Ostatni weekend wakacji upłynął Nam na spędzeniu czasu tylko we dwoje. Przytachaliśmy na taras grill, ławkę, krzesła i przy zachodzie słońca pałaszowaliśmy same pyszności, piliśmy zimne piwo i rozmawialiśmy, mogłoby się wydawać, bez końca. Na tę okoliczność przygotowałam między innymi placki z cukinii i to był naprawdę dobry pomysł.
Świetnie komponowały się z dobrze wypieczoną kiełbasą i orzeźwiającą sałatką. To raczej dodatek, aniżeli samodzielne danie. Wraz z odpowiednimi składnikami będą również idealnie pasować na przystawkę. Dodatki powinny być jednak wyraziste w smaku. Sos czosnkowy, ziołowy lub ostrzejszy, rukola, parmezan, soczyste pomidory, papryka.
Takie połączenie jest ciekawe i smaczne. Goście na pewno będą zadowoleni!
Składniki:
- 2 jajka
- ¼ szklanki jogurtu naturalnego (gęstego)
- 8-10 łyżek mąki
- 1 średnia cukinia (około 400 g)
- 50 g sera gorgonzola
- 60 g sera żółtego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- kilka kropel sosu chili
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 2 duże szczypty suszonego tymianku
Sposób przygotowania:
Jajka wymieszać z jogurtem, musztardą i pozostałymi przyprawami i ziołami. Wsypywać stopniowo mąkę i mieszać do połączenia się składników. Na koniec dodać obraną i startą cukinię, starty ser żółty, kawałki sera gorgonzola i ponownie wymieszać. Piec na suchej patelni, na średnim ogniu po kilka minut.
Moje rady:
- nie pieczcie placków na maksymalnym ogniu, ponieważ przypalą się z zewnątrz, a w środku będą surowe;
- cukinię i ser żółty starłam na drobnych oczkach;
- jeżeli cukinia puści dużo soku, to można ją delikatnie odcisnąć przed dodaniem jej do masy;
- ja podałam placki z sosem czosnkowo-ziołowym z dodatkiem sosu chili, rukolą i pomidorkami koktajlowymi;
- warto podać je z mocnymi smakowymi akcentami (jak powyżej);
Dessideria
2 września 2015 @ 18:06
Takich placków z cukinii jeszcze nie robiłam, lubię swoją standardową wersję ;) ale tę na pewno też wypróbuję jak tylko przywiozę od rodziców z ogródka cukinię.
Jola Piasta
3 września 2015 @ 20:03
A jaka jest Twoja wersja? Chętnie wypróbuję! ;-)
use imagination
2 września 2015 @ 12:13
Cudne! Zwłaszcza, że uwielbiam cukinię :)
Create Your Health
1 września 2015 @ 12:17
Uwielbiam je, zwłaszcza z serkiem śmietankowym i łososiem :-)
Jola Piasta
3 września 2015 @ 20:04
Oj tak, muszę je przygotować drugi raz właśnie w takim zestawieniu :)