
Podczas ciepłych dni starałam się organizować posiłki w taki sposób, żeby chociaż jeden z nich w czasie dnia zjeść na świeżym powietrzu. To jedna z tych rzeczy, za które kocham lato. Niestety w ubiegłym tygodniu pożegnałam się oficjalnie z tą możliwością i wiecie co? Już za tym tęsknię.
Spożywanie posiłków w ogrodzie ma jakąś nietypową magię w sobie. Mam wrażenie, że nawet zwykła owsianka z bananem okazuje się najlepszym rarytasem, kiedy jest zjedzona wśród zieleni budzącej się rano do życia. Natomiast zapalone świece wieczorem, błogi spokój i talerz z sałatką to najlepszy pomysł na spędzenie czasu przed snem.
Kiedy miałam więcej luzu, to sprawiałam prawdziwe ucztowisko. Piękna zastawa, dużo dobrego jedzenia i brak pośpiechu. Jednak częściej przeważały zabiegane chwile, z których chciałam mimo wszystko wyłapać moment spokoju. Właśnie wtedy wyciągałam po prostu koc i wychodziłam do ogrodu. Brałam tylko coś do picia, talerz z jedzeniem i niczego mi więcej nie było trzeba.
Kilka dni temu przygotowałam makaron z wędzoną makrelą. Obiad tak szybki w przygotowaniu, jak mrugnięcie okiem i tak pyszny, że musiałam się powstrzymywać przed trzecią dokładką. Postanowiłam go zjeść na dworze. I tym samym zamknęłam sezon jedzenia na świeżym powietrzu. Pogoda dopisała, widok ogrodu jak zawsze ukoił moje nerwy. Wystarczyło kilkanaście minut, żeby harmonia wróciła do mojej głowy.
To niesamowite, co potrafią ze mną zrobić zwykły obiad i kawałek trawy. Niewiele mi do szczęścia potrzeba.
Makaron z wędzoną makrelą
Składniki:
- 300 g makaronu
- pół pora
- 1 duża makrela (ok. 300 g)
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 szklanka wody z gotowania makaronu
- 1 szklanka startego parmezanu
- 0.5 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- pieprz, sól
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Gotuję makaron al dente pamiętając, żeby pod koniec odlać z garnka 1 szklankę wody.
Na dużej patelni podgrzewam oliwę z oliwek wraz z pokrojonym na pół plasterki porem. Podsmażam go 2-3 minuty na średnim ogniu. W tym czasie obieram makrelę, pozbywając się bardzo dokładnie ości i dodaję ją do pora wraz z oregano, tymiankiem, pieprzem i solą. Kolejny raz pozostawiam wszystko na takim samym ogniu na około 3 minuty.
Do osobnego naczynia przekładam jogurt, zalewam go ostrożnie gorącą wodą pozostałą z gotowania makaronu i dodaję starty na drobnych oczkach parmezan.
Ugotowany makaron wrzucam na patelnię (nie płuczę go zimną wodą!) i wszystko zalewam jogurtowo – serową miksturą oraz posypuję natką pietruszki. Całość dokładnie mieszam i pozostawiam jeszcze na ogniu dosłownie przez 1 minutę.
Smacznego!
∗∗∗
Jeżeli ten wpis Ci się spodobał, bądź aktywnym czytelnikiem i wyślij go w świat za pomocą przycisków, które widnieją poniżej. Z góry dziękuję!
קמגרה במרכז
Normally I do not learn article on blogs, but I wish to say that this write-up very compelled me
to take a look at and do it! Your writing taste has been amazed me.
Thanks, quite nice article.
champlain
Heⅼlo! I ҝnow this is kind of off topic Ьսt I was wondering which Ьlog plаtform are you
using foг this weƄsite? I’m getting tired of Wordpreѕs because I’ve
had pгoblems with hɑcҝers and I’m looking at options for
another platfⲟrm. I ѡould be awesօme if y᧐u could point me in the dіrection of a good
platform.
biting
Hello, constantly i used to check weƄ site posts here in the early hours
in the morning, because i like to find out more and more.
slash
Ιf some one desires expert view about blogging and site-buiⅼding then і advise him/һer to pay a quiϲk visit this weblog, Keeр
up the nice joƅ.
pompous
Hello! WoulԀ you mind if I share your bⅼog with
my zynga group? There’s a ⅼot of people thɑt I think would really enjoy your content.
Please let me know. Cheers
melon
Yoᥙr stylе is so unique in ϲomparison to other
foⅼks I’ve read stuff from. Many thanks for posting when you’ve got the opportunity, Guess I wilⅼ just book mark this ѡeb site.
arginine
I’ve been bгowsing online more than three hours toԀay, yet I never found any
interesting article like yours. It’s pretty worth enough for mе.
In my view, if all webmasters and bloggеrs made good content
as you dіd, the web wiⅼl be a lot m᧐re useful than ever before.
cent
І’m іmpressed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s both educative and interesting, ɑnd let me tell
you, ʏou have hіt the nail on the head. The issue is
something tһat too few people are speaking intelligently about.
Now i’m very happy I stumbled across this in my hunt
for sօmething relating to this.
arragon
Incredible points. Grеat arguments. Keep ᥙp the great effort.
baste
Heⅼlo there! I know this is kind of off topic bսt I ᴡas wondering
whіch blog platfⲟrm are you using for this site?
I’m ɡetting sick and tired of WordPress because I’ve had problems with
hackеrs and I’m ⅼooking ɑt alternatives for another platform.
I wouⅼd be aᴡesome if you could point me in the direction of a good platform.
wept
Greetings from Colorado! I’m ƅored to death at work so Ӏ
deciⅾed to browse your wеbsite on my iphone during lunch break.
I really like the information ʏou provide here and can’t wait to taҝe a
look wһen I ցet home. I’m surprised at how quick your blog loaded
on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G ..
Anyways, awеsome site!
kamagra a roma dove in farmacia senza ricetta
It’s a shame you don’t ave a donate button! I’d without
kamagra a roma dove in farmacia senza ricetta doubt donate to this brilliant blog!
I suppose for now i’ll settle for book-marking and addiung your RSS feed to my
Google account. I look forward to brand new updates and will talk about this website with my Facebook group.
Chat soon!
dramas
Wօw that was odd. I just ᴡrote an very long comment bսt after I clicked submit my comment didn’t sһow up.
Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyhow,
just ѡanted to say superb blog!
Ania
Nigdy w życiu nie pomyślałabym o makaronie z makrelą. A w ciągu ostatniego tygodnia, odkąd go spróbowałam, jadłam go już cztery razy! Teraz nie pozostaje nic innego, jak tylko czekać na jedzenie na zewnątrz. ^^
Jola Piasta
Wow! Ania pobiłaś wszelkie rekordy. Nawet ja nie pamiętam, kiedy go przygotowywałam, chyba nadszedł ten czas :D
Ania
Tak już mam, kiedy złapię smaka na coś pysznego! :3
Healthy Life Connoisseur
Dokładnie taki sam przepis mam na tuńczyka:), w sensie makaron z tuńczykiem:)
Jola Piasta
Najprostsze rozwiązania są najlepsze ;-)
Natalia I Create Your Health
Mamy tylko duży balkon, ale i tak celebrowaliśmy na nim posiłki przez całe lato :-)
Dzięki za inspirację, wiem już co będę jutro miała na obiad :-D
Jola Piasta
Kochana, za ten „tylko duży balkon” niektórzy daliby wiele, także masz szczęście ;-)
Natalia I Create Your Health
Ależ wiem, do niedawna sama miałam tylko okna :-P chciałam tylko podkreślić, że może to nie to co śniadanie w ogrodzie, ale też jest pięknie :-) Zresztą z balkonu mam widok na las, czasem spacerują bażanty a czasem sarenki :-)
Ania Kania
Świetny przepis Jolu, ja również bardzo lubię jadać na świeżym powietrzu, ale nie zdarzyło mi się tego aż tak świętować, jak robiłaś to Ty i teraz trochę żałuję. Nigdy nie wyciągałam specjalnie obrusów i nie bawiłam się w zdobienie stołu, ale przecież lato przyjdzie znowu! ;)
Jola Piasta
Spokojnie, nadejdzie kolejne lato, a ja znowu będę trąbić o jedzeniu na dworze na okrągło. Może wtedy zmotywuję do działania w tej kwestii :-)
Natalia Sławek
Brzmi smakowicie, uwielbiam pasty, ale ta szklanka parmezanu, uu, dużo!
Jak dopadnę tu makrelę, będę działać!
Ania Kania
No właśnie mnie ta szklanka parmezanu też zaskoczyła, ale pewnie się nic nie stanie, gdy trochę zmniejszymy ilość. ;)
Jola Piasta
Możesz Aniu dodać połowę szklanki i też będzie super! ;-)
Powiedzmy, że go nadużywam w celach zdrowotnych (ma milion razy więcej wapnia, niż jogurty). A tak naprawdę to jestem po prostu od niego uzależniona :-D
Jola Piasta
Parmezanu można dodać spokojnie o połowę mniej i będzie git ;-) Ja po prostu go za bardzo lubię i często używam ogromne jego ilości :-D
kashienka OdkrywającAmerykę
Uwielbiam jeść posiłki na dworze i ubolewam, że pogoda nie zawsze sprzyja do przeniesienia się z kuchni do ogrodu. Minus był jednak taki, że jedzenie na dworze smakuje mi tak wybitnie, że częsciej niż wewnątrz potrzebuję dokładki :)))))
Jola Piasta
Tak właśnie jest! Mam wilczy apetyt na dworze :-D