(Nie)zwykłe kanapki z owocami, ricottą, ziarnami i ziołami

kanapki z owocami

Letni sezon ma to do siebie, że jest najlepszy na świecie. Świeże owoce z sadu, warzywa z ogrodu. Starsze panie sprzedające fasolkę na targu i panowie oferujący jagody. Wczesne wschody słońca i najpiękniejsze zachody. Poranna rosa na trawie. Śniadania na tarasie i w ogrodzie. No właśnie – letnie  śniadania. Naturalne, kolorowe, smaczne. Istna magia na talerzu. Biorę  wiklinowy koszyk do ręki i wyruszam do ogrodu po składniki. Przy okazji otwieram szklarnię, żeby rosnące tam pomidory zaczerpnęły świeżego powietrza.

W letnim sezonie można bezpardonowo przygotować kanapki z owocami i nikt nie będzie się dziwił takiemu rozwiązaniu.
Ten czas wiele oferuje, skorzystajmy z tych możliwości.

[dropshadowbox align=”center” effect=”lifted-both” width=”200px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#be9656″ ]Kanapki z owocami, serkiem, ziarnami i ziołami[/dropshadowbox]

kanapki z owocami

Składniki:

  • dowolne pieczywo
  • garść czerwonych porzeczek
  • garść czarnych porzeczek
  • garść wiśnie
  • 4 łyżki ricotty
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • 1 łyżeczka pestek słonecznika
  • 0,5 łyżeczki siemienia lnianego
  • kilka listków bazylii
  • kilka listków mięty
  • kilka gałązek tymianku

Sposób przygotowania:

Ricottę wymieszać z miodem. Owoce umyć, z wiśni pozbyć się pestek . Dynię, słonecznik i siemię podprażyć na patelni. Uwaga, żeby się nie przypaliły. Pieczywo posmarować przygotowanym serkiem, ułożyć na nim owoce, posypać ziarnami i świeżymi ziołami.

Moja kombinacja to:

  1. czarna porzeczka + pestki dyni + mięta
  2. czerwona porzeczka + pestki słonecznika + bazylia
  3. wiśnie + siemię lniane + tymianek

kanapki z owocami

kanapki z owocami

kanapki z owocami

kanapki z owocami

kanapki z owocami

kanapki z owocami

Smacznego!

∗∗∗

Jeżeli ten wpis Ci się spodobał, bądź aktywnym czytelnikiem i wyślij go w świat za pomocą przycisków, które widnieją poniżej. Z góry dziękuję!

PODOBNE WPISY