Pasta z makreli i jajek

pasta z makreli i jajek

W zimie doskwiera Nam brak świeżych warzyw. Oczywiście są dostępne w sklepach – pytanie, czy chcemy jeść papier? Niestety tak właśnie smakują warzywa zimą. Może więc warto pomyśleć o jakiejś alternatywie? Pasty wszelkiego rodzaju nadają się idealnie na pożywne śniadanie. Na początek wyrazista pasta z makreli i jajek.

W Naszej rodzinie robi się taką pastę od niepamiętnych czasów. To szybki sposób na urozmaicenie śniadań. Tak jak wiosennym i letnim pewniakiem jest pasta z twarożku i chrupiących warzyw, tak zimowym i jesiennym „must have” jest pasta z makreli i jajek. Wbrew pozorom jest wyrazista, kremowa i bardzo smaczna. Dziwnym trafem znika z lodówki w zastraszającym tempie. W sumie, to wcale się nie dziwię. Przy herbacie z cytryną i miodem, sama potrafię zjeść ogromną ilość kanapek potraktowanych tym cudeńkiem.

pasta z makreli i jajek

pasta z makreli i jajek

pasta z makreli i jajek

pasta z makreli i jajek

Składniki:

  • 1 duża makrela
  • 4 jajka
  • 2 małe cebule
  • pół puszki kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • kilka kropel cytryny
  • 1 łyżka majonezu
  • pieprz, mielone chili

Sposób przygotowania:

Jajka gotuję na twardo. Wkładam je do garnka z zimną wodą i odrobiną octu, doprowadzam do wrzenia i gotuję przez około 3-4 minuty. Makrelę pozbawiam ości i skóry i wkładam do miseczki. Do przygotowanej tak makreli dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę, odcedzoną kukurydzę, wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną pietruszkę (zostawiam odrobinę do dekoracji), kilka kropel cytryny, ugotowane i pokrojone w dużą kostkę jajka oraz majonez. Doprawiam wszystko pieprzem i mielonym chili do smaku. Mieszam i dekoruję pozostałą natką pietruszki.

Moje rady:

  • jeżeli zdecydujecie się na sól, uważajcie, ponieważ makrela sama w sobie jest słona;
  • nie przesadzajcie z majonezem, to  nie jego smak ma dominować, a poza tym nie chcecie rzadkiej pasty;
  • majonez z powodzeniem można zastąpić jogurtem naturalnym lub greckim (byleby nie był zbyt lejący);

pasta z makreli i jajek

pasta z makreli i jajek

pasta z makreli i jajek

 

pasta z makreli i jajek

Tagi:

PODOBNE WPISY

  1. Odpowiedz

    Rosa

    27 stycznia 2015

    Już od dawna znam przepis na pastę z makreli, ale nigdy nie robiłam. Trochę przeraża mnie jej obieranie nie chce mi się w to bawić. :)

    • Odpowiedz

      Jola Piasta

      27 stycznia 2015

      Wędzona makrela nie ma prawie ości, a jeżeli już, to grube i mocno wyczuwalne. Mi obranie dużej makreli nie zajmuje nawet minuty. Warto spróbować ;-)

  2. Odpowiedz

    Life and chill

    27 stycznia 2015

    Wszystkie składniki mam w lodówce, więc jutro robię pastę :)

    • Odpowiedz

      Jola Piasta

      27 stycznia 2015

      Super! Mam pewność, że przypadnie Ci do gustu. Czekam na wieści ;)

      • Odpowiedz

        Life and chill

        29 stycznia 2015

        Niebo w gębie.. Właśnie wciągam kanapeczki chlebka żytniego z pastą ;) Dodałam do swojej jeszcze pokrojoną rukolę.. :)

ZOSTAW KOMENTARZ