Omlet owsiany z mango

omlet owsiany z mango

Uwielbiam ludzi. Kocham przebywać w ich towarzystwie. Nie wyobrażam sobie sytuacji, w której nagle zostaję sama i nie mam się do kogo odezwać. To byłoby nie do zniesienia dla mnie. Jestem w swoim żywiole, kiedy coś się wokół mnie dzieje. Spotkania z przyjaciółmi karmią moją duszę. Kiedy zbyt długo siedzę w domu odczuwam niebywałą tęsknotę za gwarem, za ludźmi, za poczuciem przynależności. Zwiędłabym bez obecności ludzi w moim życiu jak te moje kwiaty, o których zapominam.

Jednak mam w sobie jednocześnie ogromną potrzebę samotności. Potrzebuję jej regularnie, nie ma odwrotu. Potrzebuję pobyć sama ze sobą. Nie słuchać nikogo, nie słyszeć nikogo. Przez kilka minut nie martwić się o nikogo, nie przejmować się, że coś jest niezrobione, że coś ode mnie zależy, że jestem za coś odpowiedzialna. Potrzebuję przestrzeni, miejsca na swoje myśli. Potrzebuję wsłuchać się w siebie co jakiś czas, spytać się, czy wszystko w porządku. Potrzebuję usłyszeć własne myśli, skonfrontować się z nimi, poradzić się samej siebie. Potrzebuję ciszy i poukładania. Żeby nikt nie przeszkadzał, żeby nikt nie pospieszał, żeby nikt się mną przez chwilę nie interesował. Potrzebuję poczuć siebie. Bez tego nie potrafię normalnie funkcjonować. Kiedy w jakimś momencie braknie mi czasu tylko dla siebie, to świruję. Wszystko zaczyna się walić, wszystko idzie nie po mojej myśli. Odczuwam presję i irytację. Dlatego potrzebuję czasu dla siebie. Nie z kimś w domu, nie w innym pokoju, nie obok kogoś. Sama. Muszę być sama. I taki właśnie poranek miałam ostatnio. Ta samotność była dla mnie wybawieniem. Energia, którą poczułam już po wszystkim była obezwładniająca. Piękne uczucie.

Uwielbiam ludzi. Kocham ich ponad wszystko. Jednak to samotności potrzebuję do przeżycia.

[dropshadowbox align=”center” effect=”lifted-both” width=”200px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#be9656″ ]Omlet owsiany z mango[/dropshadowbox]

omlet-owsiany-z-mango MLT 2

Składniki:

  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki orkiszowej
  • 1 gałązka tymianku
  • wrzątek (kilka łyżek)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatki:

  • jogurt naturalny
  • miód
  • mango
  • mięta

Sposób przygotowania:

Płatki zalać gorącą wodą. Ilość wody ma być taka, żeby przykryć płatki w całości, ale nie może jej być zbyt wiele. Odczekać 5 minut. Po tym czasie do miski z płatkami wbić jajko, dodać miód, tymianek, mąkę i wszystko zmiksować. Ciasto delikatnie wylać na rozgrzaną patelnię i smażyć na małym ogniu przez 2-4 minuty. Kiedy omlet już ładnie zbrązowieje i bez problemu będzie odchodzić od patelni oraz pojawią się charakterystyczne bąble na jego powierzchni, należy go delikatnie przełożyć na drugą stronę i dopiekać jeszcze około minuty.

Gotowy omlet można podawać wedle uznania – ja wybrałam jogurt naturalny wymieszany z domową frużeliną z czarnych porzeczek, miód, mango i miętę.

omlet-owsiany-z-mango MLT 3

omlet-owsiany-z-mango MLT 4

omlet-owsiany-z-mango MLT 5

omlet-owsiany-z-mango MLT 6

omlet-owsiany-z-mango MLT 7

omlet-owsiany-z-mango MLT 8

omlet-owsiany-z-mango MLT 9

omlet-owsiany-z-mango MLT 10

omlet-owsiany-z-mango MLT 11

omlet-owsiany-z-mango MLT 12

omlet-owsiany-z-mango MLT 13

omlet-owsiany-z-mango MLT 14

omlet-owsiany-z-mango MLT 15

omlet-owsiany-z-mango MLT 16

omlet-owsiany-z-mango MLT 17

Smacznego!

∗∗∗

Jeżeli ten wpis Ci się spodobał, bądź aktywnym czytelnikiem i wyślij go w świat za pomocą przycisków, które widnieją poniżej. Z góry dziękuję!

Tagi:

PODOBNE WPISY

  1. Odpowiedz

    littlehappyme

    25 lipca 2016

    Czytałam książkę, którą widać na zdjęciach – podobała mi się, taka luźna i idealna na lato :D

    • Odpowiedz

      Jola Piasta

      28 lipca 2016

      Zgadzam się, jest świetna!

ZOSTAW KOMENTARZ