Zapiekana cukinia w plastrach

zapiekana cukinia

Kiedy odwiedzają Nas goście, zazwyczaj większość jedzenia u mnie jest już gotowa i czeka grzecznie w lodówce na swoją kolej. Jednak nie da się wszystkiego przygotować wcześniej. W takich sytuacjach staram się wymyślać szybkie dania, które równocześnie będą także smaczne. Taką przystawką jest właśnie zapiekana cukinia.

Ale jak sami zauważyliście, nie jest to danie, które znamy wszyscy. Są to plastry cukinii wypełnione po brzegi ulubionymi składnikami. Naprawdę, łatwiej być nie może! A zaskoczenie na twarzach przyjaciół jest absolutnie bezcenne!

„I mówisz, że to cukinia??”

„Cukinia…coś podobnego”

„Cukinia?? NIEEE!… TAK?”

Owszem – cukinia. Niepozorna, cicha i przez wielu uważana za bezsmakową. To tylko bezpodstawne oskarżenia!

Koniecznie spróbujcie jej w tej wersji. Przepadniecie – zapewniam!

zapiekana cukinia

zapiekana-cukinia-MLT (1)

zapiekana cukinia

zapiekana-cukinia-MLT (5)

Składniki:

  • 1 cukinia (około 800 g)
  • 1 słoiczek pesto (niecała szklanka)
  • 8 plasterków pora
  • 4 suszone pomidory
  • 12 pomidorów  koktajlowych
  • 10 czarnych oliwek
  • pół papryki
  • 3 plastry szynki
  • 100 g sera gorgonzola
  • tymianek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

W tym przypadku pokusiłam się o dwie wersje smakowe.

Obrać cukinię (jeżeli jest młoda i mała to wystarczy ją dobrze umyć), pokroić na plastry (ok 1 cm). Posypać cukinię obficie solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Rozsmarować na niej pesto i rozłożyć plasterki pora.

Następnie w pierwszej propozycji dodać pokrojone suszone pomidory, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, plasterki oliwek i kawałki sera gorgonzola.

W drugiej propozycji do pesto i pora dodać pokrojoną szynkę, pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę i ser gorgonzola.

Zapiekać wszystko około 15-20 min. w temperaturze 180 stopni C.
zapiekana-cukinia-MLT (4)

Tagi:

PODOBNE WPISY

  1. Odpowiedz

    Zaciesz

    24 października 2015

    Spróbowałam i jestem zachwycona. Mogłabym taką cukinie jeść bez końca :)

  2. Odpowiedz

    wyspa-kultury.blogspot.com

    27 sierpnia 2015

    W tej zapiekanej cukinii fajne jest to, że można skomponować ją smakowo w taki sposób, jaki sami lubimy, a i tak wyjdzie ;) Być może sama wkrótce ją przygotuję :))

  3. Odpowiedz

    Dessideria

    26 sierpnia 2015

    Bardzo lubię cukinię, więc dla mnie może to być rewelacyjny pomysł :)

  4. Odpowiedz

    Create Your Health

    26 sierpnia 2015

    Wygląda super, ale chyba trzeba mieć dość dużą cukinię, żeby coś takiego zrobić?

    • Odpowiedz

      Jola Piasta

      29 sierpnia 2015

      Z powodzeniem można przygotować to również z mniejszej cukinii. Tylko zwróć uwagę na czas pieczenia – wtedy będzie on trochę krótszy.

  5. Odpowiedz

    Agnieszka D

    26 sierpnia 2015

    Bardzo lubię cukinię, ale w takiej wersji jeszcze jej nie jadłam. Wygląda bardzo smakowicie :)

  6. Odpowiedz

    Kasia Janeta |Wyspa Inspiracji

    26 sierpnia 2015

    Ja jakoś nie umiałam przekonać się do cukinii, bo zwyczajnie nie potrafię jej dobrze przyrządzić. Ale ten przepis wydaje się tak prosty, że spróbuję!

  7. Odpowiedz

    Viola Kontny

    26 sierpnia 2015

    Uwielbiam cukinię w każdej postaci! Ale nie wpadłam na taki pomysł. Dzis robię! uwielbiam Cię dzięki

ZOSTAW KOMENTARZ