Skip to content
Menu
0
Twój koszyk jest pusty

Muffiny z dżemem porzeczkowym

Lubię muffiny za to, że są super szybkie, super łatwe i super smaczne. Trudno je zepsuć, przygotowanie ciasta trwa kilka minut, a efekty najczęściej są bardzo zadowalające. Czego chcieć więcej ja się pytam?

Dodając przepis na te muffiny z dżemem jestem świadoma jednego – na nich na pewno nie poprzestanę! Mam wrażenie, że sposobów na te babeczki jest nieskończenie wiele. Można do nich dodać prawie wszystko. Radość jaka płynie z łączenia dodatków, szukania idealnego smaku, podpatrywania jak podczas pieczenia płynne ciasto zamienia się w puszyste cudeńka, jest bezcenna!

Przy okazji przypomniała mi się pewna sytuacja. Wraz z przyjaciółkami umówiłyśmy się niedawno na spotkanie, więc cała szczęśliwa pojechałam (pofrunęłam) do mieszkania jednej z nich. Oczywiście jak to najczęściej bywa w naszym przypadku, już od progu witał mnie uspokajający zapach świeżo mielonej kawy i nieco bardziej energiczny głos przyjaciółki. Spokojnie robiłyśmy „swoje” (czyli żłopałyśmy hektolitry kofeiny i gadałyśmy o wszystkim i o niczym) czekając na pozostałe kobietki.  W pewnym momencie zapytałam Kochana, Ty coś dzisiaj piekłaś? Tak ładnie pachnie, a ja jeszcze tego na stole nie widzę! Na te słowa moja spanikowana towarzyszka rzuciła się do piekarnika krzycząc Moje muffinyyyyyy!!! I wyjaśniła się sprawa tajemniczego zapachu. Muffiny zostały uratowane, następnie zjedzone (skubane dobre były, z czekoladą…mmm), a ja zostałam okrzyknięta radarem na babeczki.

Muffiny z dżemem porzeczkowym, które dzisiaj Wam przedstawiam, to szybki i prosty sposób na sprawienie, aby dzień był jeszcze lepszy! Delikatna kwaskowatość porzeczek łączy się ze słodyczą cukru pudru. Wyszły niezłe, to i na przepis zapraszam.

muffiny z dżemem porzeczkowym

muffiny z dżemem porzeczkowym

muffiny z dżemem porzeczkowym

muffiny z dżemem porzeczkowym

muffiny z dżemem porzeczkowym

muffiny z dżemem porzeczkowym

muffiny z dżemem porzeczkowym

Muffiny-z-dżemem-MLT 8

Muffiny-z-dżemem-MLT 0

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 80 ml oleju
  • dżem porzeczkowy
  • odrobina brązowego cukru

Sposób przygotowania:

W misce mieszam wszystkie mokre składniki, (za pomocą widelca/trzepaczki/miksera). W drugiej misce łączę ze sobą wszystkie suche składniki. Po czym suche wsypuję do mokrych i delikatnie mieszam. Wykładam  blaszkę na muffiny papilotkami i dodaję do każdego wgłębienia ciasto do 1/3 wysokości. Następnie ostrożnie dodaję po łyżeczce dżemu do każdej muffinki i zakrywam pozostałym ciastem. Na koniec posypuję je odrobiną brązowego cukru. Piekę w temperaturze 180 stopni C, około 23-25 minut.

Moje rady:

  • przy łączeniu suchych składników z mokrymi nie musicie być ostrożni, należy to zrobić wręcz niestarannie, im ciasto krócej mieszane i mniej gładkie, tym smaczniejsze muffiny wychodzą;
  • nie dodawajcie więcej dżemu (będzie Was kusić!), bo zamiast puszystych babeczek wyjdzie zakalec;
  • nie przesadzajcie z ilością brązowego cukru, bo góra nie będzie chciała wyrosnąć, a cukier zapadnie się do środka;
  • żeby podczas pieczenia ciasto nam się nie wylało, musicie pilnować, aby przed włożeniem do piekarnika sięgało maksymalnie do 3/4 wysokości papilotek;
  • pozwólcie im ostygnąć, niech „odpoczną”, inaczej już upieczone ciasto może się przyklejać do papilotek przy próbie ich zdjęcia;

Udostępnij:

Komentarze

8 komentarzy

  1. Dzień Babci i Dziadka czyli pomysł na prezent - MamyPomysly
    17 stycznia 2018 @ 14:54

    […] Po sprawdzony przepis na smaczne muffiny odsyłam do bloga Joli tu. […]

    Reply

  2. Pierwiastek Dobra
    6 listopada 2016 @ 16:22

    trochę pokombinowałam, ale bazując na twoim przepisie stworzyłam przepyszne muffinki zimowe (z cynamonem, kardamonem i dynią <3 )
    Dzięki!

    Reply

    • Jola Piasta
      6 listopada 2016 @ 20:16

      To fantastyczna wiadomość! :)

      Reply

  3. Agnieszka Popiel
    9 kwietnia 2016 @ 17:25

    Wyszły absolutnie genialne. Jak z obrazka, że nie wspomnę o walorach smakowych, jak mawiała moja Babcia. Dziękuję bardzo za przepis!

    Reply

  4. anu.sia
    8 stycznia 2015 @ 14:27

    Re-we-la-cja :) Zagościły na stałe w naszym domu. Z konfiturą z owoców leśnych :)

    Reply

    • Jola Piasta
      9 stycznia 2015 @ 00:04

      Naprawdę? To jeden z najmilszych komentarzy! Dziękuję Ci bardzo, naprawdę wiele to dla mnie znaczy. No i ta konfitura z owoców leśnych…ach <3

      Reply

  5. Anita Adamczyk
    5 listopada 2014 @ 19:02

    Potwierdzam, muffiny są genialne na każdą okazję, ja nawet się nie bawię w te suche i mokre tylko zawsze wszystkie składniki na raz do jednej michy, mieszam i gotowe ;) Podziwiam Twoje zdjęcia babeczek, ja zwykle piekę muffiny w biegu i jakoś nigdy nie zdążyłam ich sfotografować – zawsze szybko znikają.

    Reply

    • Jola Piasta
      6 listopada 2014 @ 10:05

      I to jest w nich najlepsze – im mniej się staramy, tym one są lepsze! Co do zdjęć bardzo dziękuję. No cóż – blog zobowiązuje :) Chociaż ja robię to z ogromną przyjemnością!

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *