
Kiedy odwiedzają Nas goście, zazwyczaj większość jedzenia u mnie jest już gotowa i czeka grzecznie w lodówce na swoją kolej. Jednak nie da się wszystkiego przygotować wcześniej. W takich sytuacjach staram się wymyślać szybkie dania, które równocześnie będą także smaczne. Taką przystawką jest właśnie zapiekana cukinia.
Ale jak sami zauważyliście, nie jest to danie, które znamy wszyscy. Są to plastry cukinii wypełnione po brzegi ulubionymi składnikami. Naprawdę, łatwiej być nie może! A zaskoczenie na twarzach przyjaciół jest absolutnie bezcenne!
„I mówisz, że to cukinia??”
„Cukinia…coś podobnego”
„Cukinia?? NIEEE!… TAK?”
Owszem – cukinia. Niepozorna, cicha i przez wielu uważana za bezsmakową. To tylko bezpodstawne oskarżenia!
Koniecznie spróbujcie jej w tej wersji. Przepadniecie – zapewniam!
Składniki:
- 1 cukinia (około 800 g)
- 1 słoiczek pesto (niecała szklanka)
- 8 plasterków pora
- 4 suszone pomidory
- 12 pomidorów koktajlowych
- 10 czarnych oliwek
- pół papryki
- 3 plastry szynki
- 100 g sera gorgonzola
- tymianek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
W tym przypadku pokusiłam się o dwie wersje smakowe.
Obrać cukinię (jeżeli jest młoda i mała to wystarczy ją dobrze umyć), pokroić na plastry (ok 1 cm). Posypać cukinię obficie solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Rozsmarować na niej pesto i rozłożyć plasterki pora.
Następnie w pierwszej propozycji dodać pokrojone suszone pomidory, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, plasterki oliwek i kawałki sera gorgonzola.
W drugiej propozycji do pesto i pora dodać pokrojoną szynkę, pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę i ser gorgonzola.
Zapiekać wszystko około 15-20 min. w temperaturze 180 stopni C.
Zaciesz
Spróbowałam i jestem zachwycona. Mogłabym taką cukinie jeść bez końca :)
wyspa-kultury.blogspot.com
W tej zapiekanej cukinii fajne jest to, że można skomponować ją smakowo w taki sposób, jaki sami lubimy, a i tak wyjdzie ;) Być może sama wkrótce ją przygotuję :))
Dessideria
Bardzo lubię cukinię, więc dla mnie może to być rewelacyjny pomysł :)
Create Your Health
Wygląda super, ale chyba trzeba mieć dość dużą cukinię, żeby coś takiego zrobić?
Jola Piasta
Z powodzeniem można przygotować to również z mniejszej cukinii. Tylko zwróć uwagę na czas pieczenia – wtedy będzie on trochę krótszy.
Agnieszka D
Bardzo lubię cukinię, ale w takiej wersji jeszcze jej nie jadłam. Wygląda bardzo smakowicie :)
Kasia Janeta |Wyspa Inspiracji
Ja jakoś nie umiałam przekonać się do cukinii, bo zwyczajnie nie potrafię jej dobrze przyrządzić. Ale ten przepis wydaje się tak prosty, że spróbuję!
Viola Kontny
Uwielbiam cukinię w każdej postaci! Ale nie wpadłam na taki pomysł. Dzis robię! uwielbiam Cię dzięki