Skip to content
Menu
0
Twój koszyk jest pusty

Placki z cukinii

Ostatni weekend wakacji upłynął Nam na spędzeniu czasu tylko we dwoje. Przytachaliśmy na taras grill, ławkę, krzesła i przy zachodzie słońca pałaszowaliśmy same pyszności, piliśmy zimne piwo i rozmawialiśmy, mogłoby się wydawać, bez końca. Na tę okoliczność przygotowałam między innymi placki z cukinii i to był naprawdę dobry pomysł.

Świetnie komponowały się z dobrze wypieczoną kiełbasą i orzeźwiającą sałatką. To raczej dodatek, aniżeli samodzielne danie. Wraz z odpowiednimi składnikami będą również idealnie pasować na przystawkę. Dodatki powinny być jednak wyraziste w smaku. Sos czosnkowy, ziołowy lub ostrzejszy, rukola, parmezan, soczyste pomidory, papryka.

Takie połączenie jest ciekawe i smaczne. Goście na pewno będą zadowoleni!

placki z cukinii

placki z cukinii

placki z cukinii

placki z cukinii

placki-z-cukinii-MLT 6

Składniki:

  • 2 jajka
  • ¼ szklanki jogurtu naturalnego (gęstego)
  • 8-10 łyżek mąki
  • 1 średnia cukinia (około 400 g)
  • 50 g sera gorgonzola
  • 60 g sera żółtego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • kilka kropel sosu chili
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 duże szczypty suszonego tymianku

Sposób przygotowania:

Jajka wymieszać z jogurtem, musztardą i pozostałymi przyprawami i ziołami. Wsypywać stopniowo mąkę i mieszać do połączenia się składników. Na koniec dodać obraną i startą cukinię, starty ser żółty, kawałki sera gorgonzola i ponownie wymieszać. Piec na suchej patelni, na średnim ogniu po kilka minut.

Moje rady:

  • nie pieczcie placków na maksymalnym ogniu, ponieważ przypalą się z zewnątrz, a w środku będą surowe;
  • cukinię i ser żółty starłam na drobnych oczkach;
  • jeżeli cukinia puści dużo soku, to można ją delikatnie odcisnąć przed dodaniem jej do masy;
  • ja podałam placki z sosem czosnkowo-ziołowym z dodatkiem sosu chili, rukolą i pomidorkami koktajlowymi;
  • warto podać je z mocnymi smakowymi akcentami (jak powyżej);

placki z cukinii

Udostępnij:

Komentarze

5 komentarzy

  1. Dessideria
    2 września 2015 @ 18:06

    Takich placków z cukinii jeszcze nie robiłam, lubię swoją standardową wersję ;) ale tę na pewno też wypróbuję jak tylko przywiozę od rodziców z ogródka cukinię.

    Reply

    • Jola Piasta
      3 września 2015 @ 20:03

      A jaka jest Twoja wersja? Chętnie wypróbuję! ;-)

      Reply

  2. use imagination
    2 września 2015 @ 12:13

    Cudne! Zwłaszcza, że uwielbiam cukinię :)

    Reply

  3. Create Your Health
    1 września 2015 @ 12:17

    Uwielbiam je, zwłaszcza z serkiem śmietankowym i łososiem :-)

    Reply

    • Jola Piasta
      3 września 2015 @ 20:04

      Oj tak, muszę je przygotować drugi raz właśnie w takim zestawieniu :)

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *