Zapiekane jajka w kokilkach z pomidorem, oliwkami i serem feta

zapiekane jajka z kokilkach

Śniadania są dla mnie bardzo ważne. Rano staramy się jeść smaczne i pożywnie. A jeżeli coś pysznego okazuje się równie bezproblemowe i szybkie, to już całkowity sukces. W takiej sytuacji zapiekane jajka w kokilkach muszę nazwać absolutnym hitem! Stopień przygotowania – dziecinnie prosty.

Oczywiście jajka w takiej postaci można serwować o każdej porze dnia. A kto Nam zabroni? Sprawdzą się idealnie jako dodatek do obiadu, czy szybką przekąskę po męczącym dniu w pracy.

zapiekane jajka z kokilkach

zapiekane jajka z kokilkach

zapiekane jajka z kokilkach

Osobiście uwielbiam płynne żółtko. Połączenie go z warzywami, szczypiorkiem, świeżo zmielonym pieprzem, chili i parmezanem to dla mnie coś więcej niż zwykły posiłek. Właśnie takiego rodzaju jedzenie celebruję. Jedzenie, przy którym nieświadomie zamykam oczy, a z ust wydobywa się cichy pomruk. Moment, w którym czosnkowa grzanka przebija się do środka żółtka, na długo pozostaje w mojej pamięci. Tak rozpoczęty dzień nie może być zły. No po prostu nie może i już! Musicie spróbować. Kokilki w dłonie i do kuchni marsz! Ale już!

Składniki:

  • 1 pomidor pozbawiony skórki
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 oliwek
  • kawałek sera feta
  • mały pęczek młodej cebuli dymki ze szczypiorkiem
  • 2 duże jajka
  • pieprz, sól, mielone płatki chili, parmezan

UWAGA: z podanych ilości przygotujemy dwie porcje jajek.

Sposób przygotowania:

Pomidora myję i obieram ze skóry. Kroję w kostkę. Czosnek obieram i kroję w drobne plasterki. Oliwki kroję na plasterki, ser feta w kostkę, szczypiorek i dymkę na drobniejsze części. Do kokilek wkładam po kolei pomidor, czosnek, oliwki, ser feta, dymkę i wbijam delikatnie jajka. Wkładam wypełnione kokilki do piekarnika nagrzanego na 170 stopni C i piekę około 14 minut. Proponuję jednak wyczuć własny piekarnik i dostosować długość pieczenia do własnych wymagań. Żółtko może być płynne, półpłynne lub całkiem ścięte. To zależy tylko i wyłącznie od Waszych preferencji. Najważniejsze, żeby białko było odpowiednio ścięte – nie może być surowe. Po wyciągnięciu kokilek, jajka posypuję przyprawami, szczypiorkiem i startym parmezanem.

zapiekane jajka z kokilkach

zapiekane jajka z kokilkach

zapiekane jajka z kokilkach

PODOBNE WPISY

  1. Odpowiedz

    Ania Kania

    15 kwietnia 2015

    Zabawne, bo akurat wczoraj robiłam coś podobnego na kolację. :)

    • Odpowiedz

      Jola Piasta

      19 kwietnia 2015

      Gratuluję w takim razie wyboru :D
      Uwielbiam takie „kokilkowe” rozwiązania!

  2. Odpowiedz

    Mrslifestyle.pl

    15 kwietnia 2015

    Nie doczekam do jutrzejszego śniadania, więc zrobię to danie dzisiaj na kolację :)

    • Odpowiedz

      Jola Piasta

      15 kwietnia 2015

      Aaaaale super! Prawidłowa decyzja ;)

  1. Odpowiedz

    Subiektywny poradnik zakupowy – moja dream-lista na wiosnę | Kameralna

    23 marca 2017

    […] ale też potrzebuję mniejszych form do zapiekania np. jajek z warzywami i mozzarellą. Jola z Make Life Tasty zainspirowała mnie ostatnio do takich prostych, szybkich i jakże smakowitych śniadań. Cena […]

  2. Odpowiedz

    Pomysł na śniadanie - trzy szybkie i proste przepisy | Kameralna

    23 marca 2017

    […] zapiekania jajek w kokilkach na przeróżne sposoby zainspirowała mnie Jola z bloga Make Life Tasty. Moja wersja wygląda nieco inaczej, w sumie to za każdym razem dodaję coś innego, co akurat mam […]

ZOSTAW KOMENTARZ