Skip to content
Menu
0
Twój koszyk jest pusty

Owsianka z pieczonymi truskawkami

„Czerwiec to jest jednak sztos. Piwonie, truskawki, rabarbar. Wszystko już porządnie kwitnie, kolory na dobre się zadomowiły, a ja uśmiecham się na zapowiedź każdego, kolejnego dnia.”

Tak pisałam kilkanaście dni temu. Bo ten tekst tyle przesiedział w szkicach. W końcu dziś publikuję nowy przepis rozpisując się o urokach czerwca, kiedy ten właśnie bezczelnie się kończy. Obok września i grudnia, to właśnie ten miesiąc zajmuje szczególne miejsce w moim życiu. Bez konkretnego powodu. Uwielbiam czerwiec, a niestety już za chwilę trzeba się z nim żegnać. Bez sensu. Cóż, pozostaje mi tylko wykorzystać te kilka dni jak najlepiej, najeść się truskawek na zapas i nawdychać cudownego zapachu piwonii.

Wiem, że biorąc pod uwagę moją ostatnią nieobecność na blogu, możecie mi nie uwierzyć, ale przepisów z truskawkami zapowiada się co najmniej kilka. Będą naleśniki, placuszki, sałatki i inne kuszące propozycje.

A zaczynam od zwykłej owsianki, która jednak taka zwykła nie jest. A to z tego powodu, że dodatkiem są pieczone truskawki z miodem, sokiem z cytryny i tymiankiem. I o ile inny wymiar jedzenia istnieje, to ta owsianka jest na to idealnym przykładem. Teraz funduję sobie taką wersję owsianki przynajmniej raz na tydzień. To miła odmiana od wszędobylskiego banana.

[fb_button]

Owsianka z pieczonymi truskawkami

 

Składniki:

Owsianka:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 2  łyżki wiórków kokosowych

Pieczone truskawki:

  • ok. 20 truskawek
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • odrobina soku z cytryny
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • gruszka
  • mięta
  • miód

Sposób przygotowania:

Wodę zagotować, dolać mleko i doprowadzić do wrzenia. Wsypać płatki owsiane, otręby, wiórki kokosowe i na maleńkim ogniu gotować kilka minut, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Truskawki umyć, pozbyć szypułek i przekroić na mniejsze kawałki (u mnie połówki). Skropić je sokiem z cytryny, posypać cukrem, delikatnie przemieszać i ułożyć na nie gałązki tymianku. Można całość delikatnie polać odrobiną miodu. Piec ok 12 min. w temperaturze 180 stopni C.

Owsiankę podawać z pieczonymi truskawkami, gruszką i listkami mięty.

Smacznego!

∗∗∗

Jeżeli ten wpis Ci się spodobał, bądź aktywnym czytelnikiem i wyślij go w świat za pomocą przycisków, które widnieją poniżej. Z góry dziękuję!

Udostępnij:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *