Śniadaniowe lowe! Amerykańsko – polskie pancakes.

Śniadania. Uwielbiam je.

Ranek zawsze wydaje mi się taki spokojny i błogi mimo wielu zadań i planów na dalszą część dnia. Lubię wejść do kuchni, kiedy jestem jeszcze w piżamie, a na głowie mam niewytłumaczalny bałagan. Latem pozwalam na to, żeby moje stopy były całkiem bose. Natomiast zimą oddaję je pod opiekę  grubym i wełnianym skarpetkom. Często jeszcze zaspana sięgam po składniki śniadania, na które akurat danego dnia mam ochotę i tworzę, tworzę, tworzę… Najbardziej cenię sobie chwile, kiedy wraz z mężem możemy w pełni oddać się przyjemności czerpanej ze wspólnych śniadań. 

Pozycje śniadaniowe w mojej głowie pojawiają się jak grzyby po deszczu. Potrafię z niewymowną ekscytacją myśleć przed snem, co następnego poranka trafi na mój talerz. Dzisiaj zdecydowałam się na puszyste pancakes. Dlaczego nazwałam je amerykańsko – polskimi? To proste, nie byłam (jeszcze) w Ameryce, więc nie wiem, jak smakują prawdziwe amerykańskie pancakes. Ale postanowiłam, że kiedy tylko wyląduję za oceanem (a zdarzy się to na pewno), moim pierwszym tamtejszym śniadaniem będą właśnie te placki, a ja wstawię wtedy tutaj przepis na „amerykańskie pancakes”. Tymczasem ten przepis powstał za pomocą metody prób i błędów. Przejrzałam wiele zagranicznych, jak i naszych rodowitych stron kulinarnych i jest to dotychczas moja najlepsza wersja, jaką udało mi się opracować. Zapraszam!

Pancakes - MLT

 

Pancakes - MLT (4)

Pancakes - MLT (5)

Pancakes - MLT (2)

Pancakes - Make Life Tasty (6)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki rozpuszczonego masła
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Do miski przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaję cukier, mleko, jajko, rozpuszczone masło oraz sól. Wszystko mieszam. Ja używam do tego trzepaczki kuchennej, która z powodzeniem zastąpi w tym przypadku mikser. Gotowe ciasto odstawiamy na 30 minut, żeby „odpoczęło”.

Rozgrzewam patelnię na średnim ogniu i łyżką nakładam ciasto. Kiedy pojawiają się „bąbelki” na powierzchni placka, przewracam go i smażę jeszcze około minuty.

Moje rady:

  • nie smarujemy niczym patelni, powinna być sucha (najlepsza jest taka z nieprzywieralną powłoką);
  • smażymy pancakes na średnim ogniu (za duży może skutkować przypaleniem się z wierzchu i surowym środkiem);
  • po upieczeniu układamy placki jeden na drugim, co pozwoli im być jeszcze bardziej delikatnymi (to dzięki parze, która się z nich ulatnia);
  • warto jest obserwować ciasto podczas przygotowań, ponieważ każda mąka w inny sposób wchłania płyny i może okazać się, że trzeba dolać lub ująć odrobinę mleka; ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany;

 

PODOBNE WPISY

  1. Odpowiedz

    Vandrer Uggle

    24 sierpnia 2015

    Czy smakują tak jak wyglądają? Vandrer musi koniecznie wypróbować te amerykańsko-polskie naleśniki w Norwegii kraju gofrem i naleśnikiem płynącym…

  2. Odpowiedz

    Ania Legenza

    9 października 2014

    Trafiłam do Ciebie z Instagrama i będę zaglądać, bo zapowiada się ciekawie. Piękne zdjęcia ;)

    • Odpowiedz

      MakeLifeTasty

      9 października 2014

      Aniu serdecznie Ci dziękuję za dozę zaufania. Ciebie obserwuję już od dłuższego czasu, więc jest mi niezmiernie miło czytać tak miły komentarz. To dla mnie bardzo motywujące! A co do zdjęć pękam z dumy po takich słowach, tym bardziej, że są one robione smartfonem ;)

      • Odpowiedz

        Ania Legenza

        9 października 2014

        Kolejny dowód na to, że zdjęcia robią ludzie a nie aparaty :)

  3. Odpowiedz

    Tomasz Piasta

    8 października 2014

    Kochanie w sobotę robimy powtórkę z tych pyszności?

    • Odpowiedz

      MakeLifeTasty

      9 października 2014

      Jak najbardziej ;)

  4. Odpowiedz

    Marta

    8 października 2014

    Pyszności :)

  1. Odpowiedz

    7 rzeczy #6 | Jaidom.pl – Informacje

    1 grudnia 2015

    […] Wyszły przepyszne i już kilka razy je powtarzałam, a wszystko dzięki przepisowi Joli z bloga Make Life Tasty. Zresztą wszystkie wypróbowane przeze mnie przepisy Joli wychodzą doskonałe. I mimo że nie […]

  2. Odpowiedz

    7 rzeczy #6

    29 kwietnia 2015

    […] Wyszły przepyszne i już kilka razy je powtarzałam, a wszystko dzięki przepisowi Joli z bloga Make Life Tasty. Zresztą wszystkie wypróbowane przeze mnie przepisy Joli wychodzą doskonałe. I mimo że nie […]

ZOSTAW KOMENTARZ