Śniadaniowe lowe! Owsianka cz.1

owsianka

Kocham owsiankę! Naprawdę ją kocham.

Zastanawiam się, dlaczego tak późno po nią sięgnęłam i doszło do mnie, że dałam się zwieść opiniom innych ludzi. Wiecie jak to czasem jest: Lubisz owsiankę? Ja? Coś Ty! Nieee!  A jadłaś? No wiesz, to znaczy czasami, jakby to…no zdarzyło się kilka razy…raz…no w sumie to nie jadłam. No właśnie. Niby gdzieś tam słyszałam, że zdrowa, że bogactwo witamin i minerałów, że źródło błonnika. No ale przecież prawie każdy mówił, że ani nie wygląda, ani nie smakuje, że to dobre jedzenie dla dzieci, że papka. Odpuściłam więc i żyłam dalej w przekonaniu, że owsianki nie lubię.

Nie wiem dlaczego w pewnym momencie coś we mnie drgnęło i zasiadłam przed komputerem z postanowieniem nabycia wiedzy na temat płatków owsianych. Niedługo później postanowiłam je kupić, spróbować i wyrobić sobie własne zdanie na ich temat. Okazało się, że to była najlepsza decyzja tamtego miesiąca! Na pierwsze śniadanie przygotowałam owsiankę na mleku z dodatkiem miodu. To wszystko. I przepadłam. Pokochałam ją od pierwszej łyżeczki. Mimo, iż w takiej prostej wersji bardzo mi smakowała, postanowiłam trochę poszaleć z dodatkami. Tak powstały poniższe pomysły. Jest ich więcej, dlatego też ten post jest pierwszym, ale nie ostatnim z tej kategorii. Tak na marginesie muszę się przyznać, że mimo wszystko podstawową wersję lubię najbardziej. Taką minimalistyczną. Płatki, mleko, miód. Ale dzisiaj przychodzę do Was z poniższymi propozycjami.

Owsianka_maliny_MLT

Gotowa_owsianka_maliny_MLT

Owsianka z malinami i prażonymi płatkami migdałów

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych (nie błyskawicznych!)
  • 1 i 1/3 szklanki mleka lub wody
  • szczypta soli
  • czubata łyżeczka miodu
  • 1 szklanka malin
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Płatki zalewam mlekiem, dodaję szczyptę soli, doprowadzam do wrzenia i gotuję na małym ogniu przez około 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie płatki wsypuję na suchą patelnię i prażę je na średnim ogniu, aż delikatnie zbrązowieją. Owsianka pod koniec gotowania powinna być kremowej konsystencji. Miód dodaję na samym końcu gotowania. Wykładam owsiankę do ulubionego naczynia, posypuję obficie malinami i uprażonymi płatkami migdałowymi.

Owsianka_gruszka_MLT

Gotowa_owsianka_gruszka_MLT

 Owsianka z grillowaną gruszką

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych (nie błyskawicznych!)
  • 1 i 1/3 szklanki mleka lub wody
  • szczypta soli
  • czubata łyżeczka miodu
  • 1 duża gruszka

Sposób przygotowania:

Płatki zalewam mlekiem, dodaję szczyptę soli, doprowadzam do wrzenia i gotuję na małym ogniu przez około 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie obieram gruszkę, kroję na ćwiartki lub mniejsze kawałki, wycinam środek i układam ją na rozgrzanej, suchej patelni. Grilluję ją z dwóch stron po kilka minut na dosyć dużym ogniu.  Owsianka pod koniec gotowania powinna być kremowej konsystencji. Miód dodaję na samym końcu gotowania. Wykładam owsiankę do ulubionego naczynia i układam na niej kawałki gruszki.

Owsianka_jabłko_MLT

Gotowa_owsianka_jabłko_MLT

Owsianka z jabłkami z patelni

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych (nie błyskawicznych!)
  • 1 i 1/3 szklanki mleka lub wody
  • szczypta soli
  • czubata łyżeczka miodu
  • 1 duże jabłko
  • 2 łyżeczki masła
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Płatki zalewam mlekiem, dodaję szczyptę soli, doprowadzam do wrzenia i gotuję na małym ogniu przez około 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie roztapiam na patelni masło, obieram jabłko, kroję na mniejsze kawałki, wycinam środek i wrzucam na patelnię. Dosypuję cynamon i duszę jabłka około 10 minut na dosyć dużym ogniu.  Owsianka pod koniec gotowania powinna być kremowej konsystencji. Miód dodaję na samym końcu gotowania. Wykładam owsiankę do ulubionego naczynia, a na środek daję aromatyczne kawałki ciepłych jabłek.

Moje rady:

  • wybierajmy jak najmniej przetworzone płatki owsiane (nie polecam błyskawicznych);
  • owsianka lubi się przypalać, więc należy ją często mieszać;
  • powyższe ilości płynów i płatków dają dosyć gęstą owsianką, jeżeli takiej nie lubicie to wlejcie więcej mleka/wody;
  • eksperymentujcie również z ilością miodu, moja owsianka jest słodka – miejcie to na uwadze;

PODOBNE WPISY

  1. Odpowiedz

    www.olafluda.blogspot.com

    29 października 2014

    uwielbiam taką owsiankę :)

    • Odpowiedz

      Jola Piasta

      29 października 2014

      ;)

  2. Odpowiedz

    daniszka

    15 października 2014

    Moja ulubiona wersja to owsianka z dżemem pomarańczowym i gorzką czekoladą! Do tego gorąca kawa i deszczowy poranek nie jest już taki straszny :)

    • Odpowiedz

      Jola Piasta

      21 października 2014

      Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam, ale brzmi naprawdę smakowicie! Dopisuję do listy nowości :)

    • Odpowiedz

      Fly Nerd

      18 marca 2016

      potwierdzam z gorzką czekoladą i domowym dżemem pomarańczowym – coś cudownego. Niestety dżem zawsze na deficycie ;)

ZOSTAW KOMENTARZ