Kocham jedzenie. Kocham je przygotowywać, żeby później zjeść je ze smakiem i z obłędem w oczach. Kiedy wstaję, to moim pierwszym słowem jest „śniadanie’. Na obiad czekam z utęsknieniem. Kolację wielbię. Nie wiem, czy to jest normalne, bo ktoś trzeci mógłby czasem stwierdzić, że żyję dla jedzenia. A tak nie jest. Żyję między innymi dla moich pasji. A że jedną z nich jest gotowanie i pieczenie, no to przepraszam bardzo, ale to już nie jest moja wina.
Kocham jedzenie.
Czy uwierzycie mi, że ekscytuję się zwykłym kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami? Porankiem potrafię czekać z niecierpliwością na moją niezniszczalną owsiankę z taką samą ciekawością jak kiedyś? To trochę przypomina mi mój związek – im dłużej trwa, tym jest lepszy. I tak mam z jedzeniem – im dłużej w tym siedzę, przygotowuję, gotuję, smakuję, tym bardziej jestem zachwycona. Rzucam Wam przepis na wspomniany obiad – kurczak ze szpinakiem i pieczarkami. Częstujcie się!
[dropshadowbox align=”center” effect=”lifted-both” width=”220px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#be9656″ ]kurczak ze szpinakiem i pieczarkami[/dropshadowbox]
Składniki:
Kurczak:
- 3 piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka kuminu rzymskiego (mielonego)
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżeczka tymianku
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Pieczarki:
- 8-10 pieczarek
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- kilka kropel oliwy z oliwek
Szpinak:
- 450 g mrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- pół dużego pora
- pół papryczki chili
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka tymianku
- ¼ szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%
- sok z połowy cytryny
- 20 g parmezanu
- 120 g wędzonego twarogu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatki:
- pieczone ziemniaki, np. z szałwią i chili
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć za pomocą papierowych ręczników i natrzeć oliwą wymieszaną z przyprawami. Odstawić na co najmniej 30 minut.
Pieczarki delikatnie oczyścić i pokroić w plastry. Wrzucić je na rozgrzaną oliwę, przyprawić i podsmażać 2-3 minuty. Przełożyć na talerz.
Na tej samej patelni rozgrzać ponownie oliwę. Por umyć, przekroić na pół, pokroić w piórka i podsmażać przez około 2 minuty. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę na patelnię. Papryczkę chili pozbyć pestek, posiekać w drobne kawałeczki i dodać do pora i czosnku. Podsmażać minutę. Mrożony szpinak przełożyć na patelnię, dolać w razie potrzeby odrobinę wody, przykryć przykrywką i dusić aż do rozmrożenia się szpinaku. Po
Smacznego!
∗∗∗
Jeżeli ten wpis Ci się spodobał, bądź aktywnym czytelnikiem i wyślij go w świat za pomocą przycisków, które widnieją poniżej. Z góry dziękuję!
Madame Malonka
30 sierpnia 2016 @ 19:27
Wierzę, ponieważ mam tak samo :) Gotowanie to jedna z moich pasji. Odpoczywam kiedy to robie i uwielbiam jeść to, co ugotuję. Zawsze jak eksperymentuję – czyli bardzo często – nie mogę doczekać się efektu końcowego. Ze wszystkich posiłków najbardziej lubię celebrować śniadania :) Zaś kurczak ze szpinakiem i pieczarkami to jedno z ciekawszych, ale prostszych dań i to jakich smacznych! Nie robiłam jednak drobiu w takich przyprawach więc będę musiała wypróbować.
Natalia Gorzołka
30 sierpnia 2016 @ 14:48
Patrząc na zdjęcia Twojego dnia chciałam ugryźć komputer ;)
Bardzo się cieszę, że do Ciebie trafiłam, bo jestem totalna 'noga’ w gotowaniu. Lubię się jednak uczyć, dlatego z przyjemnością zostanę na dłużej i nauczę się kilku kulinarnych sztuczek od Ciebie!