Skip to content
Menu
0
Twój koszyk jest pusty

Ciasto dyniowe z polewą cytrynową

Ciasto dyniowe przygotowałam pierwszy raz jakieś 2 lata temu i to była miłość od pierwszego kęsa. Odpowiednio dobrane składniki i przyprawy stworzyły nieziemską kompozycję, która od tamtej pory gości u Nas każdej jesieni i z powodzeniem zadowala nasze kubki smakowe.

Jestem zwolenniczką zasady, że jeżeli coś jest doskonałe, to nie warto tego zmieniać. Tak też dzieje się z poniższym przepisem. Pochodzi on ze strony Kuchnia Agaty, więc nie jestem jego autorką. Dzielę się nim z Wami, bo wierzę, że się skusicie i skorzystacie. Dodałam kilka malutkich modyfikacji, zwłaszcza w proporcjach dotyczących polewy i tyle. Ciasto dyniowe jest moim skromnym zdaniem doskonałe. Ciężkie, a jednocześnie puszyste, aromatyczne, a dodatek cytrusów w polewie dopełnia całość idealnie. I hej! Jest naprawdę proste i szybkie! Jeżeli macie przygotowane puree z dyni, o którym pisałam wcześniej, to kwestia kilku minut, plus czas pieczenia. Zatem zapraszam i naprawdę zachęcam do skorzystania – członkowie rodziny będą Wam wdzięczni do końca swych dni, jak podacie takie pyszności na podwieczorek.

ciasto dyniowe

ciasto dyniowe

ciasto dyniowe

ciasto-dyniowe-MLT 3

ciasto dyniowe

ciasto dyniowe

ciasto dyniowe

ciasto dyniowe

ciasto dyniowe

ciasto dyniowe

ciasto dyniowe

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 300 g puree z dyni*
  •  szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli

Polewa:

  • 400 g kremowego serka
  • sok z połowy cytryny
  • 5 – 6 łyżek cukru pudru
  • dodatkowo skórka otarta z cytryny do posypania gotowego ciasta

Sposób przygotowania:

Na początek ubijam całe jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaję stopniowo olej i puree z dyni. Wszystko miksuję na gładką masę. Następnie przesiewam do całości mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Dokładnie mieszam do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 27 – 28 cm smaruję masłem i posypuję mąką/bułką tartą lub wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto do formy i piekę około 40-45 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C. W tym czasie do serka dodaję sok z cytryny oraz cukier puder i dokładnie mieszam całość. Wkładam do lodówki. Po ostudzeniu ciasta smaruję jego wierzch polewą i posypuję otartą skórką z cytryny.

Moje rady:

  • * przepis na puree z dyni 
  • ważną sprawą jest porządne ubicie jajek z cukrem, powinna wyjść Wam puszysta, jasna masa – nie spieszcie się i miksujcie dobrych parę minut;
  • ciasto po upływie 35 minut warto sprawdzać metodą suchego patyczka;
  • zanim otrzecie skórkę z cytryny, sparzcie ją i dokładnie wyszorujcie – to obowiązkowe!;
  • do polewy używam twarogu delikatnego naturalnego z firmy President – sprawdza się idealnie (nie, to nie reklama – ułatwiam Wam życie po prostu);
Udostępnij:

Komentarze

6 komentarzy

  1. The music of me
    14 listopada 2014 @ 13:32

    Mój brat ostatnio zrobił piernik dyniowy (przepis cioci) i wyszło pysznie, więc te dyniowe przepisy po prostu muszą być dobre :) A jakie dynie w tym roku, o rany! Grzechem byłoby żeby się zmarnowały ;)

    Reply

    • Jola Piasta
      15 listopada 2014 @ 00:42

      Dokładnie! Takie piękne okazy aż się proszą o wykorzystanie. Te dyniowe ciasta właśnie ze względu na idealne połączenie przypraw są tak znakomite! To zdecydowanie jedno z moich ulubionych domowych słodkości ;)

      Reply

  2. Republika Kolorów
    13 listopada 2014 @ 21:18

    To ciasto wygląda obłędnie! Już dawno miałam zamiar coś takiego upiec, a Twój przepis naprawdę wydaje się łatwy! Myślisz, że przyprawę do piernika można zastąpić korzenną?

    Reply

    • Jola Piasta
      14 listopada 2014 @ 10:23

      Bardzo się cieszę! Bez problemu możesz dać przyprawy korzennej, jak również sama skomponować taką i dać łyżeczkę cynamonu, po pół łyżeczki imbiru i gałki muszkatołowej, odrobinę kardamonu (opcjonalnie). Do dzieła! ;)

      Reply

  3. Pat.
    13 listopada 2014 @ 11:31

    Wygląda smakowicie, może rzeczywiście skuszę się na tę dynię w końcu, przecież nie gryzie, nie!? :) Na weekend ciasto będzie jak znalazł :)

    Miłego,
    Pat.

    Reply

    • Jola Piasta
      13 listopada 2014 @ 11:47

      To ewentualnie Ty ją możesz ugryźć :D I uwierz, na jednym kęsie nie skończysz! Zachęcam ;)

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *