Coraz częściej przygotowuję różnego rodzaju koktajle. Zawsze je lubiliśmy, ale nigdy nie szaleliśmy ze składnikami, czy też różnymi kompozycjami. Teraz chciałabym spróbować dosłownie wszystkiego. Dlatego dzisiaj kolejna propozycja na szalenie zdrowe smoothie z awokado, szpinakiem i kiwi!
Kiwi to owoc, który chyba jest niedoceniany. A szkoda, bo jest niezwykły, jeżeli chodzi o dostarczanie Nam niezbędnych witamin. Te niepozorne owoce aż kipią od zdrowia. Wykorzystałam zatem ten fakt i w kilkadziesiąt sekund przygotowałam ten obłędnie zielony napój mistrzów. Dodatkowo szpinak w połączaniu z witaminą C (pietruszka i cytryna) daje niezłego pozytywnego kopa. Czego chcieć więcej?
Składniki:
- 1 awokado
- garść liści szpinaku
- 4 kiwi
- kilka kropel cytryny cytryny
- 0,5 – 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 szklanka mleka
- mały pęczek pietruszki
Sposób przygotowania:
Awokado przekrawam na pół, pozbywam się pestki i łyżeczką wyciągam miąższ. Kiwi obieram i kroję na mniejsze kawałki. Szpinak dokładnie myję. Wszystkie składniki umieszczam w blenderze, wyciskam sok z cytryny, dodaję pietruszkę, jogurt i mleko. Miksuję na gładki koktajl.
LUCKY COLA
2 lutego 2024 @ 12:10
Connect with players worldwide and dominate the leaderboards. Lucky Cola Casino
Agata Zejfer
13 kwietnia 2015 @ 15:28
Twoje przepisy są przepyszne! A zdjęcia tylko zachęcają, aby je wypróbowa. U mnie dzisiaj marchew jabłko, robię dużą porcję, na dwa dni ;).
Jola Piasta
15 kwietnia 2015 @ 20:20
Ajajaj dziękuję z całego serca! Zawsze się uśmiecham przy takich komentarzach :*
Ja muszę się przekonać do jabłek w koktajlach. Na pewno coś wykombinuję w weekend ;)
kashienka OdkrywającAmerykę
10 kwietnia 2015 @ 04:44
Uwielbiam smoothie <3
Piję je praktycznie codziennie i zazwyczaj staram się dodawać trochę warzyw typu szpinak czy jarmuż. Ostatnio jednak koleżanka powiedziała mi, że smoothie nie są wcale takie zdrowe jak by się wydawało, bo pochniałamy dużą ilość cukrów (zawartą w owocach), bez praktycznie żadnego wysiłku ze strony organizmu (gryzienie, rzucie), tylko w formie płynnej. Nie wiem czy jej wierzyć w te rewelacje, ale chyba nie potrafiłabym zrezygnować już z tych pyszności!
Jola Piasta
15 kwietnia 2015 @ 20:22
Kasiu coś w tym musi być, bo pamiętam jak czytałam o tym, że jeżeli mamy do wyboru np. pomarańczę w całości, a świeżo wyciśnięty sok, to powinniśmy wybierać cały owoc, bo w sok dostarcza Nam więcej cukrów.
Jednak ja żyję w przekonaniu, że o wiele lepiej jest wypić smoothie wypełnione po brzegi owocami i warzywami, czy wyciśnięty sok, niż słodkie napoje. Wybór jest prosty i tego się trzymam :)
Kasia z Wyspy Inspiracji
9 kwietnia 2015 @ 00:13
Zakochałam się w tym kolorze! Koniecznie muszę wypróbować, bo ostatnio rozsmakowałam się na nowo w awokado :)
Jola Piasta
9 kwietnia 2015 @ 09:32
Ja również! Nie jadałam wcześniej chętnie awokado, a teraz cały czas gdzieś bym je upychała :-D