Skip to content
Menu
0
Twój koszyk jest pusty

Faszerowane piersi kurczaka z zielonym sosem

Miłość można ukazać na wiele sposobów.

Można się uśmiechnąć w najmniej spodziewanym momencie. Można posortować wszystkie czarne skarpetki. Można zaparzyć aromatyczną herbatę rano i przygotować samodzielnie obiad. Można zrezygnować z ostatniego loda w zamrażarce i oddać go ukochanej osobie. Można też oddać nerkę na przykład. Przykryć kocem, kiedy ktoś uśnie i donosić kawę, kiedy czeka go długa noc przy biurku.

Można wykupić wycieczkę do wymarzonego miejsca, przynieść polne kwiaty i włożyć je do wazonu albo złożyć samodzielnie komodę, która czeka na to już od miesiąca. Można nie robić awantur, kiedy ktoś chce wyjść na piwo z kolegami i można się usunąć delikatnie w cień, kiedy ktoś potrzebuje samotności – bez zbędnych pretensji.

Po kłótni można podejść, delikatnie objąć w talii i wyszeptać najcichsze na świecie przepraszam. 

Można złapać za rękę przy kolegach i skomplementować przy koleżankach. Można poodkurzać, ponieważ ktoś ma alergię na kurz. Można przyjechać i zmienić koło bez marudzenia. Można nie mówić a nie mówiłam! Można zabrać dziecko na spacer i nakazać odpoczynek. Można wybiec na słońce z kremem przeciwsłonecznym i posmarować plecy. Można jeździć po leki podczas choroby, tachać za kimś statyw dla dobrego zdjęcia i zostawić wolną chatę, kiedy ktoś ma babski weekend. Można napisać tęsknię godzinę po rozstaniu w drzwiach, wspierać pasje i podtrzymywać na duchu.

Można być osobą, której bezwarunkowo uwierzymy, kiedy powie, że wszystko się ułoży.

Można też przygotować danie, za które ktoś będzie kochał jeszcze mocniej. Faszerowane piersi kurczaka z zielonym sosem wyrażą miłość idealnie.

[dropshadowbox align=”center” effect=”lifted-both” width=”180px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#be9656″ ]Faszerowane piersi kurczaka z zielonym sosem[/dropshadowbox]

faszerowane piersi kurczaka z zielonym sosem

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Farsz:

  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g sera feta
  • pół mozzarelli
  • 8 zielonych oliwek wypełnionych chili
  • pół świeżej papryczki chili
  • 8-10 listków bazylii
  • mały pęczek tymianku
  • 4 małe gałązki oregano
  • pół szklanki rukoli
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • sok z połowy cytryny (niewielkiej)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz

Zielony sos:

  • 0,5 szklanki rukoli
  • 0,5 szklanki roszponki
  • 0,5 szklanki liści szpinaku
  • mała garstka natki pietruszki
  • ¼ szklanki startego parmezanu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oliwy, w której były suszone pomidory
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól

Dodatki:

  • kiełki lucerny

Sposób przygotowania:

Farsz:

Czosnek wycisnąć do miski, pokruszyć ser feta. Na desce do krojenia posiekać drobno oliwki, papryczkę chili, zioła (tymianek, bazylię, oregano) oraz rukolę. Wrzucić tę aromatyczną mieszankę do miski, dodać oliwę, sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać do momentu, aż powstanie jednolita pasta.

Piersi z kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Małym nożem delikatnie naciąć środek w taki sposób, żeby powstało wgłębienie w postaci kieszonki. Do każdej kieszonki nałożyć farszu, kurczaka zawinąć w taki sposób, żeby nic się z niego nie wydostawało. W razie potrzeby można sobie pomóc wykałaczkami. Patelnię grillową rozgrzać, skropić ją oliwą i położyć na niej kurczaka. Smażyć na dosyć mocnym ogniu przez około 2-3 minuty. Następnie odwrócić mięso i smażyć około 1 minuty. Po tym czasie zmniejszyć odrobinę płomień, przykryć patelnię  przykrywką/papierem do pieczenia/folią aluminiową i smażyć jeszcze około 3 minuty. Czas smażenia zależy od wielu czynników, więc musicie brać na to poprawkę i sprawdzać systematycznie, jak się sprawy mają z kurczakiem. Po usmażeniu należy odstawić mięso na około 10 minut, aby odpoczęło. Jeżeli pokroicie je od razu, wypłyną z niego wszystkie soki i mięso stanie się suche.

Zielony sos:

W blenderze umieścić wszystkie składniki sosu i zmiksować je na gładką masę.

Kurczaka pokroić pod kątem w plastry, ułożyć na talerzu, polać odrobiną sosu i posypać kiełkami. Można go podawać z dowolnymi dodatkami – ja przykładowo zaserwowałam go z kaszą gryczaną i pomidorkami koktajlowymi. Było pyszne i naprawdę zdrowe.

faszerowane piersi kurczaka z zielonym sosem

faszerowane piersi kurczaka z zielonym sosem

faszerowane piersi kurczaka z zielonym sosem

faszerowane-piersi-kurczaka-MLT 6

Smacznego!

∗∗∗

Jeżeli ten wpis Ci się spodobał, bądź aktywnym czytelnikiem i wyślij go w świat za pomocą przycisków, które widnieją poniżej. Z góry dziękuję!

Udostępnij:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *