Skip to content
Menu
0
Twój koszyk jest pusty

Tartaletki z bananami i kajmakiem

Nieprzyzwoicie słodkie, śmiem twierdzić, że pyszne i bardzo kuszące. Takie są tartaletki z bananami i kajmakiem. Jeżeli chciałabym użyć określenia „foodporn”, to zdecydowanie pasuje ono do dzisiejszego przepisu. Zapraszam Was na kawałek grzechu.

Przygotowując ten wpis, rozsmakowuję się właśnie w jednej z tych obłędnych mini tart, popijam je gorzką herbatą i jestem w niebie. Kruchy spód jest naprawdę…kruchy. I przyjemnie chrupiący. Banany są delikatne i miękkie, kajmak niesamowicie pociągający swoją słodyczą, a gorzka czekolada i orzechy równoważą całość.

To był mój eksperyment (żadna nowość) i jestem z niego bardzo zadowolona. Moje kubki smakowe są mi wdzięczne, domownicy również. Na talerzu pozostały już tylko smutne okruszki…no cóż, w takim razie zmuszona jestem podać w końcu przepis.

tartaletki z bananami i kajmakiem

tartaletki z bananami i kajmakiem

Składniki:

Spód:
  • 230 g mąki
  • 20g cukru pudru
  • 130 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

UWAGA: użyłam połowy ciasta, a resztę zamroziłam; z połowy porcji wyszło 6 tartaletek o średnicy 8 cm;

Nadzienie:
  • 2 banany
  • 400 g kajmaku (mała puszka)
  • 6 orzechów
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Spód:
Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiewam do miski lub na stolnicę. Dodaję sól i masło pokrojone na drobne kawałeczki. Wszystko siekam nożem, następnie robię dołek i wbijam jajko. Delikatnie mieszam jajko z całością i zagniatam szybko ciasto. Owijam je w folię i wstawiam do lodówki na 30-60 minut. Po tym czasie wysmarowuję formę na tartaletki masłem, rozwałkowuję ciasto, podsypując w razie potrzeby odrobiną mąki. Wykrawam z ciasta odpowiedniej średnicy koła i wylepiam nimi dno oraz boki formy. Wstawiam całość do lodówki na 15 minut. Po wyjęciu ciasta nakłuwam jego spód widelcem, wykładam kawałkami  papieru do pieczenia i wsypuję na to suchą fasolę. W takiej postaci wkładam foremkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekę 12 minut, po czym usuwam folię oraz fasolę i dopiekam jeszcze około 5-6 minut (w zależności od grubości rozwałkowanego ciasta) Wyjmuję spody z piekarnika i pozwalam  im całkowicie ostygnąć.

tartaletki z bananami i kajmakiem

Nadzienie:

Kajmak przekładam z puszki do rondelka i podgrzewam go na małym ogniu razem z masłem. Po kilku minutach, kiedy masa staje się widocznie rzadsza, odstawiam rondel z ognia. Banany kroję na mniejsze kawałki, orzechy rozłupuję i siekam na drobniejsze kawałki, ale nie na proszek – mają być wyczuwalne. Czekoladę również siekam nożem lub ścieram na tarce o drobnych oczkach. Na ostudzone spody nakładam po jednej łyżeczce masy kajmakowej, dalej wypełniam je plastrami bananów, posypuję czekoladą i ponownie nakładam kajmak. Na końcu posypuję całość orzechami i wkładam tartaletki do lodówki na 30-60 minut.

Moje rady:

  • WAŻNE: masło musi być zimne, a ciasto powinno mieć jak najmniejszy kontakt z ciepłymi dłońmi (siekam wszystko nożem), dlatego wyrabiajcie je w ekspresowym tempie;
  • nakłuwamy spód ciasta po to, żeby powietrze miało ujście;
  • do obciążenia spodu podczas pieczenia możecie użyć fasoli, ryżu, specjalnych kulek ceramicznych;
  • zamiast papieru do pieczenia możecie użyć folii aluminiowej (błyszczącą stroną do dołu!), rękawa foliowego;
  • te tartaletki są bardzo słodkie – miejcie to na uwadze;
  • ja użyłam masy kajmakowej o smaku czekoladowym;
  • koła z ciasta miały 12 cm średnicy;

tartaletki z bananami i kajmakiem

Udostępnij:

Komentarze

14 komentarzy

  1. Blog To Wake Up Baby
    7 marca 2015 @ 16:05

    wyglądają przepysznie :)

    Reply

  2. Podsumowanie tygodnia #2 |
    1 marca 2015 @ 23:35

    […] Tartaletki z bananami i kajmakiem. Gdy zobaczyłam je na instagramie moje kubki smakowe oszalały. Zresztą, nie trudno o to patrząc na którekolwiek z kulinarnych zdjęć Joli! :) […]

    Reply

  3. Beata Redzimska
    1 marca 2015 @ 23:04

    Kusza te Twoje kolory grzechu i to jeszcze jak. Powinnas napisac w tytule; z pustym zoladkiem nie ogladac. pozdrawiam serdecznie Beata

    Reply

    • Jola Piasta
      2 marca 2015 @ 18:46

      Hahaha, Beatko bardzo mi miło :) Poprawiłaś mi humor ;)

      Reply

  4. Katsunetka
    28 lutego 2015 @ 21:08

    Ale mi apetytu narobiłaś. Chyba mam nawet mieszankę na kruche ciasto bezglutenowe. :)

    Reply

  5. Dessideria
    26 lutego 2015 @ 18:44

    ojej, wyglądają tak smakowicie… :)))
    Już zapisuję przepis w zakładce i szukam foremek na te pyszności.

    Reply

  6. Healthy Life Connoisseur
    25 lutego 2015 @ 16:40

    Wyglądają bosko!pewnie smakują jeszcze lepiej!

    Reply

    • Jola Piasta
      26 lutego 2015 @ 12:26

      Ja naprawdę nie lubię się chwalić, ale były naprawdę boskie! Czuję, że bardzo szybko je powtórzę :D

      Reply

  7. haukotella
    25 lutego 2015 @ 15:30

    O rany! Uwielbiam takie tartaletki. Już wiem co będę robiła w weekend <3

    Reply

    • Jola Piasta
      26 lutego 2015 @ 12:26

      Bardzo mnie to cieszy! Są tego warte ;)

      Reply

  8. Iwona Matuszewska
    25 lutego 2015 @ 10:03

    Jak zwykle coś pysznego ! :D Gdzie kupiłać taką formę ??:)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *