Skip to content
Menu
0
Twój koszyk jest pusty

Tortilla z grillowanym kurczakiem

Tortilla z grillowanym kurczakiem to dobra alternatywa dla kanapek na drugie śniadanie. Sprawdzi się równie dobrze jako obiad, a nawet kolacja. Domowe placki, grillowany kurczak i niezliczona ilość warzyw – to mnie zdecydowanie przekonuje!

Wiele razy miałam ochotę przyrządzić to danie w domu, jednak patrząc na skład sklepowych placków tortilla rezygnowałam. Odpuszczałam i wolałam zjeść nawet kanapki na szybko, żeby tylko nie faszerować się zacnymi E (dowolny numer).  Ale jak ja mam na coś ochotę, to muszę to dostać. Dlatego powstały w pełni domowe tortille. Ciasto nie sprawia absolutnie żadnych problemów, idealnie się wyrabia, jest bardzo elastyczne i pięknie  odchodzi od ręki. Potrzebna Wam dłuższa (ale bez przesady) chwila, nieprzywierająca patelnia i duży apetyt.

tortilla z grillowanym kurczakiem

tortilla z grillowanym kurczakiem

tortilla z grillowanym kurczakiem

Składniki:

Placki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 0,5 łyżeczki soli

UWAGA: z tej porcji ciasta wychodzi 6 sporych tortilli

Sos:
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczypta chili, pieprz, sól
Dodatki:
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 pomidor
  • kawałek ogórka
  • kilka czarnych oliwek
  • kawałek sera typu feta
  • kawałek sera parmezan
  • garść rukoli
  • garść roszponki
  • sól, pieprz, chili

Sposób przygotowania:

Placki:
Do miski przesiać mąkę, wsypać sól, wlać powoli bardzo gorącą wodę i roztopione masło. Wszystko przemieszać łyżką i zacząć ugniatać rękami. Po chwili, kiedy ciasto nabierze odpowiedniej formy, przełożyć na blat i wyrabiać kilka minut dłońmi. Ciasto powinno być bardzo elastyczne i bez problemu odchodzić od ręki. Odłożyć je na co najmniej pół godziny, delikatnie owijając folią lub czystą ściereczką, żeby odpoczęło, ale nie wyschło. Po tym czasie podzielić ciasto na sześć równych części i rozwałkowywać na okręgi o średnicy odrobinę większej niż dno patelni. Na rozgrzanej i suchej patelni smażyć tortille 30 sekund z jednej strony, 30 sekund z drugiej strony i około 15-20 sekund ponownie z pierwszej strony. Układać na czystej, wilgotnej szmatce, jednocześnie przykrywając nią placki.

tortilla z grillowanym kurczakiem

tortilla z grillowanym kurczakiem

tortilla z grillowanym kurczakiem

Sos:

Przełożyć do miseczki kolejno wszystkie składniki, dobrze wymieszać, żeby nie było żadnych grudek. Sos odstawić do „przegryzienia się” smaków.

Dodatki:

Kurczaka oprószyć solą, pieprzem i chili. Pokroić go na cienkie paski i grillować na przeznaczonej do tego patelni. Pomidor pokroić w ósemki, ogórek z plasterki, ser feta w kostkę.

Gotowy placek posmarować sosem, ułożyć na nim roszponkę i rukolę, a następnie resztę składników, czyli kurczak, pomidor, ogórek, oliwki i ser feta. Na końcu posypać startym parmezanem. Zwijać w taki sposób, jak pokazano na zdjęciach poniżej – dół tortilli podwinąć do środka, a następnie zwinąć boki placka.

tortilla z grillowanym kurczakiem

tortilla z grillowanym kurczakiem

tortilla z grillowanym kurczakiem

tortilla z grillowanym kurczakiem

tortilla z grillowanym kurczakiem

Udostępnij:

Komentarze

13 komentarzy

  1. aniamaluje
    29 marca 2015 @ 03:55

    chyba juz wiem na co mam ochotę <3

    Reply

  2. Dorota Zalepa
    17 marca 2015 @ 14:31

    Ale ja bym to teraz zjadła! Pyszności. Dzięki za przepis na tortille, ja zazwyczaj zawijam podobne składniki w naleśniki, posypuję żółtym serem i zapiekam w piekarniku. Oj dawno nie robiłam, a uwielbiam takie dania. No i piękne zdjęcia Ci wyszły!

    Reply

    • Dessideria
      18 marca 2015 @ 12:46

      Oo i już wiem co dzisiaj będzie na kolację :))

      Reply

    • Jola Piasta
      18 marca 2015 @ 13:19

      Dziękuję Kochana – faktycznie jestem z nich zadowolona. Jak mam mniej czasu to tak jak Ty robię właśnie zapiekaną wersję z naleśnikami. Wszystko będzie lepsze od tej chemii w kupnych tortillach.

      Reply

  3. Healthy Life Connoisseur
    16 marca 2015 @ 20:39

    No proszę, to przyda mi się przepis na tortille. Ostatnio też miałam na nie ochotę, zrezygnowałam z kupnych z wiadomego powodu (..) i z racji braku pomysłu i składników np. na tortille kukurydziane zrobiłam zwykłe naleśniki :P:P, ale Twoje na pewno lepsze!:)

    Reply

    • Jola Piasta
      18 marca 2015 @ 13:21

      Z naleśnikami robię takie danie bardzo często! :) Najważniejsze, że nie skusiłaś się na to sklepowe badziewie :)

      Reply

  4. Ania Kania
    16 marca 2015 @ 19:18

    O jacie! Ale Ty się musiałaś narobić przy tych zdjęciach! Wszystko wygląda przeapetycznie. Ja zawsze kupowała placki, ale następnym razem (yyy jutro?) zrobię z Twojego przepisu. :)

    Reply

    • Jola Piasta
      18 marca 2015 @ 13:27

      Dziękuję :* Troszkę mi przy tej sesji zeszło hahaha. Ale bez poświęcenia nie ma efektu :) Aniu polecam, naprawdę! Ja w jednym opakowaniu sklepowej tortilli naliczyłam aż 9 różnych E… to się w głowie nie mieści, czym producenci chcą Nas truć. Domowe = lepsze. Zawsze :)

      Reply

      • Ania Kania
        18 marca 2015 @ 21:27

        Już robiłam! Tylko, że pomyślałam sobie, że jak z Twoich proporcji miało wyjść 6 to chciałam zrobić dwa razy więcej i mieć na następny dzień, ale wyszło mi ich 8 zamiast 12. Dziwne. A takie pytanko, można to ciasto przed albo po usmażeniu mrozić? :)

        Reply

        • Jola Piasta
          18 marca 2015 @ 22:22

          To na pewno kwestia grubości ciasta. Ja rozwałkowałam placki bardzo cienko. Możliwe, że może Tobie wyszły troszkę grubsze, więc i ilość była pomniejszona.
          Mrozić można surowe ciasto i usmażone tortille. Raczej mroziłabym już gotowe placki.

          Reply

          • Ania Kania
            19 marca 2015 @ 07:02

            Nie, były mega cienkie. Może szklanki mamy inne ;d

  5. Mrslifestyle.pl
    16 marca 2015 @ 17:58

    Jadłabym! Nawet te zdjęcia :) Uwielbiam tortille i eksperymenty z nadzieniem. Masz rację te sklepowe mają słaby skład i odstraszają, przygotowanie ich w domu wcale nie jest szczególnie pracochłonne, a omijasz tę chemię.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *