Masz takie dni , kiedy wszystko, co może pójść nie tak, dosłownie wali Ci się na głowę?
Dni, kiedy wstajesz z wielkimi planami, nadzieją w sercu i uśmiechem na twarzy, a rzeczywistość weryfikuje Twoje zamiary szybciej, niż zdążysz rano umyć zęby? Bo zaczyna się od pasty, która wraz ze szczoteczką ląduje na podłodze. Dni podczas których modlisz się w duchu o to, żeby się już skończyły. Dni, kiedy do wieczora jeszcze daleko, a Ty czujesz, że paliwa starczy Ci co najwyżej do popołudnia. I musisz jechać na rezerwie, a na samym dnie baku przecież same brudy się czają. A Ty musisz jechać. Musisz przecież dojechać. Nie można się zatrzymać. Wcisnąć hamulca i czekać. Najgorsze są dni, które miały być naprawdę dobre, a z każdą minutą okazują się coraz gorsze, aż przeradzają się w kolejną maleńką katastrofę.
I mogłabym te chwile rzucić w niepamięć, następnego dnia udawać, że wcale nie było źle, spokojnie dopijając swoją poranną kawę.
Ale jednak właśnie takie momenty uczą mnie najwięcej o życiu i o samej sobie. Pokora. To przychodzi mi do głowy. Uczę się pokory. Świat mi przypomina, że nie zawsze wszystko ułoży się tak, jak to sobie skrzętnie zaplanowałam w swoim notesiku. Nie zawsze będzie mi wychodzić coś, w czym jestem dobra ( a przynajmniej myślę, że tak jest). Różne sytuacje mogą Nas zaskoczyć, a my wcale nie musimy być na nie w pełni gotowi. I w porządku.
Najważniejsze chyba jest to, żeby wraz z nadejściem problemów nie rzucać wszystkiego w cholerę, nie odwracać się plecami i nie pokazywać środkowego palca. I o ile mam z tym duży problem, bo najchętniej właśnie w taki sposób reagowałabym na wszystkie przeciwności losu, o tyle chyba dorosłam do tego, żeby zacząć reagować inaczej. Tobie też tego życzę.
Zatem z niesamowitą pokorą dzisiaj proponuję Wam gofry pełnoziarniste z ricottą i owocami. Przepis wypróbowałam do tej pory tylko raz – wczoraj, a zdjęcia to moje wypociny, przez które klęłam, jak przysłowiowy szewc. Częstujcie się!
[fb_button]
Gofry pełnoziarniste z ricottą i owocami
Składniki:
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 4 łyżki ricotty
- 2 łyżki serka kanapkowego naturalnego
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 3 łyżki miodu
- dowolne owoce sezonowe
- płatki migdałów
Sposób przygotowania:
Żółtka zmiksować z mlekiem i olejem. W misce wymieszać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i połączyć je z mokrymi składnikami.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta na gofry.
Ciasto wykładać na dobrze rozgrzaną gofrownicę. Czas pieczenia będzie zależny od mocy posiadanego sprzętu. Radzę sprawdzać i trzymać rękę na pulsie. U mnie zajęło to ok. 5 minut.
Ricottę, serek kanapkowy, jogurt i miód dokładnie wymieszać. Wszystkie owoce umyć i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Gofry rozłożyć na talerze, nałożyć serek i posypać owocami oraz prażonymi płatkami migdałów. Ja dodatkowo wrzuciłam brzoskwinię na patelnię grillową, żeby smak i struktura były jeszcze ciekawsze.
Smacznego!
∗∗∗
Jeżeli ten wpis Ci się spodobał, bądź aktywnym czytelnikiem i wyślij go w świat za pomocą przycisków, które widnieją poniżej. Z góry dziękuję!