Skip to content
Menu
0
Twój koszyk jest pusty

Kurczak ze szpinakiem i pieczarkami

Kocham jedzenie. Kocham je przygotowywać, żeby później zjeść je ze smakiem i z obłędem w oczach. Kiedy wstaję, to moim pierwszym słowem jest „śniadanie’. Na obiad czekam z utęsknieniem. Kolację wielbię. Nie wiem, czy to jest normalne, bo ktoś trzeci mógłby czasem stwierdzić, że żyję dla jedzenia. A tak nie jest. Żyję między innymi dla moich pasji. A że jedną z nich jest gotowanie i pieczenie, no to przepraszam bardzo, ale to już nie jest moja wina.

Kocham jedzenie.

Czy uwierzycie mi, że ekscytuję się zwykłym kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami? Porankiem potrafię czekać z niecierpliwością na moją niezniszczalną owsiankę z taką samą ciekawością jak kiedyś? To trochę przypomina mi mój związek – im dłużej trwa, tym jest lepszy. I tak mam z jedzeniem – im dłużej w tym siedzę, przygotowuję, gotuję, smakuję, tym bardziej jestem zachwycona. Rzucam Wam przepis na wspomniany obiad – kurczak ze szpinakiem i pieczarkami. Częstujcie się!

[dropshadowbox align=”center” effect=”lifted-both” width=”220px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#be9656″ ]kurczak ze szpinakiem i pieczarkami[/dropshadowbox]

kurczak ze szpinakiem i pieczarkami

Składniki:

Kurczak:

  • 3 piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka kuminu  rzymskiego (mielonego)
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Pieczarki:

  • 8-10 pieczarek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • kilka kropel oliwy z oliwek

Szpinak:

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • pół dużego pora
  • pół papryczki chili
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ¼ szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%
  • sok z połowy cytryny
  • 20 g parmezanu
  • 120 g wędzonego twarogu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Dodatki:

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć za pomocą papierowych ręczników i natrzeć oliwą wymieszaną z przyprawami. Odstawić na co najmniej 30 minut.

Pieczarki delikatnie oczyścić i pokroić w plastry. Wrzucić je na rozgrzaną oliwę, przyprawić i podsmażać 2-3 minuty. Przełożyć na talerz.

Na tej samej patelni rozgrzać ponownie oliwę. Por umyć, przekroić na pół, pokroić w piórka i podsmażać przez około 2 minuty. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę na patelnię. Papryczkę chili pozbyć pestek, posiekać w drobne kawałeczki i dodać do pora i czosnku. Podsmażać minutę. Mrożony szpinak przełożyć na patelnię, dolać w razie potrzeby odrobinę wody, przykryć przykrywką i dusić aż do rozmrożenia się szpinaku. Po

kurczak ze szpinakiem i pieczarkami

kurczak ze szpinakiem i pieczarkami

Smacznego!

∗∗∗

Jeżeli ten wpis Ci się spodobał, bądź aktywnym czytelnikiem i wyślij go w świat za pomocą przycisków, które widnieją poniżej. Z góry dziękuję!

Udostępnij:

Komentarze

2 komentarze

  1. Madame Malonka
    30 sierpnia 2016 @ 19:27

    Wierzę, ponieważ mam tak samo :) Gotowanie to jedna z moich pasji. Odpoczywam kiedy to robie i uwielbiam jeść to, co ugotuję. Zawsze jak eksperymentuję – czyli bardzo często – nie mogę doczekać się efektu końcowego. Ze wszystkich posiłków najbardziej lubię celebrować śniadania :) Zaś kurczak ze szpinakiem i pieczarkami to jedno z ciekawszych, ale prostszych dań i to jakich smacznych! Nie robiłam jednak drobiu w takich przyprawach więc będę musiała wypróbować.

    Reply

  2. Natalia Gorzołka
    30 sierpnia 2016 @ 14:48

    Patrząc na zdjęcia Twojego dnia chciałam ugryźć komputer ;)
    Bardzo się cieszę, że do Ciebie trafiłam, bo jestem totalna 'noga’ w gotowaniu. Lubię się jednak uczyć, dlatego z przyjemnością zostanę na dłużej i nauczę się kilku kulinarnych sztuczek od Ciebie!

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *