Dziś królową dnia jest zupa. Ale nie byle jaka. Sycąca, rozgrzewająca, pyszna. Zupa z soczewicą, kurczakiem i jarmużem dla mnie brzmi niezwykle zachęcająco. Jeżeli dodam do tego ukochany seler naciowy, pomidory i całą masę aromatycznych przypraw, to nie potrzeba mi niczego więcej.
Od niedawna przekonuję się do tego, żeby częściej na obiad gotować zupy. Jakoś nie było mi z nimi po drodze, zupełnie nie wiem dlaczego, bo przecież bardzo je lubię. A jednak na naszym stole gościły sporadycznie. To już mój trzeci tydzień, w którym przynajmniej jeden raz zajadamy się zupą. Wiem, to i tak niewiele – ale jeżeli utrzymam tę tendencję na stałe, to już będzie sukces. Mam tyle pomysłów na połączenia smakowe, że muszę je wszędzie spisywać. Lodówka jest już zakryta karteczkami, na których nabazgroliłam kilka list ze składnikami. Będę więc tworzyć! W przyszłym tygodniu na blog wjedzie coś kremowego z mega chrupiącym dodatkiem. Mam nadzieję, że pomysł się sprawdzi, bo jest dopiero na etapie dojrzewania w mojej głowie.
A jeszcze w tym tygodniu wypatrujcie przepisu z serii EKSPRESOWO oraz (o co trzymam kciuki najbardziej) zdjęć z ostatnich kilku miesięcy. Nie mogę uwierzyć, że ostatni wpis MOIMI OCZAMI ukazał się we wrześniu! WHAT?! Czas to naprawić. Pytanie tylko, czy te wszystkie zdjęcia zmieszczą się w jednym poście – toż to kilka miesięcy!
Ale, ale tymczasem poniżej przepis na zupę, którą będziecie chcieli powtórzyć szybciej, niż myślicie – zaufajcie mi.
[fb_button]
[dropshadowbox align=”center” effect=”lifted-both” width=”280px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#be9656″ ]Zupa z soczewicą, kurczakiem i jarmużem[/dropshadowbox]
Składniki:
- 1 cebula
- 1 duża łodyga selera naciowego
- kawałek papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 2 pietruszki
- 1 marchewka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki, imbiru, curry
- 0,5 łyżeczki cynamonu, ostrej papryki, suszonego lubczyku, rozmarynu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 puszka pomidorów
- 1,5 l. bulionu/wody
- 1 łyżka mleczka kokosowego (opcjonalnie)
- 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 szklanki liści świeżego jarmużu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- suszone płatki chili
- parmezan
Sposób przygotowania:
Seler naciowy pokroić w półplasterki, cebulę i papryczkę chili w kostkę, czosnek posiekać. Składniki wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą, podsmażać na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Kurczaka pokroić w kostkę, dodać na patelnię i smażyć 3-4 minuty.
Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki (kostka, półplasterki). Warzywa dodać do kurczaka wraz z cynamonem, imbirem, curry, romarynem, lubczykiem, ostrą i słodką papryką – trzymać na ogniu 3 minuty często mieszając.
Wlać pomidory w puszce, bulion, mleczko kokosowe, sos sojowy, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 7 minut bez przykrycia. Soczewicę przepłukać w zimnej wodzie i dorzucić do zupy, gotować 15 minut z przykrywką. Liście jarmużu umyć i w razie potrzeby porwać na mniejsze kawałki, wsypać do garnka i gotować jeszcze 4-5 minut. Doprawić obficie pieprzem i odrobiną soli do smaku.
Podawać z suszonymi płatkami chili i parmezanem.
Smacznego!
∗∗∗
Jeżeli ten wpis Ci się spodobał, bądź aktywnym czytelnikiem i wyślij go w świat za pomocą przycisków, które widnieją poniżej. Z góry dziękuję!