Ostatnio często na Naszym talerzu gości kurczak. Lubię drób, więc nie mam z tym żadnego problemu. Jednak, jak wiadomo wszystko może się po pewnym czasie znudzić. Nie chcę do tego dopuścić, to też staram się eksperymentować i wymyślać co rusz nowe sposoby na jego przyrządzenie. I o to w ten sposób powstało dzisiejsze danie. Kurczak w pomidorach z dodatkiem szpinaku, parmezanu i soku z cytryny. Połowę sukcesu to marynata, którą pieczołowicie wtarłam w mięso. Jest aromatyczna i wyrazista. Nie znajdziecie tu nudy, czy powtarzalności. Rukola to takie idealne dopełnienie całości. Tak przygotowanego kurczaka można podawać z czym Wam się wymarzy – będzie pasować do wszystkiego. Jednak moim zdaniem najbardziej pasuje ryż lub kasza.
To takie danie, przy którym nie będzie Wam się chciało prowadzić towarzyskiej rozmowy. Każdy kęs będzie warty tysiąc słów.
[fb_button]
[dropshadowbox align=”center” effect=”lifted-both” width=”310px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#be9656″ ]Filety z kurczaka w pomidorach ze szpinakiem[/dropshadowbox]
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1/3 papryczki chili
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów
- 100 g szpinaku baby
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- parmezan
- 1 łyżka soku z cytryny
- garść rukoli
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz
- kilka kropel oliwy z oliwek
Marynata do mięsa:
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć za pomocą papierowych ręczników i oczyścić.
W moździerzu utrzeć i wymieszać wszystkie składniki marynaty. Jeżeli nie posiadacie moździerza, wystarczy przecisnąć czosnek przez praskę, dodać pozostałe składniki i gotowe.
Marynatę wmasować porządnie w filety i odstawić na 30 minut.
Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć piersi na dosyć mocnym ogniu przez ok 3-4 minuty. Przewrócić je na drugą stronę, przesunąć na bok patelni, zmniejszyć ogień, a na środek wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę oraz papryczkę chili. Po trzech minutach dodać bazylię, oregano, ocet balsamiczny, pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy, umyte liście szpinaku i wszystko dusić pod przykryciem przez kilka minut. Na koniec przyprawić danie solą, pieprzem, sokiem z cytryny i posypać startym parmezanem.
Gotowe danie posypać umytą rukolą.
Smacznego!
∗∗∗
Jeżeli ten wpis Ci się spodobał, bądź aktywnym czytelnikiem i wyślij go w świat za pomocą przycisków, które widnieją poniżej. Z góry dziękuję.
basia
3 lutego 2017 @ 15:32
Wlasnie zrobilam, tylko zamiast szpinaku dalam jarmuz, i powiem, ze pycha :)