Skip to content
Menu
0
Twój koszyk jest pusty

Pieczone brzoskwinie z ricottą, miodem i tymiankiem

Mój zjazd nastroju trochę opanowany. Detoks daje mi nieźle w kość, jeżeli chodzi o kwestię psychiczną. Myślałam, że będę największym bohaterem tego wyzwania, a okazało się, że jestem mięczak i tyle. Myśli kłębią mi się w głowie, mnóstwo kwestii do obgadania. Nasunęło mi się parę przemyśleń w związku z odżywianiem. Nie mogę się już doczekać, kiedy się nimi z Wami podzielę. W piątek włącznie kończę oczyszczanie, więc w poniedziałek możecie spodziewać się obszernej relacji.

A w sobotę wypiję pyszną kawę, za którą tęsknię. Zjem placuszki żytnie albo orkiszowe na śniadanie. Albo nie! Zjem zdrowe pieczywo z awokado i jajkiem. Tak, zjem jajko w koszulce z rozlewającym się żółtkiem. Albo może naleśniki? Gofry też byłyby w porządku. No chyba, że będę miała ochotę na tosty z pomidorem, mozzarellą i górą kiełków. Jedno jest pewne – nie będzie to owsianka. Nie w sobotę.  No i kawa – wypiję kawę. A na obiad ryba. I rukola. I frytki z batatów. I dip jogurtowo – czosnkowy – obowiązkowo! Może ulubione sushi na kolację? I malusieńka lampka wina, góra dwie. A w międzyczasie zaparzę kawę. Tak – chyba jeszcze o niej nie wspominałam, prawda?

[dropshadowbox align=”center” effect=”lifted-both” width=”280px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#be9656″ ]Pieczone brzoskwinie z ricottą i tymiankiem[/dropshadowbox]

pieczone brzoskwinie

Składniki:

  • 3 brzoskwinie
  • 250 g ricotty
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • miód do smaku
  • kilka gałązek tymianku
  • łyżeczka cynamonu
  • kilka wiórków masła

Sposób przygotowania:

Brzoskwinie umyć, przekroić na pół i pozbyć się pestek, po czym ułożyć je na blasze. Do pozostałych po pestkach zagłębieniach dodać małą ilość masła (delikatne wiórki) a owoce posypać cynamonem. Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut w 180 stopniach C.

Ricottę wymieszać z jogurtem i miodem.

Brzoskwinie podawać z ricottą, polać miodem lub sosem, który wytworzył się podczas pieczenia i posypać listkami tymianku.

pieczone brzoskwinie

pieczone brzoskwinie

pieczone brzoskwinie

pieczone brzoskwinie

pieczone brzoskwinie

Smacznego!

∗∗∗

Jeżeli ten wpis Ci się spodobał, bądź aktywnym czytelnikiem i wyślij go w świat za pomocą przycisków, które widnieją poniżej. Z góry dziękuję!

Udostępnij:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *