Skip to content
Menu
0
Twój koszyk jest pusty

Tarta z brokułami, cukinią i porem.

Tarta z brokułami, cukinią i porem sprawdza się idealnie w porze obiadu. Jest sycąca, farsz robi się prawie sam i zawsze mamy ochotę na więcej.

Jeżeli chodzi o kwestię kulinarną, to muszę przyznać, że uwielbiam eksperymentować w kuchni. Lubię łączyć poszczególne składniki i wyczekiwać efektu. W pieczeniu ciast jestem ciągle typem osoby, która musi ściśle trzymać się przepisu. Natomiast w gotowaniu? Jaki przepis? Jakie zasady? obię wszystko na oko, bo tak mi pasuje, bo coś mi się przyśniło. Nie byłabym sobą, gdybym podczas testowania nowego przepisu nie dodawała swoich kilku groszy. Krótko mówiąc w mojej kuchni panuje luz i blues. Dlatego cały czas uczę się zapisywać własne pomysły, bo wiem, że jednak na blogu wymagane są konkrety. To naprawdę dziwne, a jednocześnie ekscytujące, kiedy biegam od blatu do kuchenki z notesem i długopisem w ręce. Dzisiejsza tarta to przepis, który powstał na szybko. Kiedy nie wiem, co ugotować na obiad, robię po prostu czystki w lodówce i po kłopocie. Co miałam, to wrzuciłam. Wyszła z tego niezła kombinacja.

tarta z brokułami cukinią i porem

tarta z brokułami cukinią i porem

Składniki:

Spód*:
  • 250 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
Farsz:
  • 2 średnie cukinie
  • 400 g brokuł
  • 1 por
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 duże jajko
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • pół łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • pieprz, sól, chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Spód:

Mąkę przesiewam do miski lub na stolnicę. Dodaję sól i masło pokrojone na drobne kawałeczki. Wszystko siekam nożem, następnie robię dołek i wbijam jajko. Delikatnie mieszam jajko z całością i zagniatam szybko ciasto. Owijam je w folię i wstawiam do lodówki na 30-60 minut. Po tym czasie wysmarowuję formę na tartę masłem, rozwałkowuję ciasto, podsypując w razie potrzeby odrobiną mąki. Przenoszę je do formy i wylepiam dno oraz boki. Wstawiam całość do lodówki na 15 minut. Po wyjęciu ciasta nakłuwam jego spód widelcem, wykładam kawałkiem rękawa foliowego do pieczenia i wsypuję na to suchą fasolę. W takiej postaci wkładam tartę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekę 15 minut, po czym usuwam folię oraz fasolę i dopiekam jeszcze około 12-14 minut. Wyjmuję tartę z piekarnika i pozwalam  jej chwilę ostygnąć.

tarta z brokułami cukinią i porem

tarta z brokułami cukinią i porem

tarta z brokułami cukinią i porem

tarta z brokułami cukinią i porem

Farsz:

Kroję cebulę na pół plasterki i podsmażam ją na oliwie 4 minuty. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę cukinię i podsmażam 6 minut. Brokuły dzielę na mniejsze części i gotuję je około 4 minuty, po czym dodaję do pozostałych składników na patelni wraz z pokrojonym porem i wszystkimi przyprawami (curry, zioła prowansalskie, ocet balsamiczny, sól, pieprz, chili). Całość podsmażam jeszcze około 2 minuty. Zdejmuję patelnię z ognia i czekam chwilę, aż farsz delikatnie przestygnie. Na koniec posypuję posiekaną natką pietruszki i wbijam jajko. Wszystko dokładnie mieszam i wykładam na wcześniej podpieczony spód. Piekę  30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

tarta z brokułami cukinią i porem

Moje rady:
  • WAŻNE: masło musi być zimne, a ciasto powinno mieć jak najmniejszy kontakt z ciepłymi dłońmi (siekam wszystko nożem), dlatego wyrabiajcie je w ekspresowym tempie;
  • nakłuwamy spód ciasta po to, żeby powietrze miało ujście;
  • do obciążenia spodu podczas pieczenia możecie użyć fasoli, ryżu, specjalnych kulek ceramicznych;
  • zamiast rękawa foliowego możecie użyć folii aluminiowej (błyszczącą stroną do dołu!);

tarta z brokułami cukinią i porem

* przepis na spód do tarty pochodzi z kwestii smaku, gdyż ciągle pracuję nad własną recepturą.

Udostępnij:

Komentarze

9 komentarzy

  1. Dessideria
    21 kwietnia 2016 @ 23:15

    Kameralna dziś polecała, to ja zrobię w niedzielę :):) wygląda pysznie!

    Reply

  2. Anna M. Lukasiewicz
    27 października 2015 @ 20:19

    Ach, to ta tarta którą Kameralna miała na swoim instagramie. Ja też sprzątam lodówkę robiąc tartę.:)

    Reply

  3. Luiza Sko
    10 lutego 2015 @ 09:45

    Same u Ciebie smakowitości! Wstyd się przyznać, ale tarty jeszcze nigdy nie robiłam! Chyba najwyższa pora zaopatrzyć się w formę i wypróbować Twój przepis – wygląda niesamowicie pysznie! :)

    Reply

    • Jola Piasta
      10 lutego 2015 @ 16:43

      Dziękuję bardzo, polecam wszelakie tarty, to naprawdę świetne rozwiązanie na obiad :)

      Reply

  4. turkusowasowa
    10 lutego 2015 @ 09:28

    Uwielbiam tarty (jak również muffiny, naleśniki, tortille) za ich uniwersalność. Można dodać co się zechce, a „baza” pozostaje ta sama. Twoja tarta wygląda bardzo smakowicie! :)

    Reply

    • Jola Piasta
      10 lutego 2015 @ 16:41

      Dokładnie za to samo uwielbiam tego typu dania :)

      Reply

  5. Ania Legenza
    9 lutego 2015 @ 13:23

    Jestem głodna! Ale znowu wydaje mi się to takie skomplikowane :D Frittata, do której mnie przekonałaś będzie na śniadanie w tym tygodniu :)

    Reply

    • Jola Piasta
      9 lutego 2015 @ 15:44

      Jestem straszna, ale lubię doprowadzać ludzi do głodu :D A jeszcze bardziej lubię ich później karmić ;) Trzymam kciuki za śniadanie!

      Reply

      • lifemaniaczka
        10 lutego 2015 @ 17:35

        No to gratuluję, udało Ci się doprowadzić kolejną osobę do głodu, wywołać burczenie w brzuchu i cieknącą ślinkę:)

        Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *