niż dalej (nie chcę nawet o tym myśleć!), to nadal raczę się takimi specjałami. A najlepsze jest to, że w bardzo prosty sposób można ulepszyć to danie. Dodać coś niebanalnego i ciekawego. Zwykły twarożek nabiera wtedy nowego wymiaru, a smak za każdym razem jest inny. Można się bawić dodatkami, przyprawami, ziołami. Pełna dowolność i to chyba podoba mi się najbardziej. Ja dodałam botwinkę i wyszło – bardzo skromnie powiem – genialne jedzenie!
Co prawda przez kilka najbliższych dni nie mogę jeść nabiału, ale jak tylko skończę detoks, to zafunduję sobie właśnie takie śniadanie.
[dropshadowbox align=”center” effect=”lifted-both” width=”220px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#be9656″ ]Serek wiejski z pomidorami, botwinką i szczypiorkiem[/dropshadowbox]
Składniki:
- 1 serek wiejski
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 10 pomidorków koktajlowych
- 3 gałązki tymianku
- 20 g sera feta
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pęczek szczypiorku
- mały pęczek pietruszki
- pęczek botwinki
- kilka kropel tabasco
- kilka kropel soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
W naczyniu wymieszać dokładnie serek wiejski, jogurt naturalny, oliwę, sok z cytryny, tabasco i pokruszony ser feta. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół. Botwinkę (liście wraz z łodyżkami), tymianek i pietruszkę posiekać. Szczypiorek pokroić. Pomidory wraz z botwinką i ziołami dodać do twarożku, doprawić solą i pieprzem – wymieszać.
Smacznego!
∗∗∗
Jeżeli ten wpis Ci się spodobał, bądź aktywnym czytelnikiem i wyślij go w świat za pomocą przycisków, które widnieją poniżej. Z góry dziękuję!