Placuszki pełnoziarniste z bananem

placuszki pełnoziarniste

Mogłabym założyć bloga i pisać na nim tylko o plackach, placuszkach, pankejkach, racuszkach itd. Tak bardzo lubię je przygotowywać, że doszłam do momentu, w którym robię to z zamkniętymi oczami. Lubię poszukiwać nowych smaków, zamienić mąkę lub wymieszać ze sobą różne jej typy. Dodać czekoladę, otręby, banana. Czasem polać syropem klonowym, czasem sosem owocowym lub posmarować najzwyczajniej w świecie miodem, że o nutelli już nie wspomnę. A to na mleku, maślance albo jogurcie. Niby zwykłe placuszki, a ile możliwości.

Dziś proponuję Wam kolejną smaczną i zdrową wersję. Placuszki pełnoziarniste z bananem w środku i ulubionymi owocami na wierzchu. Cukier możecie spokojnie zamienić na miód – sama się zastanawiam, dlaczego tego nie zrobiłam. Ale było już za późno, żeby to naprawić. Zresztą nie przesadzajmy, taka ilość cukru na tyle placków, to nie jest jeszcze żadna tragedia. A wychodzi ich sporo – spokojnie wykarmicie nimi całą rodzinę w pewny leniwy, rodzinny, niedzielny poranek.

Jeżeli macie ochotę na inne wersje, wystarczy, że wpiszecie w wyszukiwarkę bloga słowo „placuszki” i wyświetlą Wam się moje propozycje. Jest z czego wybierać – zaufajcie mi.

[dropshadowbox align=”center” effect=”lifted-both” width=”310px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#be9656″ ]Placuszki pełnoziarniste z bananem i owocami[/dropshadowbox]

placuszki pełnoziarniste

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 dojrzały banan
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka otrębów owsianych
  • 1,5  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Jajka, olej i maślankę dokładnie wymieszać. Banana obrać, rozgnieść widelcem i połączyć z mokrymi składnikami. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z otrębami, proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cukrem. Zmiksować do połączenia się składników.

Wykładać ciasto na nieprzywierającą patelnię, formować placuszki i piec na średnim ogniu przez ok. 2-3 minut, aż do pojawienia się charakterystycznych bąbelków na powierzchni. Następnie przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze ok. 1 minuty.

Placuszki podawać z ulubionymi dodatkami i owocami.

placuszki pełnoziarniste

placuszki pełnoziarniste

placuszki pełnoziarniste

placuszki pełnoziarniste

placuszki pełnoziarniste

placuszki pełnoziarniste

Smacznego!

∗∗∗

Jeżeli ten wpis Ci się spodobał, bądź aktywnym czytelnikiem i wyślij go w świat za pomocą przycisków, które widnieją poniżej. Z góry dziękuję.

PODOBNE WPISY

  1. Odpowiedz

    Kiczix

    28 stycznia 2017

    No i przepadłam, robię je za chwilkę :D Tylko mąkę musze podmienić, bo przeszukałam całą szafkę i pełnoziarnistej brakuje :)

  2. Odpowiedz

    Ola Liszewska (Pikos)

    25 stycznia 2017

    Czy maślankę można zamienić na mleko? Chętnie bym zjadła takie placuszki, ale aktualnie zapach maślanki odrzuca mnie na kilometr. Zobaczyłam ten przepis na Twoim ig i musiałam tu zajrzeć za nim :)

    • Odpowiedz

      Jola Piasta

      26 stycznia 2017

      Ola, jasne, że można! Maślanka dodaje puszystości, ale równie często przygotowuję placuszki na mleku i wychodzą przepyszne! ;)

ZOSTAW KOMENTARZ